Media

Ενστάσεις για το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

Με ενστάσεις και διαφωνίες επί της διαδικασίας εκ μέρους όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που απορρίφθηκαν, ωστόσο, μετά από ψηφοφορία από την κυβερνητική πλειοψηφία, άρχισε στις δύο αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ

(αδειοδότηση παροχών περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης και άλλες διατάξεις).

Ν. Παππάς: Τίποτα εν κρυπτώ

Η κυβέρνηση δεν κανονίζει τίποτα εν κρυπτώ. Θα επιδιώξει στη διάρκεια της συζήτησης και αναλυτικό διάλογο και ευρύτερες συναινέσεις, επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παπάς, απαντώντας στις κριτική της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για μείζον θέμα της λειτουργίας της δημοκρατίας και των κοινοβουλευτικών θεσμών, διαφωνώντας με τη σύμπτυξη της διαδικασίας συζήτησης του νομοσχεδίου.

«Νομίζω ότι αδικούμε τους εαυτούς μας και θα αποδειχθεί από τις συζητήσεις του νομοσχεδίου ότι η κυβέρνηση θα αποδεχθεί και τον ευρύτερο διάλογο και τις ευρύτερες συναινέσεις», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης.

«Αδικούμε τους εαυτούς μας λέγοντας ότι το νομοσχέδιο το είδαμε χθες το βράδυ, στη διαβούλευση έχει ανέβει την προηγούμενη περίοδο, ειδικά αυτό που αφορά το κομμάτι των αδειοδοτήσεων και το κομμάτι της ΕΡΤ, να παρέχει υπηρεσίες, αυτό συνιστά χρόνο τριών μηνών μέχρι τη σημερινή μέρα» πρόσθεσε ο κ. Παππάς και κατέληξε:

«Συνεπώς, υπήρχε αρκετός χρόνος, γιατί έχουν ανταλλαγεί και πολιτικά πυρά καλοδεχούμενα. Δεν τα κανονίσαμε εν κρυπτώ. Ουδείς δικαιούται να κάνει τον έκπληκτο. Οι συζητήσεις μας δεν γίνονται εν κρυπτώ. Είναι η στοιχειώδης υποχρέωσή μας να συζητήσουμε με τους αρμόδιους φορείς. Λέω να μην αναπαράγουμε επιχειρήματα τρίτων. Εδώ πέρα μένει να αποδειχθεί εάν η κυβέρνηση επιθυμεί τον διάλογο, που τον επιθυμεί και το αποδεικνύει».

Σε παρέμβασή του, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, παρέπεμψε στην απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Δευτέρας, στην οποία συμφωνήθηκε η διαδικασία συζήτησής του.

Για διαδικασία «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε», έκανε λόγο ο εισηγητής της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, υποστηρίζοντας ότι εάν η κυβέρνηση δεν θέλει τη φίμωση θα πρέπει να αποδεχθεί τη διαδικασία συζήτησης με άνεση χρόνου, ώστε να μην αποδυναμωθεί ο ρόλος της Επιτροπής.

«Αυτά δεν γίνονται ούτε στα παραμύθια», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας. «Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι ενώ η κυβέρνηση προανήγγειλε τόσο πανηγυρικά αυτό το νομοσχέδιο, του επιφυλάσσει ασφυκτική μεταχείριση ως προς τη συζήτησή του στον ναό της δημοκρατίας που είναι η Βουλή» πρόσθεσε.

Η προεδρεύουσα των Επιτροπών, Χαρά Καφαντάρη, επικαλέστηκε, τόσο την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, όσο και τον κανονισμό της Βουλής, ενώ δικαιολόγησε τις ενστάσεις και τις διαφωνίες που εκφράστηκαν από τους βουλευτές ως ένδειξη αγωνίας και ενδιαφέροντος από όλους.

«Είναι μείζον ζήτημα για την ποιότητα της λειτουργίας των θεσμών, της δημοκρατίας και της ενημέρωσης. Υπάρχουν σημαντικές ρυθμίσεις, γι’ αυτό χρειάζεται να γίνει συζήτηση με κανονικούς ρυθμούς και όλοι έχουμε να κερδίσουμε από αυτό», ανέφερε εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Την έντονη διαφωνία τους επί της σύμπτυξης των διαδικασιών, εξέφρασαν από το ΚΚΕ, τόσο ο Γιάννης Γκιόκας, όσο και η Λιάνα Κανέλη, η οποία σημείωσε ότι δεν πρέπει να σχετίζεται η διαβούλευση με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι, υποστήριξε ότι πέραν του γεγονότος ότι από το νομοσχέδιο απουσιάζουν οι ρυθμίσεις για αδειοδοτήσεις ραδιοφωνικών σταθμών, υπάρχουν και άσχετες διατάξεις.

Υπέρ της συζήτησης του νομοσχεδίου με κανονικές διαδικασίες τάχθηκε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Βασίλης Κόκκαλης.

Αποχώρησε ο Στ. Παναγούλης

Τη διαμαρτυρία του για την απαράδεκτη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου, όπως την χαρακτήρισε, εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης και αποχώρησε από τη συνεδρίαση.

Στη συνέχεια, με δήλωση που ανήρτησε στο facebook, εξήγησε τους λόγους της αποχώρησής του.

“Αποχώρησα σήμερα το πρωί από τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για τις άδειες των καναλιών – τα οποία λυμαίνονται οι ολιγάρχες εδώ και 25 χρόνια- διαμαρτυρόμενος προς τον παριστάμενο Πρόεδρο της Βουλής και τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας. Ας εκληφθεί η ενέργειά μου αυτή, ως πρώτη κίνηση απέναντι σε μια αντίληψη νομοθεσίας… fast track, ακόμη και όταν πρόκειται για νομοσχέδιο που επιβάλλει κανόνες. Κανόνες όμως έχει και το Κοινοβούλιο…”

Ακολουθεί η δήλωσή μου στην κοινοβουλευτική επιτροπή:

«Επειδή μόλις χθες το βράδυ στις 9 και τέταρτο ειδοποιηθήκαμε ότι σήμερα το πρωί στις 10 στην Επιτροπή θα αρχίσει η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες, το οποίο αριθμεί 342 σελίδες, και επειδή εγώ δεν ανήκω σε έναν από τους δέκα σοφούς του ασφαλιστικού, εις ένδειξη διαμαρτυρίας, αποχωρώ από τη συζήτηση».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελος, αντέτεινε ότι το νομοσχέδιο είχε αναγγελθεί από τα πιο επίσημα χείλη, από τον πρωθυπουργό, και δεν μπορεί, όπως είπε, να ισχυρίζονται, είτε για λόγους εντυπωσιασμού, είτε από αδυναμία σοβαρών επιχειρημάτων, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι δεν γνώριζαν το περιεχόμενό του.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου, επί της αρχής, συνεχίζεται κανονικά με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων.

Related posts

Ανακοινώθηκαν ανακατατάξεις στην εφημερίδα Βήμα

Peristeri News

Προς τον ΑΝΤ1 και το Μακεδονία TV όλο το Μουντιάλ

Peristeri News

Πέθανε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργης Μασσαβέτας

Peristeri News

Leave a Comment