PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Ιστορικός εορτασμός των Θεοφανείων στη Σμύρνη (video)


Για πρώτη φορά έπειτα από το 1922 και σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε, σήμερα (06/01) στη Σμύρνη, ο εορτασμός των Θεοφανίων.

Η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και ο αγιασμός των υδάτων έγινε, 94 χρόνια μετά, στο λιμάνι της πόλης, μπροστά από το κτίριο του ελληνικού προξενείου, ύστερα από επίσημη άδεια που έλαβαν από τις τουρκικές αρχές.

Για να πιάσουν τον σταυρό έπεσαν στα παγωμένα νερά επτά άνθρωποι. Το «παρών», δε, στην ιστορική στιγμή έδωσαν ο Γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην περιοχή, Θεόδωρος Τσακίρης, ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, καθώς και μέλη της ομογένειας, ενώ πλήθος δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ κάλυψαν το γεγονός.

Δείτε παρακάτω εικόνα όπως τη μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ:

Αγιασμός των υδάτων στο Φανάρι υπό τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Στην ακτή του Κεράτιου Κόλπου, σε σημείο που απέχει ελάχιστα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι, τελέστηκε το μεσημέρι ο Αγιασμός των Υδάτων υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Τον σταυρό ανέσυρε ο 29χρονος γυμναστής Νικόλαος Σολής από το Αγρίνιο.

Προηγήθηκε η Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου παραβρέθηκαν ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουπλής, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης, ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Άγκυρα Κυριάκος Λουκάκης, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Ευάγγελος Σέκερης και πλήθος κόσμου.

Αγιασμός των Υδάτων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο μετά από 42 χρόνια

Με την ελπίδα το 2016 να φέρει μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό τελέστηκε -για πρώτη φορά μετά από 42 χρόνια- ο Αγιασμός των Υδάτων στη θάλασσα της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα έγινε σε μικρή απόσταση από την περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης πόλης. Περίπου 20 Ελληνοκύπριοι βούτηξαν για την ανάσυρσή του. Στην Αμμόχωστο για τον καθαγιασμό των υδάτων μετέβησαν πάνω από 1000 Ελληνοκύπριοι. Προηγήθηκε η Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Εξορινού.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης παρέστη στην τελετή που έγινε στην Αγία Νάπα, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. Διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου, ώστε οι πολίτες της να απολαμβάνουν τα δικαιώματα που απολαμβάνουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Ο Κύπριος πρόεδρος ευχήθηκε να βοηθήσει ο Θεός, ώστε από του χρόνου όλοι οι Κύπριοι να μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα σε όλη την Κύπρο τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στη φυλακή ο Ιρακινός που μαχαίρωσε την 22χρονη στην Ερμού

Peristeri News

Τροχαίο δυστύχημα με αυτοκίνητο στο Σκαραμαγκά

Peristeri News

Πόσο κοστίζει φέτος το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης

Peristeri News

Leave a Comment