PeristeriNews.gr
Media

«Έφυγε» η Μαίρη Παπαγιαννίδου


Που κατέγραψε την εμπειρία του AIDS.

Λίγο μετά την Ανάσταση η δημοσιογράφος του «Βήματος» και συγγραφέας τριών βιβλίων με άξονα το σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας άφησε την τελευταία της πνοή στα 47 της χρόνια

Εγραψε για το AIDS, μοιράστηκε τις εμπειρίες της από αυτό με εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστες όχι μόνον στην Ελλάδα η Μαίρη Παπαγιαννίδου. Τελικά το σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας, που το αντιμετώπισε με σθένος για περίπου τρεις δεκαετίες, ήταν εκείνο που τη νίκησε τις πρώτες ώρες της Κυριακής του Πάσχα.

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, ο θάνατός της οφειλόταν σε πνευμονική εμβολή και θρόμβωση του δεξιού ποδιού, συνδεδεμένα και τα δύο με το ΑIDS, όπως γράφει ο Νίκος Μπακουνάκης στην ιστοσελίδα του «Βήματος», της εφημερίδας όπου δούλευε η Μαίρη Παπαγιαννίδου, tovima.gr. Ακολουθεί το κείμενό του:

«Θεωρούμαι “οροθετική” εδώ και 25 χρόνια περίπου» έγραφε η Μαίρη στο σάιτ της ΗivWave. «Παρέμεινα χωρίς κανένα σύμπτωμα της “μόλυνσης” επί σειρά ετών, και άρχισα να έχω σοβαρές περιφερειακές λοιμώξεις, δηλαδή έγινα ασθενής του AIDS, την περίοδο που έπαιρνα τα φάρμακα του AIDS, από το 1995 ώς το 2007. Χάρη στην εσπευσμένη κάθε φορά αντιμετώπιση από τους γιατρούς μου και με αλλαγή της αντιρετροϊικής θεραπείας, κάθε περιπέτεια είχε ανεξήγητη ανάκαμψη. Εγινε αυτό κάπου 12 φορές. Ωσπου άρχισα να αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλα αυτά σε μένα και σε άλλους. Και ξεκίνησα την έρευνα που δημοσιεύω έκτοτε σε αυτή την ιστοσελίδα. Η λύση έρχεται αυτομάτως όταν αρχίζεις να μπαίνεις στο νόημα».

Το 2007 η Μαίρη σταμάτησε να παίρνει τα κλασικά κοκτέιλ και άρχισε εναλλακτική θεραπεία. Η βελτίωσή της ήταν θεαματική, σε σημείο που ανακοίνωσε ότι νίκησε το AIDS. Πίστευε ότι τα αντιρετροϊικά φάρμακα τη δηλητηρίαζαν σταδιακά και σταθερά. Μέχρι τελευταία στιγμή υποστήριζε ότι σε αυτά οφείλονται τα εκφυλιστικά φαινόμενα του οργανισμού της.

Υποστήριξε με πάθος αυτή τη θέση προκαλώντας δημόσιες αντιπαραθέσεις. Οι θέσεις της αποτυπώθηκαν σε τρία βιβλία της, που συζητήθηκαν πολύ διεθνώς. Είναι το «Πώς νίκησα το ΑIDS» που κυκλοφόρησε το 2006 με το ψευδώνυμο Μαίρη Κ. από τις εκδόσεις Καστανιώτη, «Το παιχνίδι του έρωτα στα χρόνια του AIDS» που κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά από τον ίδιο εκδότη, με το όνομά της, Μαίρη Παπαγιαννίδου-Σαιν Πιερ, γιατί στο μεταξύ παντρεύτηκε τον καναδό μη οροθετικό Ζιλ Σαιν-Πιερ. Και το τελευταίο

«Αντίο, AIDS» από τις εκδόσεις Οξύ το 2008.

Η Μαίρη ήρθε στο «Βήμα της Κυριακής» το 1989. Είχε σπουδάσει στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και είχε μάστερ στο αρχαίο δράμα από το University College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Από το 1997, όταν εκδόθηκε το ένθετο των «Βιβλίων», ήταν βασικό στέλεχος της συντακτικής ομάδας του.

Παρά την ασθένειά της, που την ανάγκαζε να απουσιάζει για μήνες, επέστρεφε πάντα με πολλή ορμή. Ηταν γενναία και μαχήτρια της ζωής. Στο «Βήμα» και στους ανθρώπους του είχε βρει θερμούς συμπαραστάτες στην περιπέτειά της, πράγμα που αναγνώριζε δημόσια με εγγραφή της στο σάιτ.

Τα τελευταία κείμενα της Μαίρης Παπαγιαννίδου στις σελίδες των «Βιβλίων» – γράφει ο Νίκος Μπακουνάκης στο vima.gr – δημοσιεύτηκαν τον περασμένο Οκτώβριο. Μια ξαφνική επιδείνωση την απομάκρυνε από την εφημερίδα. Εστελνε μέιλ όπου περιέγραφε την εξέλιξη της υγείας της με χιούμορ και απόσταση, σαν να μην αφορούσε την ίδια. Το τελευταίο μέιλ το έστειλε τη Μεγάλη Εβδομάδα. Μιλούσε για τη θρόμβωση. «Τώρα πρέπει να προσπαθήσω πολύ», έγραφε. «Αλλά θα επιστρέψω».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πέθανε ο δημοσιογράφος Στράτος Σεφτελής

Peristeri News

Άγνωστες ελληνικές ταινίες στο Ertflix

Peristeri News

Απεργία σήμερα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Peristeri News

Leave a Comment