PeristeriNews.gr
Οικονομία

Η Τρόικα επιστρέφει με το Plan B – Συζητήσεις για νέα μέτρα



Η τρόικα βλέποντας τα λάθη του προγράμματος που εκπόνησε για την Ελλάδα και συναισθανόμενη τις αρνητικές επιπτώσεις από τη συνέχιση της βαθειάς ύφεσης, ερχόμενη στην Αθήνα στις 16 Ιανουαρίου, ένα πράγμα βάζει σχεδόν σαν «βέτο».

Η τρόικα βλέποντας τα λάθη του προγράμματος που εκπόνησε για την Ελλάδα και συναισθανόμενη τις αρνητικές επιπτώσεις από τη συνέχιση της βαθειάς ύφεσης, ερχόμενη στην Αθήνα στις 16 Ιανουαρίου, ένα πράγμα βάζει σχεδόν σαν «βέτο»: Τέρμα στις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων και την περαιτέρω υπερφορολόγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα αποτελέσει έκπληξη στους παρεπιδημούντες αν ζητήσει με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο τη μείωση των τεκμηρίων που έχει γυρίσει «μπούμερανγκ» στα έσοδα. Καθώς οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες από την αύξηση των προσδοκώμενων εσόδων, καθώς δεν είναι μόνον τα έσοδα από τέλη κυκλοφορίας και εισφορά στα Ι.Χ. βάση των τεκμηρίων που θα χαθούν με εκατοντάδες χιλιάδες ακινητοποιήσεις αυτοκινήτων, αλλά και παράπλευρα έσοδα από δραστηριότητες γύρω από το κλάδο του αυτοκινήτου που δεν θα εισπραχθούν, βαθαίνοντας τη κρίση και την ύφεση.

Οι δανειστές μας το δηλώνουν πλέον και δημοσίως: νέα εισπρακτικά μέτρα ή οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων δεν είναι αποδοτικά. Έτσι αναμένεται να επιμείνουν στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών, όπως το άνοιγμα των επαγγελμάτων και τα λουκέτα σε αντιπαραγωγικούς φορείς του Δημοσίου, αλλά και στις περικοπές των δαπανών, μεταξύ των άλλων, στους μισθούς των ρετιρέ στις ΔΕΚΟ κι όσων πληρώνονται βάσει ειδικών μισθολογίων.

Δεδομένη θεωρείται η πίεση που θα ασκήσουν και για μείωση των κονδυλίων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κοινωνικά επιδόματα, όπου υπάρχει σχέδιο για εφαρμογή «εισοδηματικών» κριτηρίων. Στο τραπέζι φυσικά θα πέσει και η μείωση του δημοσίου τομέα κατά 150.000 άτομα το 2015 που θα συνοδευτεί με κλείσιμο ή συγχώνευση 250 οργανισμών.

Συναντάται με τους κοινωνικούς εταίρους ο Παπαδήμος

Συνάντηση με τα προεδρεία των εργοδοτικών ενώσεων και των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων με το βλέμμα στις 16 Ιανουαρίου θα έχει την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου ο Λουκάς Παπαδήμος.

Στο επίκεντρο των διαδοχικών συναντήσεων θα βρεθούν οι εργασιακές σχέσεις αλλά και η μείωση του κόστους εργασίας (που αποτελεί σταθερή επιδίωξη της τρόικας) με τον πρωθυπουργό και τους εταίρους να αναζητούν κοινές θέσεις ενόψει της άφιξης των εκπροσώπων των δανειστών.

ΟΙ εργοδοτικές ενώσεις, πάντως, έχουν θέσει ως «κόκκινη γραμμή» την κατάργηση των κατώτατων αμοιβών όπως ορίζονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κάτι στο οποίο δείχνει να συμφωνεί και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Πώς λειτουργεί το Iris από το κινητό

Peristeri News

Στο 3,1% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Peristeri News

Άμεση η συμβολή του τουρισμού στην Ελλάδα

Peristeri News

Leave a Comment