PeristeriNews.gr
Πολιτική

Γ. Προβόπουλος: Οι αγορές ξανανοίγουν για την Ελλάδα


Εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος, σε ομιλία του στο σεμινάριο EUROFI 2014, που πραγματοποιείται στην Αθήνα στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε.

«Οι αγορές ξανανοίγουν για την Ελλάδα», εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος, σε ομιλία του στο σεμινάριο EUROFI 2014, που πραγματοποιείται στην Αθήνα στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε.

Ο κ. Προβόπουλος εξέφρασε την παραπάνω άποψη σχολιάζοντας την υπερκάλυψη που επιτεύχθηκε στις αυξήσεις κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και της Αlpha Bank.

Όπως ανέφερε «οι δύο συστημικές τράπεζες πραγματοποίησαν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, πολύ μεγαλύτερου από το απαιτούμενο, και μάλιστα με σημαντική υπερκάλυψη. Μία από αυτές προέβη επιπλέον σε έκδοση μη καλυμμένων τραπεζικών ομολογιών ύψους 500 εκατ. ευρώ διάρκειας τριών ετών. Αυτές είναι οι πρώτες ενδείξεις ότι οι αγορές αρχίζουν να ξανανοίγουν για την Ελλάδα».

Επιπροσθέτως εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η δεύτερη φάση της ανακεφαλαιοποίησης θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα και στην υγιή χρηματοδότηση της οικονομίας.

Αναφερόμενος στον νέο μηχανισμό εξυγίανσης των τραπεζών που δημιουργείται (ESM), χαρακτήρισε ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των πρόσφατων διαπραγματεύσεων καθώς καταρχάς εξασφαλίζεται η δημιουργία ενός βιώσιμου τραπεζικού συστήματος για τη ζώνη του ευρώ μέσω της ομαλής εξυγίανσης προβληματικών τραπεζών, έτσι ώστε να προστατεύεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Επίσης, ανέφερε ότι η απόφαση για το πότε είναι αναγκαία η εξυγίανση παραμένει στην αρμοδιότητα των εποπτικών Αρχών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις το Εποπτικό Συμβούλιο διατηρεί επίσης το δικαίωμα να αποφανθεί ότι ένα πιστωτικό ίδρυμα «βρίσκεται σε σημείο πτώχευσης ή πιθανής πτώχευσης».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 20 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία

Peristeri News

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Leave a Comment