PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Θα δούμε περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού


Την εκτίμηση πως «θα δούμε περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που θα συμπαρασύρει και τις τιμές στο ράφι τους επόμενους μήνες εφόσον δεν έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις με τις τιμές ενέργειας» διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αντικείμενο την οικονομία, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας.

«Πιστεύω ότι τα χειρότερα ως προς την αύξηση των τιμών στο ράφι τα έχουμε δει» ανέφερε μεταξύ άλλων. Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πως το ζήτημα της ακρίβειας απασχολεί περισσότερο από οτιδήποτε την ελληνική κοινωνία. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη έκρηξη πληθωρισμού που έχουμε δει όχι μόνο ως χώρα, αλλά στην παγκόσμια οικονομία» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι τιμές μπορεί ακόμη να είναι υψηλές αλλά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού», παρατήρησε ο πρωθυπουργός. Όπως είπε ωστόσο, «εξακολουθούμε να βλέπουμε ένα υψηλό πληθωρισμό στα τρόφιμα» και αυτό «είναι το πρώτο μας μέλημα».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση απάντησε στο κύμα ανατιμήσεων με μία σειρά μέτρων που στήριξαν το διαθέσιμο εισόδημα «που μας απέτρεψαν να απενεργοποιήσουμε μία σειρά από πληθωριστικές βόμβες με σημαντικότερη αυτά που αφορούσαν τους λογαριασμούς ρεύματος».

Σε ό,τι αφορά την αισχροκέρδεια, ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε πως «ο έλεγχος στην αγορά δεν είναι απλή υπόθεση» και πως «για πρώτη φορά έχουμε τα νομοθετικά και ρυθμιστικά εργαλεία ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε την αγορά πιο αποτελεσματικά από ό,τι στο παρελθόν».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μείωσης των έμμεσων φόρων ο πρωθυπουργός σημείωσε αρχικά πως «η κυβέρνηση ήταν απολύτως συνεπής ως προς τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για την μείωση των φόρων». Ανέφερε ακόμη πως «αν πρόκειται κάποια στιγμή να κάνουμε μείωση έμμεσων φόρων – κάτι το οποίο θεωρώ πιθανό στη διάρκειας της δεύτερης τετραετίας – να είστε σίγουροι ότι αυτή θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά αλλά θα είναι μία μείωση που δεν θα διακινδυνεύει τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού δεν συνδέεται με την ημερομηνία των εκλογών. Όπως είπε, η 1η Απριλίου είναι μια απολύτως εύλογη ημερομηνία για την αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς τότε ξεκινά η τουριστική περίοδος. Σημείωσε ακόμη πως η αύξηση που έχει ήδη νομοθετήσει η κυβέρνηση για τον κατώτατο μισθό είναι σημαντική. «Έχουμε πάει από τα 650 στα 713 ευρώ και αναμένεται μια ακόμη αύξηση σε συνέχεια της διαδικασίας που έχει δρομολογηθεί από το υπουργείο Εργασίας» ανέφερε.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να δρομολογήσει φέτος την επιστροφή αναδρομικών για επικουρικές και δώρα σε όλους τους συνταξιούχους χαρακτήρισε τη συζήτηση «πρόωρη» τονίζοντας πως «βρισκόμαστε ακόμη στις 23 Ιανουαρίου» και πως το οικονομικό επιτελείο δεν θα είναι σε θέση να έχει καλύτερη εικόνα για τα δημοσιονομικά δεδομένα πριν από τον Φεβρουάριο».

Τόνισε επίσης πως «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί οι κρίσεις καραδοκούν». «Προτιμούμε να κρατάμε δημοσιονομικές εφεδρείες και αυτές να τις δαπανούμε μόνο όταν είμαστε σίγουροι ότι δεν θα χρειαστούμε περισσότερα χρήματα στο μέλλον» πρόσθεσε.

«Zήτημα λίγων μηνών να ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα αν ο λαός μας εμπιστευθεί»

Σε ό,τι αφορά την επενδυτική βαθμίδα επανέλαβε πως «είναι απολύτως εφικτό να επιτευχθεί εντός του 2023». «Έχουμε πετύχει 11 αναβαθμίσεις, έχουμε φτάσει ένα σκαλοπάτι πριν από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και το μόνο κομμάτι του παζλ για να επαναφορά στην πλήρη ευρωπαϊκή κανονικότητα είναι η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας» είπε.

Έσπευσε πάντως να επισημάνει πως «βεβαίως οι επενδυτικοί οίκοι και οι αγορές περιμένουν να δουν τι θα γίνει στις εκλογές. Αν ο ελληνικός λαός μας εμπιστευθεί θα είναι ζήτημα λίγων μηνών να αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα. Αναρωτιέμαι αν το ίδιο μπορούν να πουν και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι» είπε για να συμπληρώσει: «Αν για οποιονδήποτε λόγο από τις εκλογές προκύψει παρατεταμένη αστάθεια ή μία κυβέρνηση που θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα τελείως διαφορετικό από το δικό μας τότε δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κιάλι».

«Πιο εξωστρεφής η ελληνική οικονομία»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως το παραγωγικό μοντέλο της χώρας «έχει αλλάξει πολύ αλλά υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας». «Συνολικά η ελληνική οικονομία είναι πολύ πιο εξωστρεφής και ανταγωνιστική. Εξάγουμε το 41% του ΑΕΠ μας σε αγαθά και υπηρεσίες και αυτό δεν αφορά μόνο τον τουρισμό και τη ναυτιλία, αλλά πολλούς τομείς» σημείωσε.

Για το αν το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών μπορεί να υποδηλώνει ένα έλλειμμα ανταγωνιστικότητας σχολίασε πως το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών οφείλεται εν πολλοίς στο αυξημένο κόστος εισαγωγών για τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας που είναι βαθιά ελλειμματική ως προς τις δυνατότητες κάλυψής τους. Όπως ανέφερε, ένα από τα μεγάλα οφέλη της πράσινης μετάβασης μεσομακροπρόθεσμα είναι ακριβώς το γεγονός ότι θα βελτιώσει αυτή την εικόνα, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι ενέργειας που μπορεί να παράγεται τώρα από πετρέλαιο ή από φυσικό αέριο θα αντικατασταθεί από καθαρή ενέργεια.

Στα 39 δισ. τα ταμειακά διαθέσιμα της κυβέρνησης

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως τα ταμειακά αποθέματα της κυβέρνησης είναι σήμερα στα 39 δισ. «Γι’ αυτό το μαξιλάρι για το οποίο μιλάει ο κ. Τσίπρας δεν θα έπρεπε να είναι πολύ περήφανος, γιατί αυτό ήταν το προϊόν μίας λυσσαλέας υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης». Όπως είπε, ήταν ένα «μαξιλάρι που του επέβαλαν οι δανειστές να το έχει στην άκρη γιατί κανείς δεν τον εμπιστευόταν».

Σήμερα, συνέχισε, «έχουμε σημαντικά ταμειακά αποθέματα τα οποία μας επιτρέπουν να βγαίνουμε στις αγορές όποτε το επιλέγουμε και ουσιαστικά κανείς να μη θεωρεί ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι πρόβλημα».

Για την ημερομηνία των εκλογών

Σε ερώτηση σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών ο πρωθυπουργός δεν άνοιξε τα χαρτιά του. «Θα σεβαστώ τη συμφωνία αλήθειας που έχουμε υπογράψει μεταξύ μας ότι θα περιορίσουμε τη σημερινή συνέντευξη Τύπου σε ερωτήσεις που αφορούν την οικονομία» είπε.

Για τις έρευνες υδρογονανθράκων

Σε ό,τι αφορά τις έρευνες υδρογονανθράκων είπε πως «τα οικόπεδα που έχουν δημοπρατηθεί προς παραχώρηση είναι συγκεκριμένα» και «δεν εξετάζουμε άλλα οικόπεδα γιατί έκεί έχουμε τις πρώτες ενδείξεις που μπορούν να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον». «Έχουμε τις πρώτες ενδείξεις, υπάρχει έρευνα εν εξελίξει. Εκτιμούμε ότι μέσα στο 2023 θα έχουμε μία καλή εικόνα αν αυτή η έρευνα μας κάνει αισιόδοξους ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου προς αξιοποίηση νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης».

«Στις προθέσεις μας η μείωση των εργοδοτικών εισφορών»

Γνωστοποίησε ακόμη πως είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών, προσθέτοντας πως θα «μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα όταν παρουσιάσουμε αναλυτικά το πρόγραμμά της για τη δεύτερη τετραετία».

Σημείωσε επίσης πως τον Φεβρουάριο το οικονομικό επιτελείο θα έχει καλύτερη εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. «Όταν ξεπερνούμε τους στόχους και δεν διακυβεύεται η δημοσιονομική σταθερότητα και η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων προχωράμε σε στοχευμένα προσωρινά μέτρα, γιατί τα μέτρα αυτά δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα – εκτός αν η βελτίωση στην απόδοση του προϋπολογισμού έχει μόνιμα χαρακτηριστικά. Μόνιμα μέτρησα για μόνιμες μειώσεις προσωρινά μέτρα για προσωρινές παρεμβάσεις όπως η φορολόγηση των διυλιστηρίων» είπε.

«Ακόμη ψάχνουμε τον κ. Τσίπρα να μας πει για όσα ακούγονται στο Ειδικό Δικαστήριο»

Απαντώντας στην κριτική για τις απευθείας αναθέσεις αναγνώρισε πως «πρέπει να είναι μία εξαίρεση στη διαδικασία» αλλά έσπευσε να προσθέσει: «Δεν υπήρξε καμία χώρα που να μην προχώρησε σε τέτοιες διαδικασίες όταν χρειάζονταν εμβόλια, μάσκες και ό,τι άλλο χρειαζόμασταν εκείνη την στιγμή επειγόντως».

Ανέφερε ακόμη πως όταν προέκυψε το θέμα των υποκλοπών την επόμενη μέρα ο ίδιος βγήκε και έκανε δήλωση. «Τον κ. Τσίπρα ακόμη τον ψάχνουμε να μας μιλήσει για όσα ακούγονται στο Ειδικό Δικαστήριο με τις βαλίτσες με τα λεφτά που φαίνεται ότι κατέληγαν στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ» συμπλήρωσε.

«Νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων το 2024»

Ερωτηθείς σχετικά με τους μισθούς στο Δημόσιο απάντησε πως «θα έχουμε νέο ενιαίο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων το 2024». «Από το 2024 θα έχουμε νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων. Ήδη όμως έχουν γίνει στοχευμένες παρεμβάσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους» ανέφερε για να προσθέσει: «Θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων από την 1η Ιανουαρίου του 2024».

Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα παρατήρησε πως οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν περισσότερα. «Μην βλέπουμε μόνο τον ονομαστικό μισθό. Έχουν κι άλλες δυνατότητες να προσφέρουν παροχές – π.χ. προσφέρουμε κίνητρα για τα stock option ώστε οι εργαζόμενοι να γίνονται μέτοχοι στις επιχειρήσεις – παροχές σε είδος, βελτίωση από πλευράς επιχειρήσεων της ισορροπίας μεταξύ δουλειάς και ζωής, δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασίας.

«Ευρωπαϊκή απάντηση για να προστατεύσουμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων»

Σε ερώτηση για το σήμα SOS που εκπέμπουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, παραδέχθηκε ότι υπάρχει όντως θέμα, ωστόσο όπως είπε απασχολεί συνολικά την Ευρώπη και δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό. «Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι βρισκόμαστε σε περίοδο αποκλιμάκωσης τιμών. Αυτή η αποκλιμάκωση ήρθε και μετά την επιβολή του πλαφόν, για την οποία τόσο εργάστηκα. Το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων είναι ευρύτερο και δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό. Υπάρχει μία ανησυχία συνολικά στην Ευρώπη ότι τα κίνητρα που έχουν δώσει οι ΗΠΑ για την πράσινη μετάβαση είναι τόσο ελκυστικά, που θα υπάρξει μετατόπιση της δραστηριότητας από την Ευρώπη στις ΗΠΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Θα αγωνιστώ να υπάρξει πανευρωπαϊκή απάντηση. Χρειαζόμαστε μία ευρωπαϊκή απάντηση για να προστατεύσουμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Και αυτή δεν μπορεί να είναι μόνο κρατικές ενισχύσεις. Ακούμε με πολλή προσοχή τα όσα μας λέει η βιομηχανία, αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό, θα μας απασχολήσει τους επόμενους μήνες» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μ. Βορίδης: Τα ονόματα πρέπει να σβηστούν από το Σύνταγμα

Peristeri News

Χρ. Σταϊκούρας: Χρειαζόμαστε μια διετία για την οριστική αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου

Peristeri News

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 20 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία

Peristeri News

Leave a Comment