PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Αναζωπυρώσεις της πυρκαγιάς σε Εύβοια και Γορτυνία


Αναζωπυρώθηκε η εστία της πυρκαγιάς στο Λιβαδάκι Γορτυνίας καθώς ενισχύθηκαν οι άνεμοι στην περιοχή.

Οι πιο κρίσιμες ώρες θεωρούνται μεταξύ 13:00 και 17:00 καθώς αυτές τις ώρες ενισχύονται οι άνεμοι.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη αναζωπύρωση που σημειώνεται σήμερα κρούοντας το συναγερμό καθώς παρόμοια αναζωπύρωση έλαβε χώρα και χθες παίρνοντας μεγάλες διαστάσεις το πύρινο μέτωπο και να καούν οικισμοί.

Όπως μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση, αυτή τη στιγμή δεν απειλούνται σπίτια.

Σε συναγερμό βρίσκεται επίσης η περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα από το Καστράκι και Φαναράκι, που είναι σε απόσταση περίπου 30 λεπτών από το Λιβαδάκι.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μέσα στο δάσος υπάρχουν σημεία που σιγοκαίνε και υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο η φωτιά να στραφεί προς τον κοντινό οικισμό, όπου υπάρχουν σπίτια και η φωτιά να βρει καύσιμη ύλη.

Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις. Μάλιστα, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, στην περιοχή επιχειρεί και το ρωσικό αεροσκάφος Ilyushin Il-76 το οποίο μπορεί να ρίξει 40 τόνους νερού. Ωστόσο, έχει μία ιδιαιτερότητα καθώς δεν μπορεί να κάνει ανεφοδιασμό από τη θάλασσα και πρέπει να γυρίζει στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας για ανεφοδιασμό. Γι’ αυτό και οι ρίψεις του θεωρούνται «εκτάκτου ανάγκης».

Στην περιοχή επιχειρεί επίσης το Beriev-200.

Όσον αφορά στις χερσαίες δυνάμεις τόσο στην περιοχή της Γορτυνίας όσο και στις γειτονικές περιοχές το Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας επιχειρούν συνολικά 578 πυροσβέστες με 181 οχήματα και 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από την Τσεχία, 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, 139 πυροσβέστες με 38 οχήματα από τη Γαλλία και 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα από τη Γερμανία.

Επίσης, στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Παράλληλα, τα μηχανήματα έργου που βρίσκονται στη Γορτυνία αναμένεται να συνεχίσουν τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αφενός για να βοηθήσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις στην αντιμετώπιση της φωτιάς αφετέρου για να μην προχωρήσει το πύρινο μέτωπο προς το όρος Μαίναλο.

Βόρεια Εύβοια: Με δεξαμενόπλοιο κουβαλούν νερό για τα πυροσβεστικά

Αναζωπυρώσεις στην παραλιακή ζώνη από την Αγία Άννα μέχρι και το Αγριοβότανο απασχολούν τους πυροσβέστες στη φωτιά της Βόρειας Εύβοιας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Έτσι συνεχείς αναζωπυρώσεις και μάλιστα επικίνδυνες σημειώνονται στο Αγριοβότανο, στα Ελληνικά στον Άγιο Νικόλαο, το Ψαροπούλι και τα Βασιλικά, ενώ μικρότερες υπάρχουν στην Παναγία Ντινιούς, στον οικισμό Αθηνά στο Ασμήνι, στους Γαλατσάδες, την Αβγαριά και τους Καματριάδες.

Ιδιαίτερα στους Καματριάδες δίδεται μία μεγάλη Μμάχη από χθες για να σταματήσουν τις φλόγες σε μια απόκρημνη περιοχή να μην προχωρήσουν μέσα στο δάσος δρυός που ονομάζεται “Τελέθριο” γιατί από κει οι φλόγες θα καταλήξουν στην Αιδηψό και τους Ωρεούς.

Εκτός από τις επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, από πολύ νωρίς το πρωί πετάνε συνεχώς και τα εναέρια μέσα σε περιοχές που έχουν ανάγκη για να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις.

Την ίδια ώρα, όμως, πολλοί από τους κρουνούς στα χωριά από την Αγία Άννα μέχρι το Αγριοβότανο δεν βγάζουν πλέον νερό λόγω της βλάβης στην ηλεκτροδότηση. Γι’ αυτό δόθηκε εντολή και πριν από λίγο ένα δεξαμενόπλοιο έκανε την εμφάνισή του στην παραλία Ψαροπούλι μεταφέροντας νερό για να μπορέσει να τροφοδοτήσει τις υδροφόρες και αυτές με τη σειρά τους να γεμίσουν τα πυροσβεστικά.

Τέλος, εκατοντάδες στρατιώτες από το Στρατό και την Αεροπορία έφτασαν λίγο πριν το μεσημέρι και ήδη έχουν κατευθυνθεί σε διάφορες περιοχές για να αντιμετωπίσουν τις μικρές εστίες.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στη δασική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια που είναι σε εξέλιξη, επιχειρούν 892 πυροσβέστες με 50 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 232 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Κύπρο 34 πυροσβέστες με 2 οχήματα, από Ουκρανία 100 πυροσβέστες, από Σερβία 39 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ασθενοφόρο, από Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα, από Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα, από Μολδαβία 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Επίσης για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 5 αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένων 2 από Σουηδία καθώς και 12 ελικοπτέρων συμπεριλαμβανομένων 2 από Σερβία, 2 από Ελβετία και 1 ως συντονιστικό.

Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Συνελήφθη 31χρονος για πορνογραφία ανήλικων μέσω διαδικτύου

Peristeri News

Θρίλερ με πτώμα που βρέθηκε σε ρέμα στο Ίλιον

Peristeri News

Εξαρθρώθηκε μεγάλη συμμορία που νόθευε τόνους καυσίμων και ποτών

Peristeri News

Leave a Comment