PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Ηλ. Ψινάκης για Μάτι: Επιτέλεσα το καθήκον μου


Υπόμνημα μέσω του συνηγόρου του κατέθεσε ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, ο οποίος είχε κληθεί να καταθέσει με την ιδιότητα του υπόπτου για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπόμνημά του φέρεται να υποστηρίζει ότι ο δήμος ήταν σε απόλυτη ετοιμότητα για τις καλοκαιρινές πυρκαγιές.

Ο  δήμαρχος Μαραθώνα εκφράζει την ακλόνητη, όπως λέει, πεποίθησή του ότι «οι υπηρεσίες του δήμου ήταν από το πρωί της 23ης Ιουλίου σε απόλυτη ετοιμότητα και επιφυλακή, αντέδρασαν ακαριαία και με απόλυτο συντονισμό, παρείχαν δε από τις πρώτες στιγμές κάθε δυνατή βοήθεια και αρωγή στους πληγέντες της πύρινης λαίλαπας».

Αναφερομενος στη φονική πυρκαγιά, υποστηρίζει ότι είχε λάβει ενημέρωση για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς.

«Απουσίαζα για λίγες μέρες, δεδομένου ότι είχα επιλέξει να μη λείψω από τον Μαραθώνα τον Αύγουστο, που θεωρούνταν ο πλέον επικίνδυνος μήνας για τις πυρκαγιές. Αφού ξέσπασε η φωτιά, ήμουν σε διαρκή επικοινωνία με τους συνεργάτες μου. Αμέσως αναζήτησα τρόπους να επιστρέψω το ταχύτερο δυνατό στον Μαραθώνα, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρω. Δεν υπήρχε δυνατότητα πτητικού μέσου, λόγω των θυελλωδών ανέμων και των καπνών της πυρκαγιάς. Επιχείρησα να επιστρέψω στον Μαραθώνα διά θαλάσσης με ιδιωτικό φουσκωτό σκάφος. Μετα τη Σύρο η θαλασσοταραχή ήταν τόσο έντονη, που αναγκάστηκε ο χειριστής του σκάφους να προσεγγίσει τη Σέριφο, μέχρι να καταλαγιάσει η θυέλλα» αναφέρει ο κ. Ψινάκης.

Ο δήμαρχος Μαραθωνα επισημαίνει ότι το προσωπικό του δήμου ήταν σε πλήρη ετοιμότητα: «Η πυρκαγιά δεν έγινε αντιληπτή από επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, αλλά από το άκουσμα σειρήνας διερχόμενου πυροσβεστικού οχήματος. Η κινητοποίηση του επικεφαλής της πολιτικής προστασίας του δήμου ήταν άμεση, πολύ πριν η πυρκαγιά περάσει τα διοικητικά όρια του δήμου Μαραθώνα. Αμέσως μόλις ζητήθηκε συνδρομή του δήμου για απομάκρυνση πολιτών, ο δήμος ανταποκρίθηκε ακαριαία».

Παράλληλα, καταθέτει ότι «με το σύνολο του προσωπικού του δήμου που εντάσσεται στην πολιτική προστασία, στην κατάσβεση υπό τις οδηγίες της πυροσβεστικής, δε μπορώ να διανοηθώ ότι υπήρχε οτιδήποτε άλλο που μπορούσε να κάνει ο δήμος».

Σχετικά με την απομάκρυνση των πολιτών, στο υπόμνημά του ο κ. Ψινάκης τονίζει ότι «δεν υπήρξε επίσημα ή ανεπίσημα σήμα για οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών απο την πυροσβεστική, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια να το εισηγηθεί στον δήμο που πλήττεται από την καταστροφή, όταν δε η καταστροφή αφορά περισσότερους του ενός δήμους, τότε η ευθύνη βαρύνει την περιφέρεια. Κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να συμβεί, αφού η πυροσβεστική εκτιμούσε, καταφανώς εσφαλμένα, πως η φωτιά κατευθυνόταν προς Διώνη. Δυστυχώς, υπήρξε μια ομιχλώδης εικόνα σε σχέση με τον τρόπο που κινούνταν η φωτιά».

Ο κ. Ψινάκης στην ολοκλήρωση των έγγραφων εξηγήσεών του αναφέρει: «Πιστεύω πως κατεδειξα ότι ως δήμαρχος Μαραθώνα επιτέλεσα το καθήκον μου».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μπαράζ εμπρησμών σε αυτοκίνητα στα Εξάρχεια (vid)

Peristeri News

Μαρία Καρυστιανού: Το ότι ζω δεν σημαίνει ότι υπάρχω, η οργή δυναμώνει

Peristeri News

Σοκ: Νέα ηχητικά και βίντεο λίγο πριν την τραγωδία στα Τέμπη

Peristeri News

Leave a Comment