PeristeriNews.gr
Περιφέρεια Αττικής

Επιστολές Περιφερειάρχη Αττικής προς τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εσωτερικών


Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, απέστειλε σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής, με θέμα τη λειτουργία και τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νεοσύστατος ΕΔΣΝΑ, που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων στην Αττική.

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, απέστειλε σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής, Γιάννης Σγουρός, κοινοποιώντας την στους Υπουργούς Εσωτερικών, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο, με θέμα τη λειτουργία και τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νεοσύστατος Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων στην Αττική.

Ταυτόχρονα, με δεύτερη επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Χαράλαμπο Αθανασίου, ο Περιφερειάρχης Αττικής τους ενημερώνει για τα προβλήματα – διοικητικά, θεσμικά και οικονομικά – που προκύπτουν από την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» και καλείται να αντιμετωπίσει η Περιφέρεια Αττικής.

Το περιεχόμενο και των δύο επιστολών συζητήθηκε μεταξύ άλλων θεμάτων κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012, ο κ. Γιάννης Σγουρός με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Αναφορικά με τα προβλήματα του ΕΔΣΝΑ, ο Πρόεδρός του επεσήμανε το τραγικό οικονομικό αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει ο Σύνδεσμος, καθώς το χρέος του αγγίζει τα 83 εκ. ευρώ.

Τριανταεπτά (37) εκ. ευρώ διεκδικούν ιδιώτες που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ενώ από τις οφειλόμενες εισφορές από τους Δήμους που φτάνουν περίπου τα 100 εκ. ευρώ, ελάχιστα έχουν αποδοθεί.

«Τα οικονομικά προβλήματα συνδυαζόμενα και με τα προβλήματα ανασυγκρότησης και λειτουργίας του νέου Φορέα, με υποχρεώνουν να σημάνω το καμπανάκι του κινδύνου για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής.

Αν δεν θέλουμε να έρθουμε αντιμέτωποι με το ίδιο χαοτικό οικονομικό σκηνικό που επικράτησε με τα φάρμακα, αν δεν θέλουμε να κολυμπήσουμε όλοι οι πολίτες της Αττικής σε μία θάλασσα από σκουπίδια, θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην εθελοτυφλεί. Οι καταγραφές έγιναν, οι διαπιστώσεις εκφράστηκαν. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο χρόνου. Απαιτείται λύση. Εδώ και τώρα»

δηλώνει χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ.

(Επιστολή Περιφερειάρχη Αττικής προς τον Πρωθυπουργό.pdf).

Σχετικά με τις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει η Αιρετή Περιφέρεια στο έργο της, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες που καρκινοβατούν μεταξύ στοιχειώδους άσκησης και πλήρους απαξίωσης, στη δραματική μείωση των οικονομικών πόρων της Αυτοδιοίκησης, καθώς και στην ανάγκη να δοθεί διέξοδος στα γραφειοκρατικά προβλήματα μέσω νομοθετικών παρεμβάσεων, τονίζοντας:

«Τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης βιώνουν τις χειρότερες ίσως ημέρες των τελευταίων δεκαετιών, αφού δεν αποδίδονται στις Περιφέρειες οι θεσμοθετημένοι πόροι (2,4 % ΦΠΑ και 4% Φόρος Φυσικών και Νομικών Προσώπων).

Πρόσφατα δε, ψηφίστηκε και νέα αυθαίρετη περικοπή από τους ΚΑΠ των Περιφερειών, ύψους 50 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι οι αιρετές Περιφέρειες έχουν προβεί ήδη σε δραστικές περικοπές στα λειτουργικά τους έξοδα, άνω του 30%, γίνεται σαφές ότι το ποσό της επιπλέον περικοπής των 50 εκατ. ευρώ θα λείψει από έργα υποδομής, από έργα κοινωνικής χρήσης, απαραίτητα για κάθε Περιφέρεια, αναγκαία για κάθε πολίτη.

Για ποιά ανάπτυξη μιλάμε λοιπόν; Για ποιά ουσιαστική αντιμετώπιση της ανεργίας; Με στενή λογιστική αντίληψη και με μεθόδους οικονομικής διαχείρισης και κατανομής πόρων τύπου «μπακάλικου», δεν θα γίνει ούτε μισό βήμα προόδου. Ας το αντιληφθούν όλοι αυτό».

(Επιστολή Περιφερειάρχη Αττικής προς τον Ε. Στυλιανίδη.pdf)

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, μετά το τέλος της συνάντησης, δήλωσε ότι κατανοεί πλήρως τα προβλήματα που υπάρχουν, ζήτησε τη λεπτομερή καταγραφή τους και δεσμεύτηκε ότι θα συνεργαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την επίλυσή τους.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

ΕΝΠΕ: Πρώτη η παράταξη του Απόστολου Τζιτζικώστα

Peristeri News

Μήνυση του Ν. Χαρδαλιά για τις δολιοφθορές στον υποθαλάσσιο αγωγό νερού της Αίγινας

Peristeri News

Ν. Χαρδαλιάς: Ξεκινάμε από τη Δυτική Αττική για να σχεδιάσουμε το αύριο

Peristeri News

Leave a Comment