PeristeriNews.gr
Οικονομία

ΙΚΑ: Αυτασφάλιση απολυόμενων μέχρι 13 Δεκεμβρίου


Προθεσμία έως τις 13 Δεκεμβρίου 2011 δίνει το ΙΚΑ σε χιλιάδες απολυμένους μένους ηλικίας 55 έως 64 ετών προκειμένου να αυτασφαλισθούν με σκοπό να αναγνωρίσουν ένσημα τριών ετών.

Προθεσμία έως τις 13 Δεκεμβρίου 2011 δίνει το ΙΚΑ σε χιλιάδες απολυμένους μένους ηλικίας 55 έως 64 ετών προκειμένου να αυτασφαλισθούν με σκοπό να αναγνωρίσουν ένσημα τριών ετών. Αυτό προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας κατ΄εφαρμογήν του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ − ΕΤΑΜ, ηλικίας 55 έως 64 ετών, των οποίων η σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, καταγγέλλεται από ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, και εφόσον έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 4.500 ημέρες ή δεκαπέντε (15) έτη ασφάλισης σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και παραμένουν άνεργοι, έχουν το δικαίωμα της αυτασφάλισης στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.

Η άσκηση του δικαιώματος αυτασφάλισης στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, μπορεί να γίνει εντός εξήντα (60) ημερών από την καταγγελία της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας. Όσοι απολυθέντες δεν άσκησαν το δικαίωμα αυτό εντός του προβλεπόμενου διμήνου μετά τη δημοσίευση του ν. 3863/2010έχουν τη δυνατότητα να το ασκήσουν εντός εξήντα (60) ημερών από τη δημοσίευση σχετικής υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 2297/Β/13-10-2011), δηλαδή από 13-10-2011 έως 13-12-2011.

Οι απολυθέντες ασφαλίζονται για τον Κλάδο Σύνταξης και για τον Κλάδο Παροχής Ασθένειας σε είδος του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ. Ως βάση για τον υπολογισμό των μηνιαίων εισφορών, λαμβάνονται οι αποδοχές που αντιστοιχούν στον κατώτατο βασικό μισθό, όπως ορίζεται από την εκάστοτε ισχύουσα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μειώθηκε η ανεργία τον Μάρτιο στο 10,2%

Peristeri News

Πότε θα κλείσουν οι τράπεζες για το Πάσχα

Peristeri News

Φορολοταρία Μαρτίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

Leave a Comment