• Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Η ενημέρωση Κικίλια και Χαρδαλιά για εμβόλια και μέτρα

Peristeri News
Απρίλιος28/ 2021

Απελευθερώνονται από αύριο, Μεγάλη Πέμπτη οι διαδημοτικές μετακινήσεις εντός περιφερειακής ενότητας, καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, σημείωσε πως παραμένει η υποχρέωση αποστολής sms έως την άρση των υπερτοπικών μετακινήσεων.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε πως ανοίγει από απόψε η πλατφόρμα εμβολιασμών για τις ηλικίες 40-44, ενώ από το Μ. Σάββατο θα ανοίξει για τους 45-49.

Στη σημερινή καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών από τον Βασίλη Κικίλια, συμμετείχαν και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, καθώς δεν θα πραγματοποιηθεί η ενημέρωση τη Μεγάλη Παρασκευή.

Ανοίγει η πλατφόρμα για τους 40-44 και 45-49

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά ο εμβολιασμός του πληθυσμού κατά της covid-19 και σήμερα ξεπερνάμε τα 3.000.000 εμβολιασμούς, ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση ο Βασίλης Κικίλιας. «Είμαστε πολύ περήφανοι για την πορεία των εμβολιασμών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Από τη Μεγάλη Δευτέρα σπάμε καθημερινά τα ρεκόρ ημερησίων εμβολιασμών», είπε και αναφέρθηκε στην επέκταση της δυναμικής του συστήματος εμβολιασμών καθώς από 5 Μαΐου θα λειτουργούν συνολικά 1.500 εμβολιαστικά κέντρα. Επίσης ομαλά εξελίσσεται και η ροή των παραδόσεων εμβολίων προς τη χώρα. Θα αγγίξουμε τους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα, είπε ο υπουργός.

Ο κ. Κικίλιας μίλησε για τη θετική ανταπόκριση της ηλικιακής ομάδας 30-39 στον εμβολιασμό, και ενημέρωσε πως από απόψε θα στέλνονται τα πρώτα μηνύματα από την άυλη συνταγογράφηση για τους πολίτες 30-39 ετών.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι από σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τους 40-44 με το AstraZeneca και τo Μ. Σάββατο ανοίγει η πλατφόρμα για τους 45-49.

Επίθεση Κικίλια στην αντιπολίτευση για την Επιτροπή Εμβολιασμών

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο έργο της Επιτροπής Εμβολιασμών που κάνει την προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό. Ασκώντας κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως «η ανάγκη για αντιπολίτευση πρέπει να έχει κάποια όρια. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει δείξει υψηλότατο επιστημονικό επίπεδο, επαγγελματισμό και σοβαρότητα, και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προτεραιοποίηση του εμβολιασμού των συμπολιτών μας στο πλαίσιο της Επιχείρησης ‘Ελευθερία’. Τους ευχαριστώ δημοσίως για την προσφορά τους».

«Δεν διόρισα εγώ αυτή την Επιτροπή. Αυτή την επιτροπή τη διόρισε η κυβέρνηση Τσίπρα στις 17 Αυγούστου 2017. Πράγματι, είναι εξαιρετικοί επιστήμονες κι εγώ ανανέωσα τη θητεία τους στις 17 Αυγούστου 2020. Θεωρώ, λοιπόν, επειδή αυτοί έκαναν την προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό και έχουν προσφέρει σε καίριες και δύσκολες στιγμές εξαιρετικές υπηρεσίες ότι δεν πρέπει να τους απαξιώνουμε ελαφρά την καρδία, πρέπει να τους στηρίζουμε όλοι μας και είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν συμπολίτες μας δεύτερης κατηγορίας για τους οποίους «ξεστοκάρουμε τα εμβόλια». Αντιθέτως δίνουμε πρόσβαση στα εμβόλια σε όσους περισσότερους συμπολίτες μας μπορούμε».

Απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων από αύριο

Από αύριο το πρωί 29 Μαΐου, επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις εντός της περιφερειακής ενότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας για την λοίμωξη Covid-19.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, παραμένει -έως την άρση των υπερτοπικών μετακινήσεων, δηλαδή μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων- η υποχρέωση αποστολής ειδικού μηνύματος για οποιαδήποτε μετακίνηση.

Με τον κωδικό 6 η μετακίνηση σε καταστήματα εστίασης και καφέ
Στη συνέχεια ο υφυπουργός ανακοίνωσε τις συνθήκες που θα λειτουργήσουν τα καταστήματα εστίασης από τη Δευτέρα 3 Μαΐου.

Συγκεκριμένα από τις 3 Μαΐου επιτρέπεται για όλα τα καταστήματα εστίασης και καφέ η χρήση υπαίθριων χωρών, υπό τους όρους που έχουν τεθεί, και μόνο για καθήμενους. Δεν επιτρέπεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και λειτουργίας τους, η μουσική στα καταστήματα αυτά. Από τη Δευτέρα για τη μετακίνηση σε κατάστημα εστίασης και καφέ θα χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.

Τέλος, από τις 3 Μαΐου και για μία εβδομάδα, το πέρας κυκλοφορίας καθορίζεται στις 11 το βράδυ. Τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα κλείνουν το αργότερο στις 10.45 μμ.

«Σε κάθε περίπτωση, όλοι θα πρέπει να βρισκόμαστε στα σπίτια μας στις 11», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι αύριο θα υπάρξουν διευκρινιστικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με τους κωδικούς που θα ανοίξουν και που αφορούν στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και για άλλα θέματα που αφορούν στους εργαζομένους σε αυτά.