PeristeriNews.gr
Τεχνολογία

H IBM εξηγεί τους κινδύνους της επιχειρηματικής εξωστρέφειας


Έρευνα για τις κινήσεις των CEO

Έρευνα για τις κινήσεις των CEO

Όπως προέκυψε από την έρευνα ΙΒΜ 2012 Global CEO Study, η οποία είναι η πέμπτη έκδοση της διετούς σειράς Global CEO Study, περισσότεροι από τους μισούς CEOs (53%) σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να διευκολύνουν τις ευρύτερες συνεργασίες με εξωτερικούς οργανισμούς, ενώ το 52% στρέφουν την προσοχή τους στην προώθηση μεγαλύτερη συνεργασίας στο εσωτερικό των οργανισμών τους. Παράλληλα όμως μεταβάλλουν και τη φύση της εργασίας τους προσθέτοντας ισχυρή δόση εξωστρέφειας, διαφάνειας και ενίσχυσης των εργαζομένων τους σε αυτό που μέχρι πρότινος ονομάζαμε ιεραρχικό μοντέλο διοίκησης (command & control)

Η μεγαλύτερη εξωστρέφεια ενέχει όμως και κινδύνους. Η εξωστρέφεια αυξάνει την ευπάθεια. Το Διαδίκτυο –ειδικά μέσω των κοινωνικών δικτύων- μπορεί να προσφέρει μια παγκόσμια σκηνή για οποιουδήποτε είδους διάδρασης εργαζομένων –αρνητική ή θετική. Για να μπορέσουν οι οργανισμοί να λειτουργήσουν αποτελεσματικά σε αυτό το περιβάλλον, οι υπάλληλοι πρέπει να ενστερνιστούν και να ενσαρκώνουν τις αξίες και την αποστολή του οργανισμού. Ως εκ τούτου, οι οργανισμοί πρέπει να εξοπλίσουν τους υπαλλήλους με ένα σύνολο κατευθυντήριων αρχών που θα χρησιμοποιούνται για να ενδυναμώνουν τη λήψη αποφάσεων σε καθημερινό επίπεδο. Η προάσπιση της συνεργατικής καινοτομίας δεν είναι κάτι που οι CEOs αναθέτουν στους Διευθυντές Ανθρώπινου Δυναμικού. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, τα ανώτερα στελέχη των επιχειρήσεων προτιμούν να δίνουν οι ίδιοι το παράδειγμα.

Με αριθμούς
Οι CEOs θεωρούν ότι οι διαπροσωπικές δεξιότητες συνεργασίας (75%), η επικοινωνία (67%), η δημιουργικότητα (61%) και η ευελιξία (61%) είναι παράγοντες – κλειδιά για την ικανότητα του εργαζόμενου να λειτουργεί με επιτυχία σε ένα πιο περίπλοκο και διασυνδεδεμένο περιβάλλον.

Για να δημιουργήσουν το ανθρώπινο δυναμικό της επόμενης γενιάς, οι οργανισμοί πρέπει ενεργά να προσλαμβάνουν υπαλλήλους οι οποίοι διακρίνονται στο να μπορούν να εργάζονται σε ανοιχτά, ομαδικά περιβάλλοντα. Συγχρόνως, η διοίκηση πρέπει να δημιουργήσει και να υποστηρίξει πρακτικές που βοηθούν τους εργαζομένους να αναπτύσσονται, όπως ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη μη συμβατικών ομάδων, προωθώντας τις εμπειρικές μεθόδους μάθησης και ενδυναμώνοντας τη χρήση δικτύων υπαλλήλων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Η τάση για μεγαλύτερη συνεργασία εκτείνεται πέρα από τον οργανισμό, στις εξωτερικές συνεργασίες των εταιρειών. Η δημιουργία συνεργασιών βρίσκεται πλέον στο υψηλότερό της επίπεδο. Το 2008, ελάχιστα πάνω από τους μισούς CEOs που ρωτήθηκαν από την IBM σχεδίαζαν να διευρύνουν τις συνεργασίες τους. Πλέον, πάνω από τα δύο τρίτα σκοπεύουν να το πράξουν.

«Καινοτομώντας μαζί με τους συνεργάτες είναι αμοιβαία κερδοφόρο» ανέφερε ο Peter Voser, Chief Executive Officer της Royal Dutch Shell plc. «Στην Shell δεν διαχειριζόμαστε μόνο την ενέργεια, αλλά πρέπει και να εστιάσουμε σε προκλήσεις, όπως το νερό και η τροφή καθώς όλα διασυνδέονται. Γι αυτό το λόγο, καινοτομώντας από κοινού, σε διάφορους κλάδους της αγοράς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε αλλαγές για το X

Peristeri News

Ένας στους τρεις Έλληνες δεν μπορεί να ζει χωρίς internet

Peristeri News

Νέα σημαντική αναβάθμιση του Google Chrome

Peristeri News

Leave a Comment