PeristeriNews.gr
Περιφέρεια Αττικής

Εκπροσώπηση Περιφέρειας Αττικής σε Ειδικό Διαβαθμ. Σύνδεσμο για Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων


Συνεδρίασε εκτάκτως χθες, 22 Δεκεμβρίου 2011, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής έπειτα από την Υπουργική Απόφαση σύστασης του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων.

Συνεδρίασε εκτάκτως χθες, 22 Δεκεμβρίου 2011, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής έπειτα από την Υπουργική Απόφαση σύστασης του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων.

Πρόεδρος του Συνδέσμου αναλαμβάνει ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Συνεδρίαση, τόνισε:

«Σύμφωνα με την απόφαση πρέπει το Περιφερειακό Συμβούλιο και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής, μέσα σε προθεσμία 10 ημερών, να ορίσουμε τα μέλη που θα στελεχώσουν το Διοικητικό Συμβούλιο του νέου φορέα. Η προθεσμία αυτή ξεκινά από τις 16 Δεκεμβρίου, ημέρα υπογραφής της Υπουργικής Απόφασης. Για το λόγο αυτό συγκαλέσαμε εκτάκτως το Περιφερειακό Συμβούλιο, προκειμένου να είμαστε συνεπείς με τους χρόνους και να μην μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τις αποφάσεις μας.

Πρόκειται για ένα φορέα που έχει μπροστά του πάρα πολλή δουλειά. Πρέπει σε ελάχιστο χρόνο να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει έργα που για δεκαετίες έμεναν στα λόγια.

Η διαχείριση των σκουπιδιών στην Αττική αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα. Τα τελευταία 25 χρόνια παραμένει χωρίς αξιόπιστη λύση.

Πραγματοποιήθηκαν μελέτες, επιλέχθηκαν χώροι, καταγράφηκαν αντιδράσεις, αλλά τελικά πού βρισκόμαστε; Να έχουμε μία Φυλή, η οποία σε δύο χρόνια προβλέπεται να κορεστεί και να κλείσει.

Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός είναι το μόνο εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας. Πρέπει να τον εφαρμόσουμε, ξεπερνώντας όλες τις διαδικαστικές ή γραφειοκρατικές εμπλοκές.

Ο νέος φορέας έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα και πολλές προκλήσεις. Πρέπει να αναμετρηθεί και να καταρρίψει την αντίληψη της αναποτελεσματικότητας και της αδιαφάνειας που κατατρέχει όλο το δημόσιο τομέα. Δεν θα είναι εύκολη μάχη. Όλοι αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες και τα εμπόδια που θα υπάρξουν, αλλά και εκείνα που θα εφευρεθούν σαν πρόσχημα για να μην αλλάξει η κατάσταση.

Για το λόγο αυτό η ομάδα που θα αναλάβει αυτό το δύσκολο ρόλο, θα πρέπει να είναι πολύ δυνατή, ενωμένη και με όρεξη για δουλειά, από αύριο κιόλας».

Στη συνέχεια ο κ. Γιάννης Σγουρός επισήμανε τα εξής:

«Όπως γνωρίζετε, ο νόμος προβλέπει ως μοναδική προϋπόθεση τον ορισμό των 24 εκπροσώπων από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Αυτό τυπικά σημαίνει πως δεν υπάρχει καθορισμός στην εκπροσώπηση, ούτε άλλος τρόπος επιλογής. Θα μπορούσε, δηλαδή, και οι 24 εκπρόσωποι να προέρχονται από την πλειοψηφούσα παράταξη.

Έχουμε αποδείξει, όμως, και το αποδεικνύουμε και σήμερα στην πράξη, πως όταν μιλάμε για συλλογική δουλειά και συμμετοχή όλων το εννοούμε. Όλοι πρέπει να προσφέρουν και όλων οι απόψεις είναι σεβαστές. Με μια ελάχιστη μοναδική προϋπόθεση: να μην κινδυνέψει με διάλυση και ακυβερνησία ο νέος φορέας. Για το λόγο αυτό προτείνουμε να στελεχωθεί ο νέος Σύνδεσμος και με στελέχη από την αντιπολίτευση. Δίνουμε τη δυνατότητα στην αντιπολίτευση να έχει το 1/3 των μελών. Το κάνουμε, όχι σαν προσφορά για την αντιπολίτευση, αλλά ως δική μας ανάγκη, για να υπάρχει πολυφωνία και συλλογικότητα στη λήψη των πολύ σημαντικών αποφάσεων του νέου φορέα.

Φώναζα προεκλογικά, φωνάζω από την 1η Ιανουαρίου που ανέλαβα τα καθήκοντα του Αιρετού Περιφερειάρχη της Αττικής, για το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Να υλοποιηθεί ο Περιφερειακός σχεδιασμός. Να μη χαθούν τα χρήματα. Να μην επιβληθούν κι άλλα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να σταματήσουν να πληρώνουν οι πολίτες.

Αυτές τις προκλήσεις έχει μπροστά του ο νέος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος. Και χρειάζεται μια ομάδα δυνατή, ενωμένη, καταρτισμένη και με όρεξη για δουλειά. Μια ομάδα που θα κλείσει τα αυτιά και τα μάτια σε κάθε είδους σειρήνες και θα βάλει τις βάσεις για την επίλυση του προβλήματος. Είναι το μεγάλο στοίχημα για εμάς και για τους πολίτες. Και, ίσως, η τελευταία ευκαιρία για την Αττική».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Ι. Μανουσογιαννάκης, Περιφερειακός Σύμβουλος του Συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος είπε ότι η χρηματοδότηση του φορέα από το 6% του προϋπολογισμού των Δήμων είναι σοβαρό ζήτημα, καθώς ήδη οι Δήμοι δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Β. Κικίλιας αποδέχτηκε την πρόταση η παράταξή του να συμμετέχει με τρεις (3) συμβού
λους στο νέο όργανο, προκειμένου να ασκήσει μια σοβαρή αντιπολίτευση.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Άρμα Πολιτών», κ. Γ. Δημαράς, έκανε λόγο για σοβαρό πρόβλημα Δημοκρατίας, λέγοντας ότι η συμμετοχή των μελών στο νέο όργανο θα έπρεπε να καθορίζεται από το ποσοστό που πήρε ο συνδυασμός του στις Αυτοδιοικητικές εκλογές και όχι από τον αριθμό των μελών που συμμετέχουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ο Συνδυασμός «Αττική Οδός», δια του περιφερειακού συμβούλου κ. Χ. Καραθάνου, τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Περιφερειάρχη Αττικής.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αττική Γη», κ. Γρ. Ψαριανός, ζήτησε να έχει τη μέγιστη δυνατή αντιπροσώπευση ο συνδυασμός του, προτείνοντας τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Δ. Βαρελά να συμπεριληφθεί στα 24 μέλη του νέου φορέα. Η πρότασή του καταψηφίσθηκε στο τέλος της συνεδρίασης.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αττική Οικολογική Απάντηση», κ. Κ. Διάκος, είπε ότι η Υπουργική Απόφαση κινείται στην λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».

Ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Ζαφειρόπουλος χαρακτήρισε σοβαρό πρόβλημα την έλλειψη πρόβλεψης για το πώς θα λειτουργήσει το νέο όργανο και τι αποτελέσματα θα επιτύχει.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, κ. Χρήστου, είπε ότι πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στην εκάστοτε Κεντρική Διοίκηση ότι πρέπει να σεβαστεί την Αυτοδιοίκηση.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα, κ. Παπαντωνίου, αναφερόμενος στον ορισμό και όχι στην εκλογή των εκπροσώπων τόνισε ότι ο νόμος είναι σαφής και είμαστε υποχρεωμένοι να τον εφαρμόσουμε.

Οι εκπρόσωποι του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο, ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, όπως ορίζει το άρθρο 211 του ν. 3852/2010, είναι οι εξής:

Από το Συνδυασμό: ΑΤΤΙΚΗ

Λιόσης Άγγελος

Δημόπουλος Γιάννης

Βουδούρης Παναγιώτης

Ζερβάκη Ηρώ

Καράμπελας Κων/νος

Μεθυμάκη Άννα

Αθανασόπουλος Κων/νος

Φουντάς Γιώργος

Αναγνωστοπούλου Μαργαρίτα

Μπάστας Κων/νος

Ζαννιάς Αναστάσιος

Μαντσιώκα Αλεξάνδρα

Προμπονάς Ιάκωβος

Αξαρλής Ιωάννης

Αδαμόπουλος Κων/νος

Γάκης Αντώνιος

Από το συνδυασμό: «Αττική Νέα Προοπτική»

Κικίλιας Βασίλειος

Ηλίας Ιωάννης

Δαμάσκος Χαράλαμπος

Από το συνδυασμό «Άρμα Πολιτών»

Παναγούλης Στάθης

Από τον συνδυασμό «Αττική οδός»

Καραθάνος Χαράλαμπος

Από το συνδυασμό «Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής»

Ζαφειρίου Ελένη

Κοκκινόπουλος Ιπποκράτης

Από το συνδυασμό «Αττική Συνεργασία – ΟΧΙ στο Μνημόνιο»

Τσουκαλάς Δημήτριος

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

ΕΝΠΕ: Πρώτη η παράταξη του Απόστολου Τζιτζικώστα

Peristeri News

Μήνυση του Ν. Χαρδαλιά για τις δολιοφθορές στον υποθαλάσσιο αγωγό νερού της Αίγινας

Peristeri News

Ν. Χαρδαλιάς: Ξεκινάμε από τη Δυτική Αττική για να σχεδιάσουμε το αύριο

Peristeri News

Leave a Comment