PeristeriNews.gr
Δημοτικά

Έρχεται… η Δημοτική Φορολογική Ενημερότητα


Κοινή Υπουργική απόφαση Γ. Παπακωνσταντίνου και Γ. Ραγκούση θα υποχρεώνει τους Δημάρχους στην εφαρμογή της

Τη θέσπιση δημοτικής φορολογικής ενημερότητας προχωρά το Υπουργείο Εσωτερικών μετά τις σχετικές προτάσεις τις οποίες δέχθηκε από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το περιεχόμενο αυτής της ρύθμισης θα αφορά ουσιαστικά τους οφειλέτες των δήμων (π. χ. κλήσεις, πρόστιμα, άλλα χρέη), στους οποίους δεν θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα εφ’ όσον δεν έχουν τακτοποιήσει τα χρέη τους.

Το Υπουργείο με αυτόν τον τρόπο ανταποκρίνεται και σ’ ένα πάγιο αίτημα της ΚΕΔΚΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας) να ενταχθούν οι δήμοι στο φορολογικό νομοσχέδιο, με στόχο να αυξηθούν τα έσοδά τους.

Η ΚΕΔΚΕ σε σχετικό υπόμνημα που έχει αποστείλει στο Υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει την καθιέρωση φορολογικής ενημερότητας κρίσιμη παράμετρο στην εφαρμογή μέτρων κατοχύρωσης αποτελεσματικών μηχανισμών είσπραξης.

Πρόταση της Ενωσης είναι να δίδεται η δημοτική φορολογική ενημερότητα ανάλογα με τη φορολογική ενημερότητα που χορηγείται από τις ΔΟΥ και να ζητείται σε συναλλαγές όχι μόνο με τους Δήμους, αλλά γενικότερα με το Δημόσιο.

Επίσης, η ΚΕΔΚΕ τάσσεται υπέρ της αποκέντρωσης του φορολογικού συστήματος και το αίτημά της είναι να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να έχουν λόγο στον καθορισμό της φορολογικής βάσης και στην επιλογή του φορολογικού συντελεστή.

Να σημειωθεί ότι και σήμερα οι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν μέσω των ΔΟΥ τις συναλλαγές φυσικών ή νομικών προσώπων που τους οφείλουν άνω των 300 ευρώ, ωστόσο στην πράξη αυτό δεν υλοποιείται στις περισσότερες περιπτώσεις.

Με το νέο Νόμο θα υποχρεώνει τους Δημάρχους και τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες να εφαρμόσουν τη δημοτική ενημερότητα, αλλιώς θα υπάρχουν σοβαρές κυρώσεις.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Κατερίνα Τσερούλα νέα πρόεδρος στο Κέντρο Πρόληψης «Οδοιπορικό»

Peristeri News

Δύο συνεδριάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου (7η και 8η)

Peristeri News

Συνάντηση του Ανδρέα Παχατουρίδη με τον Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Peristeri News

Leave a Comment