PeristeriNews.gr
Οικονομία

Επίδομα στα καύσιμα – Πώς χορηγείται


Από σήμερα έως και 30 Απριλίου μπορούν οι δικαιούχοι για το επίδομα στα καύσιμα να υποβάλλουν, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, τις αιτήσεις στην πλατφόρμα του gov.gr.

Από την 1η Μαΐου και μετά θα είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων, ανεξαρτήτως του λήγοντος αριθμού του ΑΦΜ των φυσικών προσώπων, προκειμένου να λάβουν την κρατική ενίσχυση που μειώνει τις τιμές από 22 έως και 27 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο. Ειδικότερα, με βάση και την απόφαση (υπ’ αριθμ. 2653/22.4.2022) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), οι αιτήσεις των φυσικών προσώπων στην ειδική εφαρμογή (gov. gr-ΕΨΠ) θα γίνονται τμηματικά ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους, ως εξής:

26.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 0 και 1,
27.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 2 και 3,
28.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 4 και 5,
29.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 6 και 7,
30.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 8 και 9.

Η είσοδος στην εφαρμογή πραγματοποιείται κατόπιν αυθεντικοποίησης του δικαιούχου με τη χρήση των κωδικών TAXISnet, ενώ ο αιτών θα συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση e-mail και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου.

Επίσης θα πρέπει να συμπληρώσει και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του. Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας, όπως το freedom pass, η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για όσους δεν έχουν smartphone, το ποσό θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.

Μπόνους 5 ευρώ

H ενίσχυση θα δοθεί για το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου και θα κυμαίνεται από 30 έως 50 ευρώ, ενώ όσοι «κατεβάσουν» το κουπόνι βενζίνης στο κινητό τους θα έχουν και μπόνους 5 ευρώ.

Ειδικότερα, κάθε φυσικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 30.000 ευρώ, δύναται να αιτείται τη χορήγηση σε αυτό οικονομικής ενίσχυσης προς τον σκοπό συμβολής στην κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2022. Συγκεκριμένα, η πίστωση θα ανέρχεται στα ακόλουθα ποσά:

α) 50 ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσικλετών – μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη Νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη Νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,

β) 40 ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσικλετών – μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα,

γ) 35 ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσικλετών – μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,

δ) 30 ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσικλετών – μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα

Οι προϋποθέσεις και τα χρονικά περιθώρια

Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα για το επίδομα καυσίμων παραμένει ενεργοποιημένη έως τις 31 Ιουλίου 2022, ενώ εάν περάσει η συγκεκριμένη ημερομηνία, το επίδομα βενζίνης χάνεται και το ποσό που θα απομείνει επιστρέφεται στο ελληνικό Δημόσιο.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε όχημα και μοτοσικλέτα-μοτοποδήλατο μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο, το οποίο διαθέτει επί του οχήματος και της μοτοσικλέτας – μοτοποδηλάτου πλήρη κυριότητα ή συγκυριότητα ή είναι μισθωτής δυνάμει συμβολαίου χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing). Παράλληλα, κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα και μοτοσικλέτα – μοτοποδήλατο.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα και μοτοσικλέτα – μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας.

Διαβάστε εδώ αναλυτικές οδηγίες για το επίδομα

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Γ. Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος, η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

Peristeri News

Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Peristeri News

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,6% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment