PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Η εμπειρία μαθήτριας από το Περιστέρι στη Βουλή των Εφήβων


Η Βουλή των Εφήβων αποτελεί ένα διαχρονικό θεσμό και το PeristeriNews.gr μίλησε με την μαθήτρια από το Περιστέρι που βρέθηκε στην ΚΔ’ Σύνοδο για το 2019-2020.

Η Ζαχαρούλα Κουτράκου μας παρουσίασε την εμπειρία της ως  Έφηβη Βουλευτής τονίζοντας πως έλαβε πολλές εμπειρίες για τη συνέχεια της ζωής της.

Καταρχάς, Ζαχαρούλα θα θέλαμε να μας κάνεις μια γρήγορη ενημέρωση για τη Βουλή των Εφήβων ως πρόγραμμα.

Η Βουλή των Εφήβων είναι ένα πρόγραμμα που διοργανώνεται ετήσια από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Στους βασικούς στόχους του προγράμματος ανήκει η εξοικείωση των εφήβων με τις αρχές και αξίες της δημοκρατίας, καθώς και με τον τρόπο λειτουργίας και τον ρόλο του Κοινοβουλίου, η άσκηση σε δημοκρατικές πρακτικές, η ενεργοποίηση των εφήβων σε ζητήματα που απασχολούν το σχολείο, την κοινότητα, την κοινωνία.

Οι τριακόσιοι έφηβοι βουλευτές χωρίζονται σε ομάδες των πενήντα οι οποίες εργάζονται πάνω σε διαφορετικά θέματα, που έχουν σαν συνδετικό κρίκο τα δικαιώματα και την δημοκρατία.

Ποιος είναι ό τρόπος εκλογής των Εφήβων Βουλευτών και από ποια σχολεία επιλέγονται;

Το πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων επέλεξε κάποια σχολεία με βάση τις δραστηριότητες των πολιτιστικών, εθελοντικών και περιβαλλοντολογικών τους ομάδων.

Το σχολείο μας, επιλέχθηκε για την δημιουργία τού θεατρικού του έργου, την δημιουργία ταινίας και την εθελοντική του δραστηριότητα σχετικά με το Χαμόγελο του Παιδιού της περιοχής μας, και επομένως είχε το δικαίωμα να στείλει στο πρόγραμμα έναν από τους μαθητές του ως Έφηβο Βουλευτή.

Ο ενδεικτικός τρόπος επιλογής του ήταν η κλήρωση. Η συντονίστρια μας, κ.Σγαντζούρη, αποφάσισε η εκλογή να γίνει μέσω ενός διαγωνισμού debate, στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Τελικά, επιλέχθηκα εγώ.

Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη. Πάντα ήθελα να ασχοληθώ με την πολιτική, και οι συμμαθητές μου το ήξεραν αυτό. Ο ενθουσιασμός τους όταν επιλέχθηκα ήταν αυτός που με έκανε να νιώσω πλήρης. Εκείνη την στιγμή σκέφτηκα, πως θέλω να τους αποδείξω πως άξιζα να είμαι η εκπρόσωπος τους, ήθελα να τους δικαιώσω και να είναι υπερήφανοι.

Ήταν για εμένα ένα όνειρο από το γυμνάσιο, και πιστεύω πως είμαι πολύ τυχερή για την ευκαιρία που μου δόθηκε.

Μίλησε μας λίγο για την ΚΔ’ Σύνοδο, στην οποία συμμετείχες.

Η ΚΔ’ Σύνοδος ολοκληρώθηκε με επιτυχία προ λίγο ημερών (02-06/09).

Το πρώτο βράδυ έμαθα πως ανήκω στην Στ’ ομάδα, η οποία είχε ως θέμα τις Διαπροσωπικές Σχέσεις στα Σχολεία, ανάμεσα δηλαδή σε μαθητές και ανάμεσα σε καθηγητές με μαθητές. Έπειτα γνώρισα μερικούς από τους υπόλοιπους Βουλευτές και κοιμήθηκα το βράδυ όντας σίγουρη για το πόσο σπουδαίες θα ήταν οι επόμενες μέρες.

Ξεκινήσαμε τις δραστηριότητες μας την Τρίτη 3/09 οι οποίες περιλάμβαναν συζητήσεις με τα Μέλη της Επιτροπής της Βουλής των Εφήβων στο Μουσικό Σχολείο Αθηνών. Το ίδιο βράδυ, μεταφερθήκαμε στο Θέατρο Βράχων – Μελίνα Μερκούρη και παρακολουθήσαμε την παράσταση Οιδίπους Τύραννος.

Το πρωί της Τετάρτης συμμετείχαμε σε ένα βιωματικό εργαστήρι για την δημοκρατία, και το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν οι συνεδριάσεις μας σε αίθουσες της Βουλής με διαφόρους σύγχρονους βουλευτές. Είχα την τιμή να είμαι ένας από τους πέντε εκπροσώπους της Στ’ ομάδας που παρουσίασαν τις ιδέες και τις προτάσεις μας στην κ.Γιαννακοπούλου.

Οι υπόλοιπες ομάδες συζήτησαν με άλλους βουλευτές, μα όλοι γυρίσαμε στο ξενοδοχείο ενθουσιασμένοι για την ευκαιρία που μας δόθηκε, συνεπαρμένοι από την συζήτηση και λίγο πιο συνειδητοποιημένοι από πριν για την θέση μας ως Έφηβοι Βουλευτές.

Την Πέμπτη το πρωί επισκεφθήκαμε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το μεσημέρι συναντηθήκαμε και οι τριακόσιοι στην Βουλή για να ξεκινήσουμε την Μικρή Ολομέλεια, μία συζήτηση – ανατροφοδότηση δηλαδή, πάνω στις απόψεις και τις προτάσεις για τις οποίες εργαστήκαμε τις προηγούμενες μέρες, και το ίδιο βράδυ πραγματοποιήθηκε η Μεγάλη Ολομέλεια, η συνεδρίαση μας με τον Πρόεδρο της Βουλής, Υπουργούς και άλλα επίσημα πολιτικά πρόσωπα. Η μέρα τελείωσε με μία καταπληκτική μουσική εκδήλωση στο προαύλιο του Κοινοβουλίου.

Το πρωί της Παρασκευής, οι δραστηριότητες μας είχαν λήξει και επιστρέψαμε στα σπίτια μας.

Ποιες είναι οι εντυπώσεις που σου έμειναν από τη συμμετοχή σου στη Βουλή των Εφήβων;

Όπως είναι φυσικό, υπήρξαν στιγμές που ξεχώρισαν, και εκείνες είναι στις οποίες θέλω να δώσω έμφαση. Μία από αυτές είναι σίγουρα η πρώτη συνεδρία που κάναμε. Μου φάνηκε απίστευτο το πως πενήντα άτομα, πενήντα έφηβοι κατάφεραν να πραγματοποιήσουν έναν πολιτισμένο διάλογο, με σεβασμό στο δικαίωμα έκφρασης του κάθε ατόμου, και μάλιστα πάνω σε αμφιλεγόμενα ζητήματα, επί σχεδόν πέντε ώρες. Πενήντα παιδιά, και κανένα δεν διέκοψε το άλλο, κανένα δεν προσέβαλε το άλλο. Ήμουν ήδη ενθουσιασμένη.

Η επόμενη έντονη εμπειρία ήταν η Μικρή Ολομέλεια. Όλες τις προηγούμενες μέρες προετοιμαζόμασταν για την Μεγάλη, προσθέταμε και αφαιρούσαμε ιδέες, επεξεργαζόμασταν το κείμενο που θα καταθέταμε, θέλαμε να είμαστε σίγουροι πως θα ήταν πλήρες γιατί, σε περίπτωση που θέλαμε να προσθέσουμε κάτι, εκείνη την στιγμή δεν θα είχαμε το δικαίωμα. Μόνο έξι Βουλευτές θα ανέβαιναν στο βήμα, οι οποίοι προέκυψαν από κλήρωση. Η μικρή ολομέλεια, στην οποία προέδρευσε η πρόεδρος της Βουλής των Εφήβων, δεν είχε τέτοιους όρους. Αφού παρουσιάσαμε στο βήμα τις προτάσεις μας, είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε το λόγο και να εκφράσουμε ελεύθερα την άποψη μας σε ποικίλα ζητήματα.  Περιβάλλον, παιδεία, μεταναστευτικό, ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πώς η Μικρή Ολομέλεια θα κατάφερνε να ξεπεράσει την Μεγάλη σε ενδιαφέρον. Κρίμα, που δεν ήταν παρών κανένα πολιτικό πρόσωπο να ακούσει ωμά τι πραγματικά πιστεύουν οι έφηβοι της χώρας.

Βάση των προηγουμένων, μπορώ εύκολα να τεκμηριώσω το ακόλουθο:  αυτές τις μέρες, γνώρισα παιδιά με όραμα, και αυτό ήταν που με εντυπωσίασε περισσότερο. Γνώρισα ανθρώπους καλλιεργημένους, από όλα τα μέρη της Ελλάδας, που είχαν σκέψεις, είχαν ιδέες, και ήρθαν στην Βουλή έτοιμη να ακούσουν και να ακουστούν. Το να έρθεις σε επαφή με τέτοια άτομα, εν συναρτήσει του νεαρού της ηλικίας τους, σε κάνει να έχεις μια αισιόδοξη στάση για το μέλλον. Με πλημμυρίζει χαρά και ανακούφιση όταν σκέφτομαι ότι αυτά τα παιδιά πιθανώς να είναι το μέλλον της χώρας. Τότε να ξέρετε, είμαστε σε καλά χέρια.

Τέλος, θα ήθελα να σχολιάσω την Μεγάλη Ολομέλεια, την κορύφωση του πενθήμερου προγράμματος, και για να είμαι ακριβής, τα συναισθήματα μου προς αυτή. Θα είμαι ειλικρινής, το να φοράς επίσημα ρούχα, να μεταφέρεσαι στην Βουλή της χώρας σου, να μπαίνεις από την μπροστινή είσοδο και να κάθεσαι στα έδρανα ανάμεσα σε τόσο πολιτικά πρόσωπα, είναι όλα μέρος μιας φοβερής εμπειρίας. Δεν συγκρίνεται όμως με το συναίσθημα που σου προκαλεί το ότι η φωνή σου επιτέλους ακούγεται, ούτε με την γοητεία της ευθύνης. Από εκείνη την βραδιά, αυτά τα δυο πράγματα δεν θέλω να ξεχάσω.

Γενικώς, η Βουλή των Εφήβων είναι μια έντονη εμπειρία. Μέσα σε πέντε μόλις ημέρες αισθάνθηκα πως ωρίμασα, πως έμαθα πράγματα με έναν τρόπο που κανένα βιβλίο δεν μπορεί να με διδάξει, και πως μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, έγινα καλύτερος άνθρωπος.

Πάντα αυτή η ανάμνηση θα με πλημμυρίζει με ευτυχία, και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους αυτούς που με βοήθησαν να την ζήσω, αρχικά την οικογένεια μου, για την υποστήριξη που μου παρέχουν πάντα, κι έπειτα, από την καθηγήτρια που συντόνισε το πρόγραμμα στο σχολείο, μέχρι τους ανθρώπους που μεριμνούσαν για την ασφάλεια μας, μέχρι το ξενοδοχείο που μας φιλοξένησε, μέχρι τους ανθρώπους που το οργάνωσαν, και ιδιαίτερα την κυρία Τέτη Σιδέρη, που μας φρόντισε όλους.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Τι γιορτάζουν οι ορθόδοξοι Χριστιανοί σήμερα Μεγάλη Παρασκευή

Peristeri News

Ξεκίνησε και επίσημα η αντιπυρική περίοδος

Peristeri News

Δεν θα πραγματοποιηθεί δρομολόγιο Πειραιάς-Ηράκλειο της ΑΝΕΚ

Peristeri News

Leave a Comment