Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2026, με βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας, θυελλώδεις ανέμους και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.
Σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo.gr, τα ισχυρότερα φαινόμενα αναμένονται στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο, ενώ μεγάλα ύψη βροχής προβλέπονται στις Σποράδες, στην Εύβοια και πιθανώς στη Βόρεια Αττική.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτούν οι άνεμοι, καθώς στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά αναμένονται ριπές που θα φτάνουν τα 90-100 χλμ./ώρα, ενώ κατά τόπους ενδέχεται να είναι ακόμη ισχυρότερες. Παράλληλα, δεν αποκλείονται τοπικές χαλαζοπτώσεις, κυρίως στο Αιγαίο, αλλά και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Ποιες περιοχές θα δεχθούν τα εντονότερα φαινόμενα
Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται σε πολλές περιοχές της χώρας, με μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια στα ανατολικά ηπειρωτικά, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη.
Στις Σποράδες και στην Εύβοια αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής, ενώ αυξημένη είναι η πιθανότητα να σημειωθούν αντίστοιχα φαινόμενα και στη Βόρεια Αττική.
Παράλληλα, αυξημένη πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη. Παροδικές χιονοπτώσεις προβλέπονται στα ορεινότερα τμήματα της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της βόρειας χώρας.
Συναγερμός για τους ανέμους: Ριπές έως 100 χλμ./ώρα
Ιδιαίτερα ενισχυμένοι θα είναι οι άνεμοι, με τις συνθήκες να απαιτούν αυξημένη προσοχή κυρίως στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά.
Στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι 7-8 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι 6-7 μποφόρ, τοπικά έως 8 μποφόρ.
Οι ριπές αναμένεται να φτάσουν τα 90-100 χλμ./ώρα και κατά τόπους να ξεπεράσουν αυτές τις τιμές. Μικρή εξασθένηση των ανέμων προβλέπεται από τις απογευματινές ώρες.
Στο Ιόνιο θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί άνεμοι 6-7 μποφόρ, οι οποίοι μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν σημαντικά και θα στραφούν σε ανατολικούς-βορειοανατολικούς.
Περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας – Πού θα κάνει περισσότερο κρύο
Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα πτώση στις περισσότερες περιοχές, με εξαίρεση τη βόρεια Ελλάδα. Σε αρκετές περιοχές της ανατολικής χώρας οι μέγιστες τιμές θα παραμείνουν κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου.
Αναλυτικά, η θερμοκρασία θα κυμανθεί:
- Δυτική Μακεδονία: από 5 έως 14-15°C.
- Υπόλοιπη Μακεδονία και Θράκη: από 8 έως 15-17°C.
- Ήπειρος: από 10 έως 20°C.
- Υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα: από 11 έως 23°C.
- Θεσσαλία: από 11 έως 15-17°C.
- Υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά: από 10 έως 17-19°C.
- Επτάνησα: από 12 έως 21-23°C.
- Νησιά Αιγαίου και Κρήτη: από 16 έως 18-20°C.
Ο καιρός στην Αττική και το Περιστέρι
Δύσκολη αναμένεται η μέρα στην Αττική, καθώς προβλέπονται βροχές και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι παροδικά έντονα, κυρίως στα βόρεια του νομού, όπου υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν μεγάλα ύψη βροχής.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 6-7 μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά έως 8 μποφόρ. Οι ριπές ενδέχεται να φτάσουν τα 90-100 χλμ./ώρα ή και να τα ξεπεράσουν κατά τόπους.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
Στο Περιστέρι αναμένεται καιρός με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και έντονη συννεφιά. Οι άνεμοι θα είναι Βόρειοι και θα πνέουν με ένταση 5 έως 7 μποφόρ., ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός στη Θεσσαλονίκη
Στον νομό και στην πόλη της Θεσσαλονίκης αναμένονται παροδικές βροχές, με βελτίωση του καιρού από το μεσημέρι.
Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως από βορειοδυτικές διευθύνσεις, με ένταση 4-5 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

