PeristeriNews.gr
Ενδιαφέροντα

Η απαγόρευση της νικοτίνης στη Δανία δέχεται πυρά: «διακρίσεις και απεγνωσμένος συμβολισμός»


Η προτεινόμενη απαγόρευση της νικοτίνης στη Δανία που θα εμποδίζει οποιονδήποτε έχει γεννηθεί από το 2010 και μετά να αγοράζει προϊόντα νικοτίνης έχει αντιμετωπιστεί από τους επικριτές ως μεροληπτική και αναποτελεσματική.

Επί του παρόντος, η Δανία έχει όριο ηλικίας τα 18 έτη για την αγορά τσιγάρων και άλλων προϊόντων νικοτίνης, ηλεκτρονικά τσιγάρα https://www.replacesmoke.com/  καθώς και υγρά αναπλήρωσης https://www.replacesmoke.com/eshop/ygra-anaplirosis . Αλλά εάν η κυβέρνηση της Δανίας καταφέρει να κάνει αυτό που θέλει, αυτό το όριο ηλικίας θα αυξηθεί σταδιακά για άτομα που γεννήθηκαν το 2010 ή αργότερα.

Το μέτρο εντάσσεται σε ένα νέο νομοσχέδιο που η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα συμβάλει στη μείωση του αριθμού των καπνιστών, ειδικά των νέων. Εάν το νομοσχέδιο γίνει νόμος, κανένας άνθρωπος που είναι γεννημένος μετά το 2010 δεν θα μπορεί να αγοράσει προϊόντα νικοτίνης στη Δανία για το υπόλοιπο της ζωής του.

Η απαγόρευση της νικοτίνης στη Δανία έχει ως δικαιολογία το κυνήγι των καπνιστών

Η εφαρμογή της προτεινόμενης απαγόρευσης της νικοτίνης στη Δανία θα ξεκινήσει το 2028, όταν οι Δανοί που γεννήθηκαν το 2010 θα γίνουν 18 ετών. Εκείνο το έτος, το όριο ηλικίας των 18 ετών θα παρατείνεται κάθε χρόνο, προκειμένου να αποτρέπονται οι γεννημένοι το 2010 από την αγορά προϊόντων νικοτίνης.

Ο υπουργός Υγείας της Δανίας Magnus Heunicke (S) δικαιολόγησε το νέο νομοσχέδιο σε συνέντευξη Τύπου επισημαίνοντας ότι ένας στους τέσσερις θανάτους στη Δανία οφείλεται στο κάπνισμα.

«Είμαστε έτοιμοι να καταφύγουμε σε δραστικές μεθόδους. Εάν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να απαγορεύσουμε την πώληση (αυτών των προϊόντων) σε αυτή τη γενιά αυξάνοντας σταδιακά το όριο ηλικίας», είπε, σύμφωνα με το δανικό πρακτορείο ειδήσεων Ritzau.

«Δεν προτείνουμε την απαγόρευση χρήσης αυτών των προϊόντων, αλλά την αγορά τους».

Εμπνευσμένο από τη Νέα Ζηλανδία

Το νομοσχέδιο λέγεται ότι είναι εμπνευσμένο από μια πρόταση της Νέας Ζηλανδίας που αναμένεται να παρουσιαστεί στα τέλη του 2022. Η διαφορά, ωστόσο, είναι ότι το σχέδιο της Νέας Ζηλανδίας εστιάζει μόνο στα τσιγάρα που προκαλούν καρκίνο.

Αντίθετα, το νομοσχέδιο της Δανίας στοχεύει στην εφαρμογή απαγόρευσης πωλήσεων σε όλα τα προϊόντα νικοτίνης.

Η πρόταση έχει ήδη επικριθεί από τα δανικά κόμματα της αντιπολίτευσης που υποστηρίζουν ότι παραβιάζει τις προσωπικές ελευθερίες των ανθρώπων.

«Προφανώς και θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε τα παιδιά και τους νέους από το κάπνισμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος υγείας της συντηρητικής παράταξης Per Larsen στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό DR.

«Αλλά αυτή η συγκεκριμένη πρόταση επηρεάζει τους ενήλικες, εφόσον αυτά τα παιδιά θα γίνουν ενήλικες κάποια στιγμή. Όταν φτάσει κάποιος στην ενηλικίωση, έχει πλέον την ευθύνη για τη ζωή του και επομένως πρέπει να του επιτραπεί να ζήσει τη ζωή που θέλει».

Κριτική: Επιλέξτε τη μείωση της βλάβης

Ο Patrik Strömer, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Σουηδών Κατασκευαστών Snus, ασκεί επίσης έντονη κριτική για το νομοσχέδιο. Εάν το νομοσχέδιο τεθεί σε ισχύ, θα είναι μια μορφή «διάκρισης που επιβάλλει το κράτος» για οποιονδήποτε γεννήθηκε από το 2010 και αργότερα.

«Θα σήμαινε ότι οι άνθρωποι που γεννιούνται μετά από ένα συγκεκριμένο έτος δεν έχουν την ίδια επιλογή με κάποιον που γεννήθηκε νωρίτερα. Αυτό είναι τόσο αυθαίρετο και αντιδημοκρατικό όσο ο περιορισμός των επιλογών ενός ατόμου λόγω του χρώματος του δέρματος ή της χώρας γέννησής του», λέει στο Snusforumet.

Ο Strömer διαφωνεί εντόνως και με την αδυναμία της δανικής απαγόρευσης της νικοτίνης να ενσωματώσει τη μείωση της βλάβης και να διαφοροποιήσει μεταξύ των τσιγάρων – που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα ότι αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων – και άλλων προϊόντων νικοτίνης που είναι λιγότερο επιβλαβή.

«Αντί να επικεντρώνονται πραγματικά στη δημόσια υγεία, όλο και περισσότεροι πολιτικοί τώρα υποστηρίζουν μέτρα μείωσης του καπνίσματος που μπορούν να περιγραφούν μόνο ως απελπισμένοι συμβολισμοί», λέει.

«Θα ήταν ευκολότερο απλά να σταματήσουμε να λέμε ψέματα για το πόσο επικίνδυνη είναι η νικοτίνη και αντί αυτού να ενημερώνουμε τους ανθρώπους ότι το κάπνισμα είναι το πραγματικό πρόβλημα υγείας. Αλλά φαίνεται αδύνατο για τους πολιτικούς σε όλο τον κόσμο να ακούσουν πραγματικά την επιστήμη και να μάθουν από τις χώρες που παρουσιάζουν καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα της υγείας».

 

Πηγή: https://snusforumet.se/en/danish-nicotine-ban-under-fire-discrimination-and-desperate-symbolism/?fbclid=IwAR2wZVQ7ECGg7KG1CZMB1HpmnZfRXJ-vH7J4Q-5tsYjJ9lO1uMtH13Lxss4

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Διακόσμηση Κήπου: Δημιουργώντας μία Όαση χαλάρωσης στο σπίτι μας

Peristeri News

Τα must have πράγματα που πρέπει να έχεις μαζί σου στην τσάντα γυμναστηρίου

Peristeri News

Τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας της Eurobank για το δημογραφικό

Peristeri News

Leave a Comment