PeristeriNews.gr
Ενδιαφέροντα

Γαλάζιες Σημαίες 2024 – Οι καθαρές παραλίες της Αττικής



Η Ελλάδα ξεχωρίζει παγκοσμίως κάθε χρονιά για τις καθαρές παραλίες της. Έτσι έγινε και φέτος αφού κατέκτησε τη δεύτερη θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες σε παραλίες, μαρίνες και τουριστικά σκάφη με «Γαλάζιες Σημαίες».

Η «Γαλάζια σημαία» είναι ένας διεθνής θεσμός που στην ουσία επιβραβεύει τις οργανωμένες ακτές και απονέμεται με αυστηρά κριτήρια στις συνολικά 52 χώρες. Ο θεσμός αυτός έχει καθιερωθεί από το 1987 (στην Ελλάδα από το 1992).

Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Foundation for Environmental Education) με έδρα τη Δανία. Οι υποψήφιες ακτές πρέπει να πληρούν τα ανάλογα κριτήρια για να κερδίσουν μία θέση στη λίστα.

Ποια είναι τα κριτήρια

Περιβαλλοντική εκπαίδευση και πληροφόρηση

Οι ακτές θα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες και οδηγίες όσον αφορά τον παράκτιο χώρο και την διατήρηση καθαρότητας αυτού, καθώς και την ενημέρωση για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον. Επίσης θα πρέπει κάθε ακτή να πληροφορεί το κοινό της για την ποιότητα του νερού και να διαθέτει πίνακα ανακοινώσεων με το Διεθνές Πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες».

Ποιότητα νερών κολύμβησης

Ένα πολύ σημαντικό κριτήριο που απαγορεύει τη ρίψη βιομηχανικών λυμάτων στις ακτές και ελέγχει την ποιότητα των υδάτων με δειγματοληπτικές μετρήσεις.

Περιβαλλοντική Διαχείριση

Ένα κριτήριο που προβλέπει την οργάνωση και τη συντήρηση της ακτής θέτοντας όρους όπως συστηματικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια και κάθε είδους λύματα, ικανοποιητικός αριθμός κάδων απορριμμάτων, δυνατότητα ανακυκλώσιμων υλικών, καθαρές τουαλέτες – αποδυτήρια και κάθε άλλου είδους εγκατάσταση, απαγόρευση οχημάτων και μοτοποδηλάτων για την ασφάλεια των λουόμενων, απαγόρευση ελεύθερου camping, επίβλεψη κατοικίδιων ζώων αλλά και συντήρηση των κτιρίων και γενικότερα του εξοπλισμού της ακτής.

Οι πιο καθαρές παραλίες στην Αττική

Στην Αττική, στο σύνολό τους οι παραλίες όπου δόθηκαν Γαλάζιες Σημαίες για φέτος είναι 19. Στη λίστα βρίσκονται, βέβαια, παραλίες που ξεχωρίζουν κάθε χρόνο. Καθαρά νερά και ένα όμορφο περιβάλλον εξασφαλίζουν στιγμές χαλάρωσης χωρίς να χρειαστεί να φύγεις μακριά από την Αθήνα. Επιλέγεις αυτή που σου αρέσει και ετοιμάζεσαι για βουτιές.

Η λίστα από τις παραλίες με «Γαλάζια σημαία» στην Αττική:

Δήμος Μαραθώνος

  • Μπρεξίζα

Η Μπρεξίζα είναι μια από τις μεγαλύτερες παραλίες της Αττικής σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας. Μόλις φτάσεις θα αντικρίσεις καθαρά, γαλαζοπράσινα νερά και αφράτη άμμο. Ο,τι ακριβώς θέλουν τα παιδιά το καλοκαίρι. Δεν είναι τυχαίο ότι απολαμβάνουν τόσο τη συγκεκριμένη παραλία. Η παραλία Μπρεξίζα είναι οργανωμένη σε μεγάλο μέρος της. Ωστόσο, μπορείς να πάρεις τη δική σου ομπρέλα, πετσέτα και ο,τι άλλο χρειάζεσαι και να διαλέξεις το σημείο που σου αρέσει για να μείνεις εκεί μέχρι τη δύση του ηλίου. Το γεγονός ότι είσαι σε τόσο κοντινή απόσταση από την Αθήνα σε βοηθάει στο να πάρεις αυτή την απόφαση για μια τόσο ωραία κοντινή μονοήμερη.

  • Σχινιάς/Καράβι

Σταθερή αξία για μπάνιο σε ρηχά και καθαρά νερά και ατελείωτη άμμο. Στην παραλία του Σχινιά μπορείς να απολαύσεις μπάνιο από το πρωί έχοντας για σκιά τα αρμυρίκια και να μείνεις μέχρι να δύσει ο ήλιος. Είναι μια από τις παραλίες της Αττικής που προτιμούν οι οικογένειες και όχι άδικα. Εκτός, όμως, από τη φυσική σκιά, θα απολαύσεις μια παραλία με καθαρά νερά και άμμο. Αφράτη άμμος σε μεγάλη έκταση ιδανική για όσους αγαπούν αυτές τις αμμουδιές. Και φυσικά αποτελεί μια από τις αγαπημένες παραλίες της Αττικής για τα παιδιά.

Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος

  • Διασταύρωση

Μία παραλία, αρκετά μεγάλης έκτασης, που δε θα δυσκολευτεί ο επισκέπτης καθόλου να βρει parking, ενώ υπάρχει και ειδικός διάδρομος για την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ. Οργανωμένη παραλία με μεγάλο αριθμό σε ξαπλώστρες, ομπρέλες και καταστήματα τα οποία δημιουργούν μία παρεΐστικη ατμόσφαιρα καλοκαιρινών διακοπών, μέχρι το βράδυ. Εντυπωσιακά είναι τα κρυστάλλινα, πεντακάθαρα και ήρεμα συνήθως νερά.

  • Λίμνη

Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας

  • Αυλάκι

Η παραλία Αυλάκι είναι κοντά στο Πόρτο Ράφτη. Βρίσκεται λιγότερο από 40 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και είναι ένας επίγειος παράδεισος. Αυτό που θα συναντήσεις είναι μια αμμουδερή παραλία και καταγάλανα νερά. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι αποτελεί αγαπημένο προορισμό για οικογένειες. Επιπλέον αποτελεί μια παραλία για όλα τα γούστα. Από τη μία είναι οργανωμένη και μπορείς να βρεις ομπρέλες, ξαπλώστρες και να αγοράσεις ό,τι θες να φας και να πιεις. Από την άλλη, στην δεξιά πλευρά της παραλίας υπάρχει η λεγόμενη «μικρή πλαζ» στην οποία μπορείς να βάλεις την πετσέτα σου και να αράξεις.

Δήμος Λαυρεωτικής

  • 1ο Λιμανάκι Δασκαλειό Κερατέας/Solo Pino

Βρίσκεται σε ένα πανέμορφο και ήσυχο κόλπο στο Δασκαλεio, μόλις 45 km μακριά από την Αθήνα.Το αναλλοίωτο φυσικό περιβάλλον δημιουργεί ουτοπία ταξιδεύοντας τους επισκέπτες σε αιγαιοπελαγίτικες εικόνες. Το λιμανάκι είναι οργανωμένο, με beach bar και ξαπλώστρες.

Δήμος Σαρωνικού

  • Λαγονήσι 1-Grand Beach/Grand Resort Lagonissi
  • Λαγονήσι 2-Mediterraneo/Grand Resort Lagonissi
  • Λαγονήσι 3-Κοχύλια/Grand Resort Lagonissi
  • Μαύρο Λιθάρι/EverEden Beach

Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

  • Αστέρας Βουλιαγμένης/Astir Beach Vouliagmenis
  • Βούλα Α
  • Βουλιαγμένη

Δήμος Γλυφάδας

  • Γλυφάδα
  • Γλυφάδα Α
  • Γλυφάδα Β

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Τι επιπτώσεις έχει η απιστία πάνω σας

Peristeri News

Τα Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου έχουν φέρει το σχολείο του μέλλοντος στο Περιστέρι

Peristeri News

Οι τέσσερις ελληνικές παραλίες ανάμεσα στις 25 καλύτερες

Peristeri News

Leave a Comment