PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κοινή συνέντευξη Τύπου Ολάντ-Τσίπρα


Το μήνυμα ότι η συζήτηση για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους θα ξεκινήσει εφόσον η Ελλάδα τηρήσει της δεσμεύσεις της έστειλε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αυτό δεν το αμφισβητεί η Ελλάδα. Αυτό που ζητάει είναι να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα και ευελιξία», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας, υπενθυμίζοντας ότι στη συμφωνία με τους εταίρους υπάρχει η δέσμευση για αναδιαπραγμάτευση του χρέους. «Οι δεσμεύσεις ισχύουν και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη», ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου.

Ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε και στο θέμα των «κόκκινων δανείων» το οποίο και χαρακτήρισε απειλή για τις ελληνικές οικογένειες, επισημαίνοντας την ανάγκη «να ξαναδούμε ποιο είναι το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει πλειστηριασμός». Σημείωσε δε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι απαραίτητες συζητήσεις σε επίπεδο Eurogroup και σε επίπεδο ηγετών αν χρειαστεί.

Yπενθύμισε στη συνέχεια ότι η Γαλλία ήταν στο πλευρό της Ελλάδας την περίοδο των διαπραγματεύσεων και επανέλαβε ότι γνωρίζει πολύ καλά τι υπέστη ο ελληνικός λαός στη διάρκεια της κρίσης. Γι’ αυτό, σημείωσε, η Γαλλία θέλησε να συνεισφέρει στην εξεύρεση λύσης.

Χαιρέτισε παράλληλα τις «ασταμάτητες προσπάθειες» που κατέβαλε ο Αλ. Τσίπρας αλλά και την υπεύθυνη στάση που τήρησε η χώρα μας, προσθέτοντας ότι δεν θα μπορούσε να φανταστεί την Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα. «Θεωρώ ότι η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα καθώς οι συζητήσεις σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση συνεχίζονται, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επιστρέψει η σταθερότητα για να έρθουν επενδύσεις. «Όλη η Ευρώπη πρέπει να στηριξει από κοινού την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Προσφυγικό

Σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση, ο Γάλλος πρόεδρος αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει ένα πολύ σημαντικό βάρος και ότι οι Έλληνες διαχειρίζονται με αξιοπρέπεια το πρόβλημα. Επανέλαβε ακόμη την ανάγκη να στηριχθεί η χώρα μας, αλλά και να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πρέπει να δράσουμε», συνέχισε ο κ. Ολάντ, σημειώντας ότι θα πρέπει να ενισχυθεί οικονομικά η Ελλάδα, να λειτουργήσουν τα hot spot, να υπάρξει μία ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, αλλά και να υπάρξει συνεννόηση με τις χώρες εκτός Ε..Ε που υποδέχονται πρόσφυγες, όπως η Τουρκία. «Η Τουρκία οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να ελέγχει τα σύνορα της», πρόσθεσε.

Επανέλαβε ακόμη την ανάγκη να βρεθεί πολιτική λύση στη συριακή κρίση, ενώ τόνισε πως θα πρέπει το καθεστώς του Άσαντ να σταματήσει να πλήττει τον πληθυσμό, αλλά και να καταπολεμηθεί το Ισλαμικό Κράτος.

Κυπριακό

Για το Κυπριακό είπε ότι στηρίζει τον διάλογο και όλες τις πρωτοβουλίες για την επίτευξη λύσης. Χαρακτήρισε «πολύ καλές» τις προτάσεις του Κύπριου προέδρου Ν. Αναστασιάδη και κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συμβάλουν ώστε το θέμα να υπάρξει λύση.

Για το πολύνεκρο δυστύχημα στη Γαλλία

Ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε και στο πολύνεκρο τροχαίο στη Γαλλία, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη του στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ δεσμεύθηκε για τη διαλεύκανση των αιτιών του δυστυχήματος.

Αλ. Τσίπρας: Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, απαιτούμε το ίδιο και από την Ευρώπη

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα σέβεται τις δεσμεύσεις της, αλλά όπως είπε, απαιτεί τον ίδιο σεβασμό και από την άλλη πλευρά.

«Από την 12η Ιουλίου και μετά η Ελλάδα προχωρά με πολύ γοργά βήματα στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε όσα συμφωνήσαμε στο ακέραιο, όμως ταυτόχρονα απαιτούμε και όλα όσα έρχονται ως επιστέγασμα αυτών των προσπαθειών να τηρηθούν στο ακέραιο», σημείωσε.

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι είναι «άλλο πράγμα να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας και άλλο να θεωρούν κάποιοι ότι η Ελλάδα δεν είναι ισότιμος εταίρος, αλλά κατάδικος που εκτίει κάποια ποινή».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Κ. Μητσοτάκης: Αποτροπιασμός για τις ενέργειες της Ρωσίας εναντίον αμάχων

Peristeri News

«Δημοκράτες» το όνομα του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου

Peristeri News

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Leave a Comment