• Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

Γ. Μουζάλας: Ο εμπρησμός στη Μόρια δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία

Peristeri News
Σεπ09/ 2020

Την κυβέρνηση και τους χειρισμούς της κατηγορεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μουζάλας για τον εμπρησμό και την εκκένωση του ΚΥΤ της Μόριας.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο» ο κ. Μουζάλας υποστήριξε ότι «ο εμπρησμός στο ΚΥΤ της Μόριας δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι σαφής. Εδώ και μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είχαμε καταθέσει σαφείς και ρεαλιστικές προτάσεις για την αποσυμφόρηση των ΚΥΤ των νησιών και τη βελτίωση των συνθηκών στο σύστημα υποδοχής και ένταξης της χώρας. Η κυβέρνηση επέλεξε να μην ενεργήσει προληπτικά και να οξύνει την κατάσταση στα νησιά με αποτέλεσμα γεγονότα όπως το χθεσινό. Παρέλαβε το ΚΥΤ της Μόριας με 5500 αιτούντες άσυλο, το έφτασε δια της απραξίας της στις 20.000 και πλέον επαίρεται που είναι στις 13000».

Συνεχίζοντας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η κυβέρνηση «τώρα προχωρά και στην εργαλειοποίηση της κατάστασης και στον κοινωνικό αυτοματισμό, οδηγώντας και σε νέο αδιέξοδο. Ήδη ξεκίνησε η κυκλοφορία φημών περί Τούρκων πρακτόρων, ως αν αυτό να αναιρεί την κυβερνητική ευθύνη. Η πολιτική ευθύνη των αρμόδιων υπουργών και σε αυτή την περίπτωση είναι απόλυτη και αντικειμενική».

«Οι Μυτιληνιοί, οι άνθρωποι της Λέσβου που έχουν υποστεί τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης και έχουν επανειλημμένα λειτουργήσει με τρόπο που μας έκανε και μας κάνει όλους και όλες υπερήφανους, πρέπει και σήμερα να επιδείξουν ωριμότητα, ψυχραιμία και να μην παραδοθούν στη χειραγώγηση και στον κοινωνικό αυτοματισμό που θα μας οδηγήσει σε νέες εκρηκτικές καταστάσεις. Οι αιτούντες άσυλο, οι αλληλέγγυοι και η κοινωνία των πολιτών καλούνται και αυτοί να πειθαρχήσουν στα αναγκαία μέτρα για την εξομάλυνση της κατάστασης και την απαιτούμενη αποφόρτιση της κατάστασης» δήλωσε για να καταλήξει πως «η κυβέρνηση της Ν.Δ. πρέπει να ανταποκριθεί έστω τώρα, στις υποχρεώσεις της. Η ελληνική πολιτεία έχει τη δυνατότητα άμεσα να παράσχει στέγαση και περίθαλψη στους αιτούντες άσυλο που πλέον βρίσκονται σε καθεστώς αστεγίας και φυσικά καλείται να προχωρήσει άμεσα σε επιχείρηση αποσυμφόρησης των νησιών μεγάλης κλίμακας».