PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το δημοψήφισμα


Πώς θα γίνεται.

Κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή το νομοσχέδιο που καθορίζει τις βασικές αρχές για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο το δημοψήφισμα θα προκηρύσσεται με προεδρικό διάταγμα και θα γίνεται μέσα σε ενα μήνα από την ημερομηνία προκήρηξής του.

Οι πολίτες θα ψηφίζουν με διαδικασία όπως στις εκλογές, ημέρα Κυριακή, 7 π.μ με 7 μ.μ. και θα βάζουν σταυρό δίπλα στο ναι ή το όχι ή το αντίστοιχο ερώτημα.

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που είναι εγεγγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και βρίσκονται στην Ελλάδα την ημέρα του δημοψηφίσματος.

Σε ότι αφορά κρίσιμα εθνικά θέματα το αποτέλεσμα θα είναι δεσμευτικό με συμμετοχή τουλάχιστον του 40% των εγεγγραμένων στους καταλόγους, ενώ δημοσιονομικά ζητήματα δεν θα μπορούν να τεθούν στο δημοψήφισμα.

Αν το δημοψήφισμα αφορά ψηφισμένο νομοσχέδιο για σοβαρό κοινωνικό ζήτημα θα απαιτείται συμμετοχή τουλάχιστον του 50% των πολιτών.

Οι δαπάνες των κομμάτων θα έχουν ταβάνι το 30% της χρηματοδότησης των τελευταίων γενικών βουλετικών εκλογών, ενώ θα υπάρχει υποχρέωση για τα ΜΜΕ να μεταδίδουν μηνύματα όσων συμμετέχουν στο δημοψήφισμα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

«Δημοκράτες» το όνομα του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου

Peristeri News

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Leave a Comment