PeristeriNews.gr
Διεθνή

Καύσωνας και πυρκαγιές στην Ιταλία


Η Ιταλία πλήττεται αυτή την εβδομάδα από καύσωνα, ενώ πυρκαγιές μαίνονται στο νότιο τμήμα της χώρας, κυρίως στη Σικελία και την Καλαβρία, όπου απειλείται ένα πολύ σημαντικό παγκόσμιο γεωπάρκο.

Η χώρα ζει την πιο ζεστή εβδομάδα του καλοκαιρού, με θερμοκρασίες που έχουν ήδη ξεπεράσει τους 47 βαθμούς Κελσίου στη Σικελία, κοντά στις Συρακούσες, μεταδίδει το ΑΜΠΕ. Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Ιταλίας αναμένει ότι σήμερα θα καταρριφθεί το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας στη χώρα: 48,5 βαθμοί Κελσίου το 1990 στη Σικελία.

Ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει σήμερα έως τους 49 με 50 βαθμούς Κελσίου στο νοτιοανατολικό τμήμα της Σικελίας και τους 39 με 40 βαθμούς στην Καλαβρία, την Απουλία και την Καμπανία.

Στην Καλαβρία και τη Σικελία οι πυροσβέστες χρειάστηκε να προχωρήσουν σε 300 επεμβάσεις τις τελευταίες 12 ώρες, ενώ επτά Canadair έχουν κινητοποιηθεί από τα ξημερώματα.

Η οροσειρά Μαντόνιε, που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα της Σικελίας, το Παλέρμο, πολιορκείται εδώ και ημέρες από τις φλόγες που ενισχύονται από τους ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες, με τις πυρκαγιές να έχουν καταστρέψει σπίτια, βιομηχανικές εγκαταστάσεις και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Ο κυβερνήτης της Σικελίας Νέλο Μεσουμέτσι ζήτησε να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η οροσειρά Μαντόνιε. Από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας Στέφανο Πατουανέλι αναμένεται να μεταβεί στην περιοχή σήμερα προκειμένου να συναντηθεί με τους δημάρχους των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο.

Στην Καλαβρία οι φλόγες απειλούν το Ασπρομόντε που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των παγκόσμιων γεωπάρκων της Unesco.

Ο πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης WWF Ιταλία ζήτησε χθες, Τρίτη, «την άμεση επέμβαση επιπλέον εναέριων μέσων». «Διαφορετικά θα είναι πολύ αργά και θα χάσουμε μια κληρονομιά ανυπολόγιστης αξίας», κατήγγειλε.

Επίσης ζήτησε να υπάρξει «αυξημένη εποπτεία στο πεδίο διότι στις περιοχές όπου έχουν κατασβεστεί οι πυρκαγιές εντοπίζονται αναζωπυρώσεις, για τις οποίες προφανώς ευθύνονται εγκληματίες χωρίς ηθικούς φραγμούς».

Στη Σαρδηνία συνελήφθη χθες, Τρίτη, ένας 35χρονος κτηνοτρόφος με την κατηγορία ότι έβαλε φωτιά σκοπίμως. Στην περιοχή καταγράφηκαν μόνο χθες 13 εστίες πυρκαγιάς, με εναέρια μέσα κατάσβεσης να επεμβαίνουν στις έξι από αυτές.

Τις επόμενες ημέρες ο αντικυκλώνας που ευθύνεται για το κύμα καύσωνα στην Ιταλία, και ο οποίος έχει ονομαστεί Λούσιφερ (Εωσφόρος), αναμένεται να μετακινηθεί προς βορρά, όπου το Σαββατοκύριακοη θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου στην Τοσκάνη και το Λάτιο.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Ερντογάν αποχωρεί από την πολιτική

Peristeri News

Ένοχη για ανθρωποκτονία από αμέλεια η οπλουργός της ταινίας «Rust»

Peristeri News

Έκρηξη κοντά στην αυτοκινητοπομπή Ζελένσκι στην Οδησσό

Peristeri News

Leave a Comment