PeristeriNews.gr
Πολιτική

Επιστολή Σκοπιανών σε Παπαδήμο σχετικά με την ένταξή τους στην ΕΕ



Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, αρμόδια για ζητήματα ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της χώρας, Τεούτα Αρίφι συναντήθηκε, κατόπιν αιτήματός της, με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, αρμόδια για ζητήματα ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της χώρας, Τεούτα Αρίφι συναντήθηκε χθες, κατόπιν αιτήματός της, με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο. Είναι η πρώτη φορά από το 2004 που αξιωματούχος της κυβέρνησης των Σκοπίων επισκέπτεται την Αθήνα.

Η αντιπρόεδρος ζήτησε υποστήριξη από την Ελλάδα σχετικά με την ενταξιακή πορεία της χώρας της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ διαβίβασε στον κ. Πάγκαλο επιστολή του πρωθυπουργού της χώρας της κ. Γκρούεφσκι, η οποία έχει ως παραλήπτη τον Ελληνα πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Θέμα της επιστολής το ζήτημα του ονόματος της γειτονικής χώρας.

Στην επιστολή του, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων επαναλαμβάνει το πάγιο αίτημά του για συνάντηση με τον Λουκά Παπαδήμο προκειμένου να προωθηθούν η οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και η ανάπτυξη εταιρικών σχέσεων με όλους τους γείτονες της χώρας του. Ωστόσο, ο ίδιος σημειώνει με νόημα πως πρόκειται για μια διένεξη για την ονομασία, που «δημιουργήθηκε» από την Ελλάδα. Η αντιπρόεδρος της σκοπιανής κυβέρνησης απέφυγε, δε, να χαρακτηρίσει τη χώρα της με το συνταγματικό της όνομα Μακεδονία, προς ένδειξη ευγένειας στο πρόσωπο του οικοδεσπότη. Στην επιστολή του, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, σύμφωνα με το Σκοπιανό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Επομένως, επιτρέψτε μου να επαναβεβαιώσω την ανάγκη για μια συνάντηση με εσάς, εκφράζοντας την ετοιμότητά μου να έλθω στην Αθήνα, στην Ελλάδα, ή να έλθετε εσείς στα Σκόπια, στη Δημοκρατία της “Μακεδονίας” ή να συναντηθούμε σε οποιοδήποτε άλλο μέρος που εσείς επιλέξετε, το συντομότερο δυνατόν, ώστε να πραγματοποιήσουμε συνομιλίες για τα διμερή ζητήματα και για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ενσωμάτωση της χώρας μου. Μια τέτοια συνάντηση θα αποτελούσε ισχυρό κίνητρο και θετικό μήνυμα στις υπό τον ΟΗΕ διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ονόματος, η οποία μαζί με τη θετική απόφαση και τις συστάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης θα συνέβαλε στην περιχαράκωση των ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στην κατεύθυνση της οικοδόμησης μιας θετικής ατμόσφαιρας, ειδικά όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας. Επιτρέψτε μου με αυτή την επιστολή να εκφράσω ετοιμότητα και ξεκάθαρη και ανεπιφύλακτη βούληση για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη διένεξη που δημιουργήθηκε από τη χώρα σας αναφορικά με το όνομα της δικής μου χώρας. Αναμένοντας τη θετική σας απάντηση για πραγματοποίηση συνάντησης, παρακαλώ δεχθείτε για ακόμη μία φορά, κ. πρωθυπουργέ, την έκφραση της βαθύτατης εκτίμησής μου».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Κ. Μητσοτάκης: Απόλυτη συμμόρφωση της Βόρειας Μακεδονίας στο θέμα του ονόματος

Peristeri News

Ρένα Δούρου: Η κυβέρνηση διαλύει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο Περιστέρι

Peristeri News

Έρχεται το Ψηφιακό Φροντιστήριο από τον Σεπτέμβριο

Peristeri News

Leave a Comment