PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν απειλεί κανένα και δεν επιτρέπει να την απειλούν


Την κοινή υποστήριξη της ευρωπαϊκής απόφασης για το πράσινο διαβατήριο, επιβεβαίωσαν σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σλοβένος ομόλογός του Γιάνεζ Γιάνσα, που βρίσκεται στην Ελλάδα.

«Οι χώρες μας μοιράζονται κοινές αξίες στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Το θαλάσσιο μέτωπο της Σλοβενίας μπορεί να είναι μικρό αλλά ο ρόλος του μεγάλος. Στηρίζουμε την ένταξη της Σλοβενίας στη MED7, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με τον Σλοβένο πρωθυπουργό.

«Υποστηρίζουμε ενθέρμως και οι δύο την ευρωπαϊκή απόφαση για το πράσινο διαβατήριο», τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μέτρο που μπορούν να εφαρμόσουν με ευελιξία όλα τα κράτη της Ε.Ε.

«Η διμερής οικονομική συνεργασία μας αναπτύσσεται δυναμικά. Θα κινηθεί σε ευνοϊκότερο περιβάλλον με την ευρωπαϊκή διεύρυνση στα δυτικά Βαλκάνια, Είμαι σίγουρος ότι η προεδρία της Σλοβενίας θα προσδώσει σε αυτή τη δυναμική νέα ταχύτητα. Χαίρομαι που επιβεβαιώνεται η διενέργεια έκτακτης Συνόδου Κορυφής στη Σλοβενία τον Οκτώβριο» ανέφερε επίσης ο Κυρ. Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα δεν απειλεί κανένα αλλά δεν επιτρέπει και σε κανένα να την απειλεί. Απορρίπτει τις προκλήσεις γιατί έχει αυτοπεποίθηση στις συζητήσεις, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό, επεσήμανε πως υπήρξε κοινή απογοήτευση για τις μη εξελίξεις της πενταμερούς συνάντησης της Γενεύης. «Οι πρωταγωνιστές του αδιεξόδου γνωστοί. Γνωστή και η διέξοδος στο πλαίσιο του ΟΗΕ» τόνισε. Μάλιστα η απάντηση του Γ. Γιάνσα ήταν πως το κυπριακό και η Αν. Μεσόγειος δεν είναι πρόβλημα μόνο για Ελλάδα και Κύπρο αλλά είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Για το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου η Ελλάδα ως χώρα υποδοχής δεν μπορεί να αντιμετωπίζει μόνη της το βάρος ενός προβλήματος που αφορά όλη την ήπειρο, ανέφερε εξάλλου ο πρωθυπουργός ζητώντας από την ΕΕ να φροντίσει για την τήρηση της σαφούς δέσμευσης της Τουρκίας να αποτρέπει κύματα μεταναστών

« Οι σχέσεις των δύο χωρών μας έρχονται από μακριά και μας καλούν να τις οδηγήσουμε ακόμα πιο μακριά. Εύχομαι δημιουργική παρουσία στη φιλόξενη Αθήνα» ανέφερε τέλος ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης.

Οι δηλώσεις Γιάνσα

Είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι εδώ και να συμμετάσχω στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών και στη συνάντηση που συζητήσαμε όσα ανέφερες. Οι δεσμοί Ελλάδας – Σλοβενίας βαθιά ριζωμένοι στο παρελθόν. Πολλά στοιχεία χάνονται στους αιώνες και άλλα είναι πρόσφατα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γ. Γιάνσα.

Μοιραζόμαστε κοινές προσεγγίσεις. Και εμείς υποστηρίζουμε σθεναρά την πρωτοβουλία να υπάρξει πράσινο διαβατήριο της ΕΕ ώστε να γίνει εφικτό πριν καταφέρουμε να αναχαιτίσουμε την πανδημία. Οι πολίτες δικαιούνται κάτι τέτοιο μετά τον πόνο που έζησαν με τον covid-19. Είναι καθήκον μας να το πετύχουμε το ταχύτερο δυνατό, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας.

Όπως είπε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός οι δύο άνδρες συζήτησαν την προοπτική των δυτικών Βαλκανίων.

«Έχει ξεκινήσει η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και προτύπων της ΕΕ. Υπάρχουν στοιχεία κόπωσης κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Δεύτερο μέλημα μας είναι να το καταστήσουμε εφικτό. Η ΕΕ βίωσε πολλές κρίσεις τα τελευταία 15 χρόνια. Τώρα μετά από αυτές τις κρίσεις πρέπει να ανακτήσουμε τη δυναμική μας και να επικεντρωθούμε σε στρατηγικά ζητήματα. Πρώτο στην ατζέντα είναι η διεύρυνση γιατί πρέπει να εκπληρώσουμε το παλιό όραμα για ελεύθερη και ειρηνική Ευρώπη, ανέφερε.

« Ευχαριστώ για τη στήριξη για το MED7. Η Σλοβενία είναι μεσογειακή χώρα και νομίζουμε ότι αυτό είναι κάτι πολύτιμο» κατέληξε ο Σλοβένος πρωθυπουργός..

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δεν πάνε σε εκλογές για νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Νάντια Γιαννακοπούλου: Συμφωνώ με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Peristeri News

Κασσελάκης: Θα μείνω στην Ελλάδα και θα γίνω πρωθυπουργός

Peristeri News

Leave a Comment