• Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

Έρχεται το χάπι κατά της μέθης

Peristeri News
Σεπτέμβριος30/ 2011

Χάπι για όλους όσοι χάνουν τον έλεγχο στο πότο και καταλήγουν να τρεκλίζουν στο τέλος της βραδιάς σχεδιάζουν Αμερικανοί και Αυστραλοί ερευνητές.

Χάπι για όλους όσοι χάνουν τον έλεγχο στο πότο και καταλήγουν να τρεκλίζουν στο τέλος της βραδιάς σχεδιάζουν Αμερικανοί και Αυστραλοί ερευνητές.

Οι πότες θα μπορούν να το παίρνουν αφού έχουν πιει αρκετά και να σώζουν τα προσχήματα, αφού η δραστική ουσία του φαρμάκου περιορίζει τις επιπτώσεις του αλκοόλ στον εγκέφαλο.

Σε πειράματα που πραγματοποίησαν σε ποντίκια οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα πειραματόζωα δεν εμφάνισαν ούτε καν ζάλη, παρά το γεγονός ότι τους είχε χορηγηθεί αρκετό αλκοόλ όχι μόνο για να παραπατούν, αλλά και για να αδυνατούν να κρατηθούν όρθια.

Το χάπι δρα ουσιαστικά στα νευρογλοιακά κύτταρα, που συνθέτουν το 90% του εγκεφάλου. Τα κύτταρα αυτά έχουν καθοριστικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα, αφού συμβάλλουν στην καταπολέμηση σοβαρών λοιμώξεων, όπως της μηνιγγίτιδας.

Στα πειράματά τους οι επιστήμονες έκλεισαν τον… διακόπτη αυτού του ανοσοποιητικού μηχανισμού και παρατήρησαν το εντυπωσιακό αποτέλεσμα: τα ποντίκια, παρά το γεγονός ότι κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, δεν μεθούσαν. Μάλιστα, εμφάνιζαν ακόμα καλύτερα αντανακλαστικά, ισορροπία και συντονισμό κινήσεων.

«Οταν ένα ποντίκι μεθάει, δεν μπορεί να συντονίσει καλά τις κινήσεις του, όπως και ο άνθρωπος. Εμείς διαπιστώσαμε ότι μόλις μπλοκάραμε τη δράση των ανοσοποιητικών κυττάρων τα ζώα σταμάτησαν να μεθούν» εξήγησε ο ερευνητής Μαρκ Χάτσινσον από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας.