PeristeriNews.gr
Διεθνή

Η Κύπρος εκτός μνημονίου


Την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο επιβεβαίωσε μέσω Twitter ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Χάρης Γεωργιάδης.

«Η Κύπρος εκτός μνημονίου» έγραψε ο κ. Γεωργιάδης το απόγευμα της Δευτέρας.

«Συνεχίζουμε την προσπάθεια με σοβαρότητα, μακριά από λαϊκισμούς και λάθη του παρελθόντος», πρόσθεσε.

Τον λαό και την κυβέρνηση της Κύπρου συνεχάρη σε δήλωσή της η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ «για τα επιτεύγματά τους στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής».

Η κ. Λαγκάρντ έκανε λόγο για εντυπωσιακή μεταστροφή της κυπριακής οικονομίας την τελευταία τριετία, με επιστροφή στην ανάπτυξη της τάξης του 1,5% για το περασμένο έτος.

Παράλληλα, αναφερόμενη στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, τόνισε ότι πατάει σε πιο στέρεες βάσεις, ενώ το χρέος έχει πλέον καθοδική τροχιά και η Λευκωσία έχει ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές.

Πάντως, η κ. Λαγκάρντ στέκεται στην ανάγκη να συνεχιστεί προσπάθεια, προκειμένου η κρίση να μείνει οριστικά στο παρελθόν.

Το πρόγραμμα βοήθειας, στο οποίο η Κύπρος εντάχθηκε το 2013, ολοκληρώνεται και τυπικά στις 31 Μαρτίου, ενώ το πρόγραμμα με το ΔΝΤ λήγει τον Μάιο.

Η Λευκωσία καλείται να εφαρμόσει μία σειρά εναπομεινάντων δεσμεύσεων, όπως το σχέδιο για την υγεία, η μεταρρύθμιση του δημοσίου και οι ιδιωτικοποιήσεις. Ως αποτέλεσμα τις ελλιπούς ολοκλήρωσης του προγράμματος, η κυβέρνηση θα στερηθεί της τελευταίας δόσης, ύψους 275 εκατ. ευρώ.

Η Κύπρος, μέσω του προγράμματος, δανείστηκε 7,2 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1%. Ως αντάλλαγμα, εφαρμόστηκαν αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και επιβλήθηκε «κούρεμα» στις τραπεζικές καταθέσεις, άνω των 100.000 ευρώ.

Η έξοδος από το μνημόνιο δεν σηματοδοτεί και το τέλος των προβλημάτων του νησιωτικού κράτους, το οποίο εξακολουθεί να μάχεται για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του τραπεζικού τομέα. Άλλωστε, τα 27 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνιστούν μεγάλο «βραχνά» για την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Κένυα: Τουλάχιστον 188 πέθαναν σε πλημμύρες από τον Μάρτιο

Peristeri News

Επίθεση με σπαθί στο μετρό του Λονδίνου

Peristeri News

Σκωτία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Χάμζα Γιούσαφ

Peristeri News

Leave a Comment