PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Εξετάζεται και στο Περιστέρι το κλείσιμο δρόμων για μαγαζιά εστίασης


Τα μέτρα που είναι απαραίτητα στη νέα εποχή της πανδημίας δημιουργεί ανάγκες εξάπλωσης των μαγαζιών εστίασης και στο Περιστέρι.

Ήδη η Κυβέρνηση έχει κάνει τις πρώτες ανακοινώσεις για λειτουργία των καταστημάτων στο 1/3 του μαγαζιού, περιορισμένο αριθμό πελατών και αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών που διαθέτουν σε εξωτερικούς χώρους.

Αυτό το διάστημα οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Εσωτερικών εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα γύρω από τη λειτουργία των μαγαζιών εστίασης που σε πρώτη φάση έχει οριστεί για την 1η Ιουνίου.

Οι αναλυτικότερες ανακοινώσεις θα γίνουν σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα μετά τις 15 Μαΐου.

Όσον αφορά το Περιστέρι υπάρχουν σκέψεις από τους ανθρώπους του Δήμου για δυνατότητα εξάπλωσης των τραπεζοκαθισμάτων των μαγαζιών σε πλατείες και δρόμους της πόλης.

Αν η απόφαση της Κυβέρνησης ευδοκιμήσει, ένας από τους δρόμους που έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κλείσει είναι αυτός της Αιμιλίου Βεάκη.

Οι καταστηματάρχες της Βεάκη έχουν ήδη ξεκινήσει να προσαρμόζουν τα μαγαζιά τους στη νέα πραγματικότητα ενώ αναμένουν με μεγάλη αγωνία τις τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης.

Πάντως σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Δημάρχους Αθήνας και Θεσσαλονίκης τέθηκαν πέντε βασικές κατευθύνσεις για την επαναλειτουργία της εστίασης. Αυτές είναι:

  1. Τα όποια μέτρα για την επέκταση στους ανοικτούς χώρους θα είναι έκτακτα και θα ισχύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
  2. Η ευθύνη θα πρέπει να περάσει στους δήμους, οι οποίοι θα έχουν ευελιξία σχετικά με την εφαρμογή του νέου, προσωρινού πλαισίου.
  3. Οι ρυθμίσεις θα αφορούν κυρίως υπαίθριους χώρους, ωστόσο θα υπάρχουν προβλέψεις και για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων.
  4. Η αύξηση των τετραγωνικών μέτρων θα γίνει χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών.
  5. Δεν θα εμποδίζεται η πρόσβαση των πολιτών στους δημόσιους χώρους.

Η αξιοποίηση περισσότερων εξωτερικών δημόσιων χώρων, καθώς και η χρήση εσωτερικών χώρων, που περικλείονται από τζάμια και είναι επί της ουσίας ημιυπαίθριοι, αποτελούν τις δύο λύσεις που φαίνεται να προκρίνει η κυβέρνηση για να αυξήσει τη δυναμικότητα των καταστημάτων εστίασης.

Οι λύσεις αυτές αντιμετωπίζονται θετικά από τον κλάδο, που επιπλέον ζητεί μείωση ΦΠΑ και ευελιξία στην αναστολή συμβάσεων.

Η χρήση περισσότερων εξωτερικών δημόσιων χώρων από τα καταστήματα θεωρείται από τον κλάδο ότι μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της δυναμικότητάς τους στο 50%, από το 1/3 που προβλέπεται με βάση τα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού (αποστάσεις μεταξύ τραπεζιών, μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι και αριθμός ατόμων που βρίσκονται ταυτόχρονα στο κατάστημα με βάση τα τετραγωνικά του).

Ωστόσο, αυτό θα ισχύει κατά βάση για επιχειρήσεις που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους και όχι για τις υπόλοιπες.

Το γεγονός, πάντως, ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν από τους δήμους οδηγεί τον κλάδο στην εκτίμηση ότι τελικά η εστίαση δεν θα λειτουργήσει νωρίτερα, ακριβώς διότι θεωρείται ότι θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο γιος του Γιώργου Παπανδρέου διορίστηκε επικεφαλής στον Εθνικό Κήπο

Peristeri News

Νίκαια: Σκότωσε στη μέση του δρόμου τον γαμπρό του με καραμπίνα

Peristeri News

Ο Μάρτιος μας «υποδέχεται» με δύο τριήμερα

Peristeri News

Leave a Comment