PeristeriNews.gr
Διεθνή

Γιούνκερ: Ειδική μεταχείριση για τις πρόσθετες δαπάνες της Γαλλίας για την ασφάλεια


Η απόφαση της Γαλλίας να αυξήσει τις δαπάνες για την ασφάλειά της μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι πρέπει να τύχει ειδικής μεταχείρισης βάσει των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα, ανέφερε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δεσμεύθηκε τη Δευτέρα ότι θα αυξηθούν οι δαπάνες για να ενισχυθούν και να εξοπλιστούν οι υπηρεσίες ασφαλείας και επιβολής του νόμου ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία, παρά το γεγονός ότι αυτό θα αυξήσει το δημόσιο έλλειμμα πέραν του ορίου που έχει καθοριστεί για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Αντιμετωπίζουμε σοβαρές τρομοκρατικές ενέργειες. Η Γαλλία, όπως και άλλες χώρες, πρέπει να έχει στη διάθεσή της επιπρόσθετα μέσα. Θεωρώ ότι αυτά τα επιπρόσθετα μέσα δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ως κανονικές δαπάνες με βάσει το Σύμφωνο Σταθερότητας», επεσήμανε ο κ. Γιούνκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Οι κανόνες της Ε.Ε. για τα δημόσια ελλείμματα ορίζουν ότι δαπάνες για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων μπορούν να μην υπολογίζονται κατ’ εξαίρεση βάσει των κανόνων του Συμφώνου, το οποίο ορίζει πως το έλλειμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ ετησίως και απαιτεί από τα κράτη μέλη να μειώνουν το λεγόμενο δομικό έλλειμμά τους κατά μισή μονάδα του ΑΕΠ τον χρόνο ωσότου ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους.

Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι τα επιπρόσθετα κόστη τα οποία θα αντιμετωπιστούν ως δαπάνες κατ’ εξαίρεση θα είναι εκείνα που έχουν στόχο «να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών» κι όχι τη διεξαγωγή ενός πολέμου.

Την Τρίτη ο επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι η ασφάλεια καθίσταται απόλυτη προτεραιότητα. «Θα επανεκτιμήσουμε όλες τις πιθανές δημοσιονομικές δαπάνες [που οφείλονται] στις νέες εξελίξεις», πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το σχέδιο προϋπολογισμού της Γαλλίας για το 2016 είχε θεωρηθεί «γενικά συμμορφωμένο» προς τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., αν και η Κομισιόν είχε προειδοποιήσει το Παρίσι για τους κινδύνους αθέτησης των καθορισμένων δημοσιονομικών στόχων σε μια έκθεσή της η οποία είχε συνταχθεί πριν από τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες την 23η Νοεμβρίου είναι αφιερωμένο στην αξιολόγηση των προσχεδίων των προϋπολογισμών των 19 κρατών – μελών της νομισματικής ένωσης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment