PeristeriNews.gr
Διεθνή

Η Τουρκία βγάζει το ερευνητικό Τσεσμέ στο Αιγαίο


Νέα πρόκληση από την Τουρκία, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει ο 62ος γύρος διερευνητικών επαφών στην Αθήνα, η οποία με Navtex βγάζει στο Αιγαίο το ερευνητικό πλοίο «Τσεσμέ».

Η Τουρκία, η οποία δήθεν ενδιαφέρεται για διάλογο με την Ελλάδα, ανακοίνωσε ότι από τις 18 Φεβρουαρίου, μέχρι και τις 2 Μαρτίου βγάζει στο Αιγαίο, το ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ».

Πρόκειται για έρευνες που θα πραγματοποιηθούν σε περιοχές μεταξύ της Λήμνου, της Σκύρου και της Αλοννήσου.

Όλα αυτά τη στιγμή που εντός του πρώτου 5ημέρου του Μαρτίου υποτίθεται ότι θα έχουμε τη δεύτερη συνάντηση «διερευνητικών» στην Αθήνα.

Ο χάρτης της ντροπής από την Τουρκία

Νωρίτερα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης «παρουσίασαν» την προκλητική ατζέντα του Ερντογάν, ξετρυπώνοντας μελέτη από το 2009 του πολιτικού αναλυτή και ιδρυτή της εταιρείας Stratfor, Τζορτζ Φρίντμαν.

Πρώτα από το τηλεοπτικό κανάλι TGRT και στη συνέχεια από άλλα –κατά κύριο λόγο φιλοκυβερνητικά– μέσα όπως το Takvim, Ahaber και Haberler, παρουσιάστηκε ο χάρτης που είχε καταρτίσει ο ιδρυτής της της αμερικανικής εταιρείας πληροφοριών και γεωπολιτικών αναλύσεων και παρουσιάζει την Τουρκία ως υπερδύναμη έως το 2050.

Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, στις χώρες που έως το 2050 η Τουρκία θα ασκεί έντονη επιρροή περιλαμβάνονται η Ελλάδα και η Κύπρος, χώρες της Μέσης Ανατολής, χωρίς το Ισραήλ, η Βόρεια Αφρική, ακόμη και περιοχές της Ρωσίας.

Μεταξύ άλλων, «κόκκινες» εμφανίζονται στον χάρτη του Stratfor: Αρμενία, Ελλάδα, ΗΑΕ, Ομάν, Μπαχρέιν, Κύπρος, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Αμπχαζία, Λίβανος, Συρία, Υεμένη, Ιράκ, Κουβέιτ, Αίγυπτος, Λιβύη, χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και περιοχές της νότιας Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, του Κουμπάν, της περιοχής του Ροστόφ και των δημοκρατιών του Βόρειου Καυκάσου.

Βέβαια, αυτό που ξέχασαν να αναφέρουν είναι ότι το βιβλίο αυτό έχει κυκλοφορήσει από το 2009. Δηλαδή οι προβλέψεις αυτές του Φρίντμαν, που περιλαμβάνονται στο βιβλίο του «Τα επόμενα 100 χρόνια: Μια πρόβλεψη για τον 21ο αιώνα», έχουν ιστορία… 12 χρόνων.

Ο Φρίντμαν τονίζει στο βιβλίο ότι η Ρωσία περιβάλλεται από κράτη με τα οποία έχει συγκρούσεις και κινδυνεύει πολύ εάν υπάρξει σύγκρουση μαζί τους να κατακερματιστεί. Η Τουρκία και η Πολωνία θα αποκτήσουν μια πολύ ισχυρότερη γεωστρατηγική θέση την επόμενη περίοδο και θα γίνουν περιφερειακοί ηγέτες.

Ανάμεσα στις άλλες ευφάνταστες –αν μη τι άλλο– προβλέψεις του ιδρυτή της Stratfor, συγκαταλέγονται η κατάρρευση της ΕΕ, μια συμμαχία της Τουρκίας με την Ιαπωνία και ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος μεταξύ των συμμαχιών ΗΠΑ – ΕΕ και Τουρκίας – Ιαπωνίας.

Ο Φρίντμαν βέβαια έπεσε μέσα στην πρόβλεψή του για επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ και Τουρκίας, αλλά θεώρησε ότι θα βελτιωθούν οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Μέση Ανατολή (καθώς αυτό διαφαινόταν το 2009) – κάτι που όπως έχουν δείξει τα πρόσφατα δεδομένα τελικά δεν ισχύει.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στη Μόσχα

Peristeri News

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Leave a Comment