PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης παράτυπων μεταναστών


Οργανωμένο κύκλωμα που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διακίνηση παράτυπων μεταναστών από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα και από εδώ προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξάρθρωσε η αστυνομία στην Κρήτη, μετά από πολύμηνη έρευνα.

Σε επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε, πρωινές ώρες της Δευτέρας, σε Ηράκλειο και Χανιά, συνελήφθησαν έξι μέλη του, τέσσερις Έλληνες και δύο αλλοδαποί, ηλικίας από 23 έως και 49 ετών. Στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται άλλα 10 άτομα.

Συμμετείχαν το Τμήμα Οργανωμένου Εγκλήματος και το Τμήμα Ειδικών Αποστολών Κρήτης, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων, καθώς και λιμενικοί του Γραφείου Ασφαλείας και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου.

Όπως προέκυψε, το κύκλωμα δραστηριοποιούνταν στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και διακινούσε παράτυπους μετανάστες από την Αίγυπτο χρησιμοποιώντας την Κρήτη ως ενδιάμεσο σταθμό για την περαιτέρω προώθησή τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα μέλη του είχαν συστήσει, τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2017, εγκληματική οργάνωση, η όποια διέθετε τρεις «πυρήνες».

Ο πυρήνας της Αιγύπτου προσέλκυε αλλοδαπούς και στη συνέχεια τους επιβίβαζε σε πλοία και τους μετέφερε στην Κρήτη. Επίσης, συμμετείχε και στην περαιτέρω μεταφορά τους στην Ιταλία, διαθέτοντας πλοίο και πλήρωμα για τη μεταφορά των αλλοδαπών. Μετά την άφιξη των μεταναστών στην Κρήτη, αναλάμβανε την είσπραξη του συμφωνηθέντος χρηματικού ποσού μέσω εξωτραπεζικού συστήματος (μέθοδος hawala).

Ο πυρήνας της Κρήτης αναλάμβανε τον εντοπισμό κατάλληλου σημείου προσέγγισης του πλοίου που μετέφερε τους μετανάστες από την Αίγυπτο, καθώς και την εύρεση κατάλληλων οχημάτων μεταφοράς και χώρων προσωρινής διαμονής των μεταναστών και τον εφοδιασμό τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Κατά τη φύλαξη των παράτυπων μεταναστών τα μέλη της οργάνωσης εκτελούσαν χρέη φύλακα με όπλα, προκειμένου να μη διαφύγει κανείς πριν την ολοκλήρωση της καταβολής του χρηματικού ποσού που είχε συμφωνηθεί.

Τα ηγετικά στελέχη του πυρήνα της Ιταλίας, κατόπιν συνεννόησης με τον πυρήνα της Κρήτης, αναλάμβαναν την εκ νέου επιβίβαση των αλλοδαπών σε άλλο πλοίο, προκειμένου να αναχωρήσουν από την Κρήτη στην Ιταλία.

Για κάθε ενήλικο αλλοδαπό το κύκλωμα λάμβανε από 3.500 έως 5.000 ευρώ, ποσό που παρουσίαζε αυξομείωση σε περιπτώσεις οικογενειών ή ανηλίκων.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Κατηγορούνται, κατά περίπτωση, για σύσταση κι ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, διευκόλυνση παράνομης εισόδου, εξόδου ή μεταφοράς παράτυπων μεταναστών, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η έρευνα συνεχίζεται για να διαλευκανθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας του κυκλώματος και οι ενδεχόμενες διασυνδέσεις του με άλλα ομοειδή δίκτυα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Περιστέρι: Video που σοκάρει με πτώση αναβάτη πατινιού στη μέση του δρόμου

Peristeri News

Κατάθεση ψυχής από τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών

Peristeri News

ΕΕΚΕ: Ακατάσχετοι λογαριασμοί στα χαρτιά

Peristeri News

Leave a Comment