PeristeriNews.gr
Διεθνή

H σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό η νέα δήμαρχος του Παρισιού


Έως αργά τη νύχτα γιόρταζε η σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό τη νίκη της στις δημοτικές εκλογές, με οπαδούς της που είχαν συγκεντρωθεί στον περίβολο του δημαρχείου.

Έως αργά τη νύχτα γιόρταζε η σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό τη νίκη της στις δημοτικές εκλογές, με οπαδούς της που είχαν συγκεντρωθεί στον περίβολο του δημαρχείου.

Σύμφωνα όμως με την εκλογική διαδικασία, η εκλογή του δημάρχου της πρωτεύουσας δεν γίνεται κατ’ ευθείαν από τους ψηφοφόρους, αλλά από τους 163 συμβούλους που συνεδριάζουν στο Δημοτικό Συμβούλιο των Παρισίων. Η ψηφοφορία αυτή είναι προγραμματισμένη για τις 5 Απριλίου.

Παρόλα αυτά η νίκη της θεωρείται δεδομένη με βάση τα αποτελέσματα που έφεραν οι λίστες των σοσιαλιστών στα 20 διαμερίσματα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Κατά τον πρώτο και δεύτερο γύρο οι περίπου 1,2 εκατ. Παριζιάνοι ψηφοφόροι εξέλεξαν τους 527 συμβούλους για τα δημοτικά συμβούλια των 20 διαμερισμάτων. Μετά την εκλογή των συμβούλων, αναλογικά με τον αριθμό των κατοίκων κάθε διαμερίσματος, ορίζονται οι 163 σύμβουλοι, που θα συνεδριάζουν στο Δημοτικό Συμβούλιο Παρισίων.

Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα που ισχύει από το 1982, οι λίστες που έχουν την απόλυτη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο κερδίζουν το ήμισυ των εδρών που προβλέπονται για το διαμέρισμα. Οι υπόλοιπες έδρες των συμβούλων μοιράζονται αναλογικά στις υπόλοιπες λίστες, συμπεριλαμβανόμενης και της λίστας που έχει κερδίσει. Το σύστημα αυτό δίνει ένα τεράστιο «μπόνους» στην πρώτη λίστα.

Κατά την ψηφοφορία που θα γίνει 5 Απριλίου στο Συμβούλιο των Παρισίων, η Αν Ινταλγκό θα πρέπει να συγκεντρώσει την ελάχιστη πλειοψηφία 82 συμβούλων.

Σε περίπτωση αποτυχίας, υπάρχει δυνατότητα να γίνουν έως και τρεις γύροι ψηφοφορίας προκειμένου να εκλεγεί ο δήμαρχος Παρισίων έστω και με σχετική πλειοψηφία.

Μια εβδομάδα μετά την εκλογή της δημάρχου Παρισίων, στις 13 Απριλίου, τα δημοτικά συμβούλια των διαμερισμάτων θα εκλέξουν με τη σειρά τους, τους κατά τόπους 20 δημάρχους.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment