PeristeriNews.gr
Δημοτικά

Κλειστοί την Τρίτη οι Δήμοι της Αττικής από τις 11 έως τις 15:00



Στις 12, το μεσημέρι, οι Δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος

Κλειστοί θα παραμείνουν την Τρίτη, από τις 11.00 έως τις 15.00, οι Δήμοι της Αττικής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συρρίκνωση των διαθέσιμων πόρων προς την αυτοδιοίκηση.

Οι Δήμαρχοι διαμαρτύρονται για τη μη απόδοση 450 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2012 και τη μείωση κατά 15% της χρηματοδότησης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, καθώς η μείωση- όπως σημειώνουν- απειλεί τη βιωσιμότητα των Δήμων.

Στις 12, το μεσημέρι, οι Δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Το Προεδρείο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) θα επιδιώξει συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Τ. Γιανίτση.

Συνέντευξη Τύπου έδωσε σήμερα Δευτέρα 26 Μαρτίου το Προεδρείο της ΠΕΔΑ για τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται από τις συνεχείς περικοπές στη χρηματοδότηση των Δήμων.

Τις θέσεις της ΠΕΔΑ ανέπτυξαν στη συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος της και Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού Νίκος Σαράντης και ο Γενικός Γραμματέας και Δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης.

Όπως είπαν, οι Δήμοι έχουν ήδη κάνει και με το παραπάνω οικονομία στις δαπάνες τους. Από την πρώτη στιγμή εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας η Αυτοδιοίκηση κλήθηκε να συνεισφέρει με μειώσεις στη χρηματοδότηση της πολύ μεγαλύτερες σε ποσοστό από αυτές της κεντρικής διοίκησης.

Το σύνολο των πόρων που διατέθηκαν για την Αυτοδιοίκηση το 2009 έφταναν τα 5 δισεκατομμύρια Ευρώ. Το αντίστοιχο ποσό για το 2012 προβλέπεται σε λιγότερα από 2,5 δισεκατομμύρια Ευρώ.

Είναι απόλυτα σίγουρο ότι κανένας άλλος τομέας του δημοσίου δεν προχώρησε μέσα σ’ αυτό το διάστημα της κρίσης σε εξοικονομήσεις άνω του 50%.

Στο επίπεδο των δομών της Αυτοδιοίκησης, η μείωση με τον Καλλικράτη ξεπέρασε το 70%.

Από 1.034 Δήμους που υπήρχαν το 2010 σήμερα υπάρχουν 325 και από 5.880 Νομικά Πρόσωπα μόλις 1.138.

Επίσης, αν έλθουμε στους μισθούς των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση θα δούμε ότι οι μειώσεις σωρευτικά την τελευταία τριετία ξεπερνούν το 40%.

Μια άλλη πλευρά του προβλήματος είναι τα μεγάλα κενά που έχουν δημιουργηθεί στις Υπηρεσίες των Δήμων με το «πάγωμα» των προσλήψεων και τη δραστική μείωση του αριθμού των συμβασιούχων.

Εν τω μεταξύ, οι Δήμοι έχουν επιφορτιστεί τα τελευταία χρόνια με όλο και περισσότερες αρμοδιότητες που αφορούν την καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών, από την καθαριότητα και τη συντήρηση του πρασίνου μέχρι τη λειτουργία των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών και από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας και τα ΚΑΠΗ μέχρι τα ΚΕΠ, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό.

Παράλληλα, μέσα στη συγκεκριμένη συγκυρία, οι Δήμοι δίνουν ένα αληθινό αγώνα για την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Μπροστά στην αυξημένη ζήτηση για υπηρεσίες κοινωνικής αλληλεγγύης η Αυτοδιοίκηση υλοποιεί σε κάθε γωνιά της χώρας προγράμματα στήριξης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.

Οι τόσο κρίσιμες αυτές δράσεις και λειτουργίες απειλούνται με στραγγαλισμό και πλήρη απαξίωση, όταν περικόπτονται ακόμη περισσότερο οι οικονομικές δυνατότητες των Δήμων.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η απροειδοποίητη μείωση κατά 15% στους ΚΑΠ του Φεβρουαρίου, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Επίσης είναι κρίσιμης σημασίας ζήτημα να ξεκαθαρίσει το θέμα και με τα 450 εκατομμύρια Ευρώ που δικαιούνται οι Δήμοι και δεν έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό.

Άλλωστε, ακόμη και αυτοί οι μειωμένοι ΚΑΠ σε κάποιες περιπτώσεις δεν αποδίδονται στους Δήμους αλλά παρακρατούνται στην πηγή λόγω χρεών με αποτέλεσμα την πλήρη οικονομική ασφυξία των Δήμων.

Με την αυριανή λοιπόν κινητοποίηση οι Δήμοι αποφάσισαν να υπερασπιστούν την ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών και τη λειτουργία των μηχανισμών κοινωνικής προστασίας. Έναν αγώνα στον οποίο είναι σίγουροι ότι θα έχουν την κατανόηση και τη συμπαράσταση όλων των συμπολιτών μας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Με όμορφες δράσεις εορτάστηκε και φέτος στο Άλσος Περιστερίου η γιορτή της Μητέρας

Peristeri News

Ο Δήμος Περιστερίου γιορτάζει την Μητέρα στο Άλσος

Peristeri News

Λαϊκή Συσπείρωση Περιστερίου: Οι παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 30/4

Peristeri News

Leave a Comment