PeristeriNews.gr
Υγεία

Επικίνδυνη για τα μάτια η ηλιακή ακτονοβολία στα βουνά



Το βουνό μπορεί να είναι ένας -κατά κύριο λόγο- χειμερινός προορισμός, αλλά…

Το βουνό μπορεί να είναι ένας -κατά κύριο λόγο- χειμερινός προορισμός, αλλά τα μπαγκάζια που παίρνετε μαζί σας καλό είναι να έχουν κάποια βασικά καλοκαιρινά αξεσουάρ, όπως τα γυαλιά ηλίου!

Και εξηγούμαστε: η υπεριώδης ακτινοβολία είναι ιδιαίτερα επιθετική στο βουνό και απαιτεί αυξημένη προστασία των ματιών.

Η αντανάκλαση του φωτός είναι πιο μεγάλη στο βουνό τον χειμώνα εξαιτίας του χιονιού που λειτουργεί σαν καθρέφτης.

Εξάλλου, οι υπεριώδεις ακτίνες αυξάνονται κατά 10% για κάθε χίλια μέτρα υψομέτρου καθώς η ατμόσφαιρα που τις φιλτράρει, αραιώνει.

Οι άνθρωποι που πρέπει οπωσδήποτε να προστατεύονται σε τέτοια υψόμετρα είναι τα παιδιά. Μέχρι τα 12 με 15 τους χρόνια η κρυσταλλίνη των ματιών τους είναι απολύτως διαφανής, οπότε ο αμφιβληστροειδής χιτώνας τους δέχεται πολλή βλαβερή ακτινοβολία. Εξάλλου, η ίριδα δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί πλήρως, οπότε και αυτή είναι πιο τρωτή. Aρα, είναι πρωταρχικής σημασίας πριν την εκδρομή στο βουνό να έχει επιλεγεί ο σωστός τύπος γυαλιών ηλίου για το παιδί, που πρέπει εκτός από τον ιδιαίτερα απορροφητικό φακό, να προσαρμόζεται σωστά και στο πρόσωπό του για να προστατεύει και τα βλέφαρά του από έγκαυμα.

Και οι ενήλικες όμως δεν πρέπει να παίρνουν το θέμα της προστασίας των ματιών τους αψήφιστα. Επιλέξτε κι εσείς γυαλιά με πολύ απορροφητικό φακό, όπως κατηγορίας 3 και 4. Τα τελευταία όμως είναι ακατάλληλα για οδήγηση!

Αν δεν ληφθούν αυτά τα μέτρα, οι επιπτώσεις είναι οδυνηρές. Η τύφλωση του χιονιού είναι το έγκαυμα που προκαλείται στο μάτια και, συγκεκριμένα, στον κερατοειδή από τον ήλιο.

Η ενόχληση εκδηλώνεται λίγες ώρες μετά από την έκθεση και είναι μια βασανιστική αίσθηση, σαν να έχει μπει άμμος στα μάτια, τα οποία δακρύζουν και κλείνουν αντανακλαστικά στην παραμικρή υποψία ήλιου. Τα συμπτώματα εξαφανίζονται κατά κανόνα χωρίς θεραπεία σε δύο μέρες. Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος επιμόλυνσης του τραυματισμένου κερατοειδούς, οπότε απαιτείται θεραπεία με αντιβιοτικά. Μακροπρόθεσμα, η επανειλημμένη έκθεση των ματιών στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση καταρράκτη και τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Ημερίδα με θέμα τον Αυτισμό στο Περιστέρι

Peristeri News

ΕΟΔΥ: Πρώιμη έναρξη δραστηριότητας των κουνουπιών

Peristeri News

H Astrazeneca αποσύρει το εμβόλιο κατά της Covid

Peristeri News

Leave a Comment