• Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Κ. Μητσοτάκης: Εθνικής σημασίας η συμφωνία με τη Γαλλία

Peristeri News
Οκτώβριος04/ 2021

Στην αναθεωρημένη προς τα πάνω εκτίμηση για το φετινό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο.

Όπως ανέφερε στο υπουργικό συμβούλιο, θα γίνει λόγος για τα κίνητρα για την ενίσχυση, τη συνένωση, τη μεγέθυνση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και για τις προοπτικές της οικονομίας την επόμενη διετία.

Παράλληλα επανέλαβε ότι οι εκλογές «θα γίνουν στην ώρα τους, όπως ορίζει το Σύνταγμα, δηλαδή στο τέλος της τετραετίας», υπογραμμίαζοντας πως «αυτή και μόνο η ατζέντα προοπτικής νομίζω ότι απαντά και στους ψευτολεονταρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί εκλογών».

Όπως είπε, «η σχετική παραφιλολογία είναι και άκαιρη και άκυρη… και μερικές φορές και διαβρωτική για τη δουλειά την οποία πρέπει να κάνουμε. Γι’ αυτό και σε όλη αυτή την κενολογία εμείς απαντάμε με εργασία».

«Τώρα όμως κλείνει μία γόνιμη διετία εγκαινιάζοντας μία νέα, ακόμα πιο αισιόδοξη για όλους. Και αυτή μάλιστα θα έχει και έναν ευρύτερο ορίζοντα, συνέχισε διαβεβαιώνοντας πως θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, «όχι μόνο γιατί το έργο μας αντανακλάται ήδη στη συνολική ανάπτυξη»,πρόσθεσε.

«Θα έχουμε την ευκαιρία σήμερα να αναθεωρήσουμε στο 6,1% την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη του 2021. Αντανακλάται η δουλειά που κάνουμε, όμως, και στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για όλους, στις περισσότερες δουλειές, στις νέες επενδύσεις. Αλλά γιατί ξέρουμε πια ότι μπορούμε να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα σε έναν τόπο που θα ευημερεί, με πολίτες οι οποίοι θα προκόβουν», ανέφερε, τονίζοντας ότι «αυτό σημαίνει για εμάς ανάπτυξη για όλους».

Αναφερόμενος στις δράσεις της κυβέρνησης, σημείωσε ότι μέσα στα πάρα πολλά τα οποία γίνονται, υπάρχουν πολύ σοβαρές τομές οι οποίες χάνονται στη ροή της επικαιρότηταςπ φέρνοντας ως παράδειγμα τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εργασίας για τον Προσωπικό Βοηθό για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, την πρωτοβουλία «Νταντά της Γειτονιάς» για την εργαζόμενη μητέρα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα δικαιώματα του καταναλωτή στις ηλεκτρονικές αγορές είναι από τα θέματα που θα συζητηθούν σήμερα, και είναι επίσης από τα μέτρα τα οποία πρέπει να γίνονται γνωστά, «δίπλα στις κεντρικές μας μεταρρυθμίσεις».

Η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία

Ο κ. Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του στάθηκε επίσης στην αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία. «Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία προφανώς και θωρακίζει τις Εθνικές Ένοπλες Δυνάμεις», είπε προσθέτοντας ότι «τα ποιοτικά και στρατηγικά χαρακτηριστικά της την καθιστούν πολύ βαθύτερη μίας συνηθισμένης διμερούς συνεργασίας. Όπως και πολύ ευρύτερη μίας υπερεθνικής σύμπλευσης».

«Γιατί από τη μία πλευρά αυτή η νέα εταιρική σχέση των δύο χωρών προβλέπει σαφώς ρήτρα αμυντικής συνδρομής αν μία από αυτές δεχθεί επίθεση από τρίτο παράγοντα. Ενώ από την άλλη, διαμορφώνει στην πράξη ένα αναβαθμισμένο συμμαχικό τετελεσμένο στα πλαίσια και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του ΝΑΤΟ», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η εξίλιξη αυτή που υπηρετεί πολυεπίπεδα την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή , «αποτελεί μία δυναμική Συμφωνία υπέρ του εθνικού συμφέροντος στο παρόν, αλλά και υπέρ της αυτόνομης ευρωπαϊκής προοπτικής στο μέλλον. Ένα μεγάλο άλμα για μία πιο ισχυρή Ελλάδα και ένα πρώτο βήμα για μία πιο ανεξάρτητη και δυνατή Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά και μια πρωτοβουλία που κάνει ακόμα πιο ισχυρή, ακόμα πιο αποτελεσματική, την μεσογειακή πτέρυγα της Ατλαντικής Συμμαχίας».

Όπως επίσης τόνισε, η συμφωνία έχει δύο ακόμα θετικές συνέπειες, το οικονομικό της αποτύπωμα αναφέροντας πως η συμφωνία «περισσότερο αξίζει και λιγότερο κοστίζει», και το γεγονός ότι τοποθετεί την Ελλάδα στο επίκεντρο μίας μεγάλης πρωτοβουλίας της Ευρώπης του αύριο.

«Δίπλα στη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της ηπείρου θέτει το πρώτο θεμέλιο ώστε η αμυντική δυνατότητα της Ένωσης να αντιστοιχηθεί με την οικονομική της ισχύ. Ενώ παράλληλα απλώνει και την επιρροή του ΝΑΤΟ. Έτσι, η πατρίδα μας γίνεται στο εξής όχι μόνο δέκτης συμμαχικών εγγυήσεων αλλά και δυναμικός πάροχος ασφάλειας με προβολή στη Μεσόγειο και πέραν αυτής», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη σημερινή ημέρα η οποία «είναι διπλά σημαντική, καθώς συμπίπτει με την 47η επέτειο της ιδρυτικής διακήρυξης της Νέας Δημοκρατίας».