PeristeriNews.gr
Διεθνή

Η Μέρκελ δεν θα επιδιώξει την επανεκλογή της


Η Άγκελα Μέρκελ δεν θα επιδιώξει την επανεκλογή της στην ηγεσία της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU) στο συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα διεξαχθεί στις 6 – 8 Δεκεμβρίου. Την πρόθεσή της ανακοίνωσε η ίδια σε ηγετικά στελέχη του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση, θα ήθελε να συνεχίσει στην καγκελαρία, αναφέρουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Η Άγκελα Μέρκελ βρίσκεται στην ηγεσία της CDU από το 2000. Με την αποχώρησή της αναμένεται να αρχίσει ένας «αγώνας δρόμου» υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος, αλλά και για την καγκελαρία.

Μολονότι το CDU μαζί με τους Πράσινους κατάφεραν να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία για να συνεχίσουν την κυβερνητική συνεργασία τους στην Έσση, τόσο το CDU όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κατέγραψαν τα χειρότερα ποσοστά τους στο κρατίδιο, εδώ και τουλάχιστον μισό αιώνα, σε ένα αποτέλεσμα, που έρχεται να αποκαλύψει τις εντεινόμενες πιέσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό της κορυφαίας ευρωπαϊκής οικονομίας.

Τα πολύ χαμηλά ποσοστά τις εκλογές της Κυριακής, αναμένεται να φέρουν τη Μέρκελ αντιμέτωπη και με τους μικρότερους Σοσιαλδημοκράτες εταίρους της, οι οποίοι επίσης υπέστησαν βαριά ήττα και βρίσκονται υπό πίεση να επανεξετάσουν τη συμμαχία τους με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Η ηγέτιδα του SPD Αντρέα Νάλες, το κόμμα της οποίας κατέγραψε τα χαμηλότερα ποσοστά από το 1946, απείλησε να βάλει τέλος στη συνεργασία με τους συντηρητικούς της Μέρκελ εάν δεν υπάρξει σαφής αλλαγή πολιτικής.

Η δυσαρέσκεια, η οποία μετουσιώθηκε σε ψήφο διαμαρτυρίας στην Έσση, επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, δεν έχει τόσο οικονομικά αίτια, όσο αποδεικνύει ότι η μεταναστευτική κρίση του 2015 εξακολουθεί να αποτελεί νούμερο ένα προβληματισμό για τους πολίτες.

Καγκελάριος επί 13 συναπτά έτη, η Μέρκελ θα πρέπει να επενδύσει το πολιτικό της κεφάλαιο και το στρατηγικό της δαιμόνιο, προκειμένου να σώσει τον συνασπισμό, ο οποίος γεννήθηκε από ανάγκη πριν από επτά μήνες, μετά την πύρρειο νίκη της.

Μέρκελ: Το 2021 αποχωρώ από την καγκελαρία

Όταν η Άγκελα Μέρκελ ανέλαβε την καγκελαρία, το 2005, στον Λευκό Οίκο βρισκόταν ο Τζορτζ Μπους ο νεώτερος, στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο Ζακ Σιράκ και στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ ο Τόνι Μπλερ. Σήμερα, έπειτα από 13 χρόνια στην καγκελαρία και μία βαριά ήττα του κόμματός της στην Έσση, η Μέρκελ ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει ξανά την ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, αλλά θα παραμείνει στο τιμόνι της χώρας έως ότου λήξει η θητεία της, το 2021.

«Δεν θα επιδιώξω κανένα πολιτικό αξίωμα, αφότου ολοκληρωθεί η θητεία μου», επιβεβαίωσε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Τις επόμενες μέρες, πρόσθεσε, θα παραιτηθεί επίσης από την ηγεσία του κόμματος, θέση την οποία κατέχει από το 2000.

Η απόφασή της δεν ήταν έκπληξη. Η ανάγκη για αλλαγή ήταν σαφέστερη από ποτέ μετά τις χθεσινές επιδόσεις της CDU στις χθεσινές εκλογές.

Μολονότι το CDU μαζί με τους Πράσινους κατάφεραν να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία για να συνεχίσουν την κυβερνητική συνεργασία τους στην Έσση, αμφότερα κατέγραψαν τα χειρότερα ποσοστά τους στο κρατίδιο, εδώ και τουλάχιστον μισό αιώνα. Γι’ αυτά τα απογοητευτικά αποτελέσματα, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι αναλαμβάνει την «πλήρη ευθύνη».

H κυβέρνησή έχει χάσει την αξιοπιστία της. «Η εικόνα της είναι απαράδεκτη. Μετά τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μη συνέβη τίποτα», υπογράμμισε η Μέρκελ τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να γυρίσει σελίδα.

Η δυσαρέσκεια, η οποία μετουσιώθηκε σε ψήφο διαμαρτυρίας στην Έσση, επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, δεν έχει τόσο οικονομικά αίτια όσο αποδεικνύει ότι η μεταναστευτική κρίση του 2015 εξακολουθεί να αποτελεί νούμερο ένα προβληματισμό για τους πολίτες.

Η αποχώρηση της Μέρκελ ανοίγει τον δρόμο της διαδοχής εν όψει του συνεδρίου του CDU, στις 6 – 8 Δεκεμβρίου. Ήδη έχουν ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους η γενική γραμματέας του κόμματος Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπάουερ, στενή συνεργάτιδα της Μέρκελ, γνωστή και ως AKK ή «μικρή Μέρκελ, καθώς και ο 38χρονος Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Το Ισραήλ εισέβαλε στη Ραμάλα

Peristeri News

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Leave a Comment