PeristeriNews.gr
Διεθνή

Καταστροφική η κατάσταση σε κέντρα υποδοχής προσφύγων στη Σλοβενία


Τέσσερα τρένα, στα οποία επέβαιναν 4.000 μετανάστες, έφθασαν στη διάρκεια της νύχτας από την ανατολική Σλαβονία της Κροατίας στη σλοβενική πόλη Ντόμποβα και τα σλοβενικά ΜΜΕ άρχισαν να περιγράφουν ως καταστροφική την κατάσταση στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στη συγκεκριμένη πόλη και στην πόλη Μπρέζιτσε, τονίζοντας ότι η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο, επειδή η Αυστρία επιβραδύνει την υποδοχή μεταναστών.

Στη σλοβενική συνοριακή διάβαση Σέντιλι, το πρωί, βρίσκονταν περίπου 3.500 πρόσφυγες παγωμένοι και νευρικοί, επειδή Αυστριακοί συνοριακοί αστυνομικοί δεν τους αφήνουν να προχωρήσουν, μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης της Σλοβενίας.

Σε διεθνή – κυρίως γερμανικά – μέσα ενημέρωσης, δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες ημέρες μαρτυρίες για πολύ δύσκολες και απάνθρωπες συνθήκες και συμπεριφορές, στις οποίες είναι εκτεθειμένοι μετανάστες στις πόλεις Μπρέζιτσε και Ντόμποβα.

Οι διαπιστώσεις είναι κοινές: η αποκαλούμενη «καταγραφή» των προσφύγων, η οποία ερμηνεύεται τήρηση των διατάξεων Σένγκεν δεν έχει νόημα, επειδή βασίζεται σε στοιχεία που δίνουν οι μετανάστες, οι οποίοι δεν έχουν έγγραφα και επειδή καταγράφεται μόνο ένα ποσοστό των αφιχθέντων και όλοι προωθούνται ούτως ή άλλως σε προσφυγικά κέντρα στο εσωτερικό της Σλοβενίας ή προς την Αυστρία.

Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Ντέλο», ο οποίος επισκέφθηκε το κέντρο προσφύγων στη Ντόμποβα, δηλαδή το πρώην εργοστάσιο υφαντουργίας, όπου οδηγούνται χιλιάδες κουρασμένοι και φοβισμένοι άνθρωποι, υποστηρίζει ότι από κάποιες πτυχές είναι δυνατόν να συμφωνήσει κάποιος με την εκτίμηση μέλους μη κυβερνητικής οργάνωσης, η οποία περιέγραψε στον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Μίρο Τσέραρ τη Ντόμποβα ως «στρατόπεδο συγκέντρωσης».

Άνθρωποι κοιμούνται έξω από το κτήριο λόγω αφόρητης δυσωδίας, δεν έχουν πρόσβαση σε τουαλέτες και σπρώχνονται για να πάρουν φαγητό, επειδή φοβούνται ότι θα μείνουν νηστικοί, τονίζεται στο δημοσίευμα.

Όσον αφορά τη συμπεριφορά των αστυνομικών, ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι είναι νευρικοί, επειδή κάνουν υπερωρίες έως και 12 ώρες, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετοί που φωναχτά κάνουν «ξενοφοβικές, αγενείς παρατηρήσεις».

Μη κυβερνητικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις τονίζουν σε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Σλοβένο πρωθυπουργό ότι οι πρόσφυγες δεν μπορούν να κινηθούν ελεύθερα και ζητούν να διασφαλιστεί αμέσως ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων και τήρηση των προτύπων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Θεωρούν ότι η σημερινή κατάσταση μπορεί να αποτελέσει ακόμα και απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, η οποία απαγορεύεται από τη Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και επισημαίνουν ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ήδη αποφανθεί κατά της Ιταλίας, λόγω παρόμοιας κατάστασης.

Η ομάδα των ΜΚΟ προειδοποιεί ακόμη τον Μίρο Τσέραρ ότι η συνεχής αναφορά του τις πτυχές της ασφάλειας δεν βοηθά στη διεξαγωγή ήρεμης συζήτησης, αλλά αυξάνει την αίσθηση του φόβου μεταξύ των Σλοβένων και γεννά ρητορική μίσους.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στη Μόσχα

Peristeri News

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Leave a Comment