PeristeriNews.gr
Οικονομία

Guardian: Τρεις εβδομάδες προθεσμία για την Ελλάδα


Κίνδυνο αναβίωσης των συζητήσεων για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη «βλέπει» ο Guardian, που αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει τρεις εβδομάδες προθεσμία για να ξεπεράσει το αδιέξοδο στις ολοένα και δυσκολότερες συζητήσεις με τους δανειστές. Διαφορετικά, συμπληρώνει, διακινδυνεύει να επαναφέρει στο προσκήνιο την κρίση χρέους με νέα ορμή.

Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με το δίλημμα να συμφωνήσει για πρόσθετη λιτότητα ή να προκηρύξει εκλογές και προστίθεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζύγιζε τις επιλογές του το Σαββατοκύριακο.

Επικαλούμενη πηγές του ΔΝΤ, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει τρεις εβδομάδες να διαχειριστεί το «δυνητικά καταστροφικό» χρέος.

Ο Guardian φιλοξενεί δηλώσεις του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Αριστείδη Χατζή, ο οποίος τονίζει ότι είναι κρίσιμο να υπάρξει συμβιβασμός έως τις 20 Φεβρουαρίου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν αποκλείει πολιτική αναταραχή που θα επαναφέρει στο προσκήνιο το σενάριο Grexit.

Στο δημοσίευμα επαναλαμβάνεται ότι οι δανειστές διαφωνούν αναφορικά με την ικανότητα της Αθήνας να φθάσει τους δημοσιονομικούς στόχους μετά το 2018. Υπενθυμίζεται επίσης ότι το ΔΝΤ εκτιμά πως ο στόχος επίτευξης 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος δεν είναι εφικτός, αν δεν νομοθετηθούν μειώσεις στις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου.

Ακόμη, αναφέρεται ότι στο πρόσφατο Eurogroup η Ελλάδα έμεινε μόνη της, καθώς ακόμη και η συνήθως υποστηρικτή Κομισιόν απέτυχε να υπεραμυνθεί των ελληνικών προσπαθειών.

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι ζωτικής σημασίας για την αποδέσμευση περισσότερων δανείων στο πλαίσιο του προγράμματος», συμπληρώνεται. Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα καλείται έως το καλοκαίρι να προχωρήσει σε αποπληρωμή χρέους 10,5 δισ. ευρώ και προειδοποιεί για τον κίνδυνο επανάληψης της κρίσης χρέους, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν εκταμιεύσεις χρημάτων.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Γ. Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος, η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

Peristeri News

Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Peristeri News

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,6% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment