PeristeriNews.gr
Πολιτική

Εξεταστική Τέμπη: Τι κατέθεσε ο πρώην υπουργός Δημήτρης Ρέππας


Την εκτίμηση ότι ήταν θέμα χρόνου να γίνει ένα δυστύχημα, επειδή δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση και επαρκές προσωπικό, ενώ ο μοιραίος σταθμάρχης ήταν ακατάλληλος, εξέφρασε ο πρώην υπουργός Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας, καταθέτοντας ως μάρτυρας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη.

«Εάν είχε ολοκληρωθεί η εκτέλεση της σύμβασης 717 θα είχαμε τηλεδιοίκηση, θα είχε αποφευχθεί το δυστύχημα» ανέφερε ο κ. Ρέππας, καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών».

«Με την εφαρμογή του συστήματος ECTS (European Traffic Control System), τα τρένα αυτομάτως μειώνουν ταχύτητα, θέλει δεν θέλει ο μηχανοδηγός, ή και ακινητοποιούνται, εφόσον στην ίδια γραμμή κινούνται, και μάλιστα σε διαφορετική κατεύθυνση, περισσότερα του ενός τρένα. Αυτό το σύστημα δεν υπήρχε, δεν είχε ολοκληρωθεί» είπε ο κ. Ρέππας, που διετέλεσε υπουργός Μεταφορών την περίοδο 2009-2011.

«Δεν υπήρχε το κατάλληλο-επαρκές προσωπικό», επεσήμανε. Με τον νόμο 3891 «είχαμε προβλέψει» στο προσωπικό των υπηρεσιών κυκλοφορίας 860 υπαλλήλους-στελέχη (κλειδούχους, σταθμάρχες κ.ά.), όσους περίπου προέβλεψε και το υπουργείο Μεταφορών το 2022, δηλαδή 828. «Με τη διαφορά ότι οι θέσεις αυτές ήταν κενές, ενώ επί των ημερών μας ήταν πλήρεις», ανέφερε ο πρώην υπουργός.

Ένα τρίτο στοιχείο, που ίσως διαδραμάτισε κάποιο ρόλο, ήταν ότι δεν υπήρχαν βοηθητικά συστήματα ασφαλείας-δικλείδες, συνέχισε ο κ. Ρέππας. «Κατά την κυβερνητική μας θητεία, σε κάθε μεγάλο σταθμό, όπως αυτός της Λάρισας, υπήρχαν δύο σταθμάρχες και ένας επιθεωρητής και αυτό δεν υπήρχε πλέον στην περίπτωση του δυστυχήματος, σε κάθε αμαξοστοιχία υπήρχε ο προϊστάμενος αμαξοστοιχίας που είχε την ευθύνη της επικοινωνίας με τα άλλα συνεργαζόμενα μέρη, που ούτε αυτό υπήρχε και σταμάτησε να λειτουργεί το Κέντρο Παρακολούθησης Κυκλοφορίας που εδρεύει στην οδό Καρόλου», επεσήμανε.

Σε ό,τι αφορά στον σταθμάρχη της Λάρισας, ο κ. Ρέππας ανέφερε πως «γύρισε 59 ετών, μετά από υπερδεκαετή αποστασιοποίηση του από τον ΟΣΕ, τον Ιούλιο του 2022, ολοκλήρωσε την εκπαίδευση τον Μάιο του 2023, και ανέλαβε καθήκοντα αμέσως, και μετά από ενάμιση-δύο μήνες έγινε το τραγικό δυστύχημα».

Ερωτηθείς από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κόκκαλη τι θα έκανε ο ίδιος για καταγγελίες που αφορούσαν θέματα ασφάλειας, ο κ. Ρέππας είπε ότι «εμείς αυτό που κάναμε είναι να μην αγνοήσουμε, να μην πετάξουμε στο καλάθι των αχρήστων, οποιοδήποτε κείμενο ερχόταν σε μας». «Δεν θα κάναμε αυτό που έγινε πολύ αργότερα, όταν ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε ότι αγνοεί ένα χαρτί, που πήγε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και μάλιστα στο εμπιστευτικό του πρωτόκολλο το 2021. Τα μελετήσαμε όλα. Οι επικεφαλής των οργανισμών ασχολήθηκαν και έδωσαν τις απαντήσεις που μπορούσαν να δώσουν, ενώ τις αναφορές των εργαζομένων πάντα τις συζητήσαμε και παίρναμε υπόψη μας», είπε ο κ. Ρέππας.

Τέλος, σε ερώτηση του ίδιου βουλευτή για το ποιος είχε την ευθύνη της αποκατάστασης της τηλεδιοίκησης μετά την πυρκαγιά του 2019, ο κ. Ρέππας είπε, ότι την είχε ο οργανισμός και η κυβέρνηση.

Πληροφορίες από ΑΠΕ

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο νοσοκομείο «Αττικόν»

Peristeri News

Μητσοτάκης και Μενδώνη επισκέφθηκαν τη Μονή Δαφνίου στο Χαϊδάρι

Peristeri News

Στη Μονή Δαφνίου αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Peristeri News

Leave a Comment