• Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Κικίλιας: Κανονικά η δεύτερη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca

Peristeri News
Ιούνιος15/ 2021

Καθησυχαστικός εμφανίσθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε δήλωση που έκανε για τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca, καθώς όπως είπε οι παρενέργειες είναι απειροελάχιστες.

«Η εθνική αρχή εμβολιασμών είναι επιτροπή με εξαιρετικούς επιστήμονες. Εκατομμύρια ευρωπαίοι έκαναν το εμβόλιο όπως και εκατοντάδες χιλιάδες ελληνες, που προστατεύθηκαν από τον κορωνοϊό χάρη σ’ αυτό. Πάνω από 20 χώρες και εμείς συστήνουμε και η δεύτερη δόση του AstraZeneca να γίνει κανονικά. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Σύντομα μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε χτίσει το τείχος ανοσίας που θέλουμε» τόνισε ο Υπουργός Υγείας.

Σε κρίσιμη καμπή η εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία»

Αύριο ανοίγουν τα ραντεβού με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 18 έως 24 ετών, σηματοδοτώντας το τέλος της προτεραιοποίησης για τον ενήλικο πληθυσμό.

Ωστόσο, η νέα – τέταρτη κατά σειρά- σύσταση από τους επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού αναφορικά με τη χορήγηση του σκευάσματος της AstraZeneca δημιουργεί μια…εμβολιαστική Βαβέλ στη χώρα μας, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το αποτέλεσμα της θωράκισης κατά του κορωνοϊού.

Παρότι οι επικαιροποιήσεις των συστάσεων εμβολιασμού – με βάση τα νεότερα κάθε φορά δεδομένα- θεωρούνται αναπόσπαστο κομμάτι των επιστημονικών αποφάσεων της Επιτροπής, δημιουργούν προβληματισμό και φόβους σε στελέχη της «Ελευθερίας» ότι θα δημιουργήσουν σύγχυση στους πολίτες ή και θα κλονίσουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη τους στο συγκεκριμένο εμβόλιο.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε χθες στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας ενημέρωσης για τον εμβολιασμό στο υπουργείο Υγείας από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, το συγκεκριμένο εμβόλιο θα λαμβάνουν πλέον – 1η δόση- οι πολίτες άνω των 60 ετών καθώς κρίθηκε ότι το όφελος από τη θωράκιση που τούς προσφέρει από τη λοίμωξη covid-19 είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τον κίνδυνο που διατρέχουν να εμφανίσουν θρόμβωση με θρομβοπενία.

Όπως ανέφερε, προ διμήνου η Επιτροπή είχε αξιολογήσει την πολύ σπάνια περίπτωση θρομβώσεων. Τότε όμως η κυκλοφορία του ιού ήταν μεγαλύτερη και ο κίνδυνος της λοίμωξης covid συντριπτικά μεγαλύτερος. Ενδεικτικά ανέφερε η καθηγήτρια ότι τον Απρίλιο καταγράφονταν 105 θάνατοι ανά εβδομάδα λόγω Covid-19 στην ηλικιακή ομάδα 30 – 59 ετών και τον Μάιο 77 θάνατοι εβδομαδιαίως. Για αυτό διευκρίνισε πως εάν τα κρούσματα κορωνοϊού αυξηθούν, μπορεί να τροποποιηθούν ξανά τα ηλικιακά όρια.

Σε ό,τι αφορά τα άτομα ηλικίας κάτω των 60 χρόνων, δηλαδή ουσιαστικά τα άτομα ηλικίας 30-59 χρόνων -αφού η ηλικιακή ομάδα 18-29 δεν έχει πρόσβαση σε αυτό το εμβόλιο- τα οποία είχαν κλείσει το ραντεβού τους για την 1η δόση του εμβολιασμού τους με AstraZeneca, αυτά αποκτούν πλέον δυνατότητα επιλογής / αλλαγής εμβολίου.

Η Επιτροπή συστήνει την επιλογή άλλου εμβολίου, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει μικρή καθυστέρηση στον ήδη προγραμματισμένο εμβολιασμό τους, στηριζόμενη στην καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας και το χαμηλό ιικό φορτίο. Σημειώνεται ότι η σύσταση αφορά περίπου 1.300 άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών που έχουν προγραμματίσει ραντεβού εμβολιασμού για 1η δόση με AstraZeneca.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, πως θα λάβουν ενημερωτικό μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο (sms) για την απόφαση της Επιτροπής και τη σύσταση αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο. «Πρόκειται για σύσταση, όχι για απαγόρευση. Δηλαδή, αν κάποιος πολίτης επιθυμεί για λόγους υψηλού ιικού φορτίου εκεί που εργάζεται ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο να κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, αυτό επιτρέπεται και μπορεί να κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca» εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Οι προγραμματισμένες δεύτερες δόσεις για όσους είναι κάτω των 60 ετών θα πραγματοποιηθούν κανονικά με το ίδιο εμβόλιο. Δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην ασφάλεια του εμβολίου, η Επιτροπή, όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου, διατηρεί τη σύσταση για τη 2η δόση σε όλα τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί ήδη με την 1η δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεδομένου ότι «ο κίνδυνος της σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας θρόμβωσης με θρομβοπενία είναι εξαιρετικά σπάνιος στη 2η δόση – είναι μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων» εξήγησε. Την 1η δόση έχουν ήδη λάβει έχοντας προγραμματίσει παράλληλα τη 2η δόση του εμβολιασμού τους περίπου 470.000 πολίτες.

Επιπλέον, όπως επεσήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους, στις 270.000 δεύτερες δόσεις εμβολίου AstraZeneca, που έχουν χορηγηθεί στη χώρα μας, δεν έχει καταγραφεί κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια.

Ωστόσο, η ανησυχία και η επιφύλαξη των πολιτών απέναντι στο συγκεκριμένο εμβόλιο αποτυπώνεται στα ποσοστά των ακυρώσεων ραντεβού: σύμφωνα με τα στοιχεία, παρότι χαμηλό το ποσοστό των ακυρώσεων εμβολιασμού με AstraZeneca (1,89%) είναι σχεδόν τετραπλάσιο από τα αντίστοιχα ποσοστά για τα εμβόλια Pfizer και Moderna, 0,5% και 0,45% αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο αυτό και προς αποφυγή της ενίσχυσης του τείχους επιφυλάξεων για τα εμβόλια, ανοίγεται ένα «παράθυρο» για τους 470.000 πολίτες που αναμένουν το ραντεβού τους με τη 2η δόση για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, από τη Δευτέρα 21 Ιουνίου, όσοι εκδήλωσαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες μετά την 1η δόση του εμβολίου AstraZeneca, όπως θρομβώσεις, ή όσοι πάσχουν από ειδικά ιατρικά προβλήματα, αποκτούν τη δυνατότητα αίτησης στην αρμόδια Επιτροπή για έγκριση διαφορετικού εμβολίου στη 2η δόση. Το σχετικό αίτημα θα υποβάλλεται από τον θεράποντα ιατρό τους. Αρμόδιες πηγές, πάντως, δεν αποκλείουν να σηκωθεί…κύμα αιτήσεων για έγκριση άλλου εμβολίου από πολίτες ηλικίας κάτω των 60 χρόνων παρότι τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τον συνδυασμό εμβολίων στις δύο δόσεις, mix and match εμβολίων όπως λέγεται, δεν θεωρούνται επαρκή ακόμη. Όπως υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου, δεν είναι γνωστό σε βάθος χρόνου το ανοσολογικό αποτέλεσμα, γι αυτό συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο σκεύασμα που χορηγήθηκε κατά την 1η δόση.