PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Έξαρση στα περιστατικά παιδικής κακοποίησης


Με την αναγνώριση ότι η κακοποίηση (σωματική και σεξουαλική) ανηλίκων βρίσκεται σε έξαρση και πρέπει να υπάρξει απάντηση ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση.

«Το Συμβούλιο της Ευρώπης εκτιμά ότι ένα στα πέντε παιδιά μπορεί να πέσει θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι στο 16% και στη συντριπτική πλειονότητα από μέλη της οικογένειας. Γνωστά γίνονται πολύ λιγότερα, γύρω στο 2%», είπε.

Επισήμανε δε ότι τελευταία καταγράφεται αύξηση στα περιστατικά σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών στην Ελλάδα, αν και τόνισε ότι είναι ενθαρρυντικό ότι τα περιστατικά αυτά καταγγέλλονται πλέον και η Ελληνική Αστυνομία εξιχνιάζει αρκετές υποθέσεις.

Από την άλλη, ο κ. Μητσοτάκης ότι συχνά δεν τιμωρείται ο ένοχος, τα στερεότυπα ευνοούν τη σιωπή και τα θύματα στιγματίζονται.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η πολυνομία φέρνει καθυστερήσεις στις διώξεις των εγκλημάτων και διαχρονικές αγκυλώσεις έρχονται να πριμοδοτήσουν τη συγκάλυψη.

Σε όλα αυτά παρεμβαίνει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, που είναι οδικός χάρτης, που ξεκινά από την πρόληψη, προχωρά στη γρήγορη διερεύνηση, την τιμωρία των ενόχων και την περίθαλψη των θυμάτων.

Στόχος, όπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι η μηδενική ανοχή στη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση των παιδιών.

«Η πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε δεν αποτελεί απλα μια συνταγματική υποχρέωση αλλά δημοκρατική ευθύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν το σχέδιο αυτό, όπως επίσης και να αποδειχθεί ευρύτατη και εποικοδομητική η δημόσια διαβούλευση.

Όπως εξήγησε «στο Σχέδιο θα καθορίζονται στόχοι με ορίζοντα 5ετίας ώστε όλες οι θεσμικές λειτουργίες να έχουν γίνει φιλικότερες προς το παιδί. Οι διαδικασίες δικαιοσύνης και προστασίας να συντονιστούν».

«Σε ένα άλλο επίπεδο το εθνικό σχέδιο βάζει επιτέλους τάξη στο πολύπλευρο νομοθετικό μωσαϊκό. Αίρει ασάφειες και ευθυγραμμίζει διάσπαρτες διατάξεις. Ολοι οι φορείς αποκτούν σαφές περιβάλλον που καθορίζει τα όρια λειτουργίας τους. Με λίγες και χειρουργικές οριζόντιες τομές το Εθνικό Σχέδιο Δράσης αναδιοργανώνει το τρόπο αντίδρασης όλων των υπηρεσιών απέναντι σε ένα κρούσμα».

Παρουσιάζοντας το εθνικό σχέδιο για την παιδική κακοποίηση, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι περιλαμβάνονται συνολικά 80 μέτρα με στόχο την ουσιαστική πρόληψη, προστασία, φροντίδα των ανηλίκων.

Το σχέδιο προβλέπει – μεταξύ άλλων – τη σύσταση εθνικού μητρώου καταγραφής και επιτήρησης δραστών σεξουαλικών αδικημάτων, εθνικό πρωτόκολλο διαχείρισης των κρουσμάτων, περισσότερες δομές φροντίδας και προστασίας ανηλίκων, ορισμού δημοτικού και δημόσιου φορέα προστασίας ανηλίκων και ορισμό συμβούλου σχολικής ζωής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έριξε τα βέλη του στην αξιωματική αντιπολίτευση για την αντίδρασή της στις πρόσφατες αποκαλύψεις για την υπόθεση στον Κολωνό.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Αποστρέφω το βλέμμα από εκείνους που θεωρούν ότι είναι πολιτική αρένα το πιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας. Από αυτούς που επί μέρες τολμούσαν να τοποθετούν κομματικά πρόσημα σε τέτοιου είδους πράξεις μέχρι που τους χαστούκισε ο ίδιος ο καθρέφτης. Τους αφήνω στο περιθώριο και στην ντροπή που τους αξίζει. Όσοι και σήμερα επικαλούνται ευθύνες συστήματος να τους θυμίσω ότι υπήρξαν μέρος του συστήματος, δεν έκαναν τίποτα, τότε μάλιστα ελάφρυναν τις ποινές».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα της κοινωνίας

Peristeri News

Αλ. Τσίπρας: Δεν σκέφτηκα ποτέ να διαπραγματευτώ τη θέση μας στην Ευρώπη

Peristeri News

Leave a Comment