Πολιτική

Η τουρκική προκλητικότητα στη συνάντηση Δένδια – Σακελλαροπούλου

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ενημερώνει στον Προεδρικο Μέγαρο για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Σκοπός της συνάντησης αποτελεί η ενημέρωση της κ. Σακελλαροπούλου από τον υπουργό Εξωτερικών για τις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας ενόψει της σύγκλησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου

Ο κ. Δένδιας αφού ανέλυσε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο υποστήριξε ότι «η χώρα έχει προχωρήσει διπλωματικά». Αναφερόμενος στις συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την Ιταλία και την Αίγυπτο, ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι «αναδεικνύουν το ρόλο μας σαν παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή».Προσθέτοντας και την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, ο κ. Δένδιας σχολίασε πως «είναι τρεις συμφωνίες σε έναν χρόνο, δεν ξέρω άλλη χώρα στον κόσμο που να το έχει κάνει αυτό».

«Προς Ανατολάς έχουμε την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, η οποία οφείλω να πω προσεγγίζει και σημεία παραλογισμού» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών για να καταλήξει πως «είναι κρίμα να έχουμε έναν γείτονα ο οποίος δεν προσλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο την πραγματικότητα».

Η κ. Σακελλαροπούλου από την άλλη έκανε την διαπίστωση πως «τον τελευταίο καιρό βλέπουμε ένα κύμα κλιμακούμενων προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας. Η τουρκική ηγεσία, παραγνωρίζοντας τους κανόνες διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, δυναμιτίζει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με συνεχείς προκλήσεις κι ένα κύμα εμπρηστικών δηλώσεων», δικευκρινίζοντας όμως πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.

«Η Ελλάδα είναι απολύτως αποφασισμένη να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» είπε σημειώνοντας πως αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι πρόθυμη για διάλογο. «Φυσικά επιδιώκουμε τον διάλογο, αλλά ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει σε συνθήκες απειλών, εκφοβισμού και προκλήσεων. Και η πλευρά που έχει προκαλέσει την κλιμάκωση πρέπει να είναι αυτή που θα οδηγήσει και στην αποκλιμάκωση» τόνισε.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε πως οι διπλωματικές κινήσεις της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει «ένα κύμα συμπαράστασης και κατανόησης των ελληνικών θέσεων και αποδοκιμασίας των τουρκικών προκλήσεων».

Related posts

Κ. Μητσοτάκης: Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για το φυσικό αέριο

Peristeri News

Βουλή: Κυρώθηκε η είσοδος Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Peristeri News

Εξεταστική Επιτροπή: Άρχισε η κατάθεση του τέως διοικητή της ΕΥΠ Π. Κοντολέοντα

Peristeri News

Leave a Comment