PeristeriNews.gr
Οικονομία

Ευκλ. Τσακαλώτος: Βάση συζήτησης η ελληνική πρόταση


Υπήρξε μία συμφωνία αναφορικά με τα δημοσιονομικά μέτρα, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το πέρας του Eurogroup, ενώ τόνισε ότι έγινε αποδεκτό πως η ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό προληπτικών μέτρων αποτελεί βάση για συζήτηση. Όπως είπε, το χρέος θα αποτελέσει κομμάτι της συμφωνίας.

Μιλώντας για τον μηχανισμό προληπτικών μέτρων, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «θα προχωρήσουμε στο πλαίσιο της ελληνικής πρότασης» και συμπλήρωσε ότι έγιναν βελτιώσεις επί της πρότασης αυτής. Τόνισε επίσης ότι ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται σε ετήσια βάση, εφόσον χρειαστεί.

Παράλληλα, εξήγησε ότι μόλις θεσμοθετηθεί ο μηχανισμός για τα προληπτικά μέτρα, θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης, ενώ έκανε λόγο για πακέτο μέτρων «που έρχεται να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση».

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι Αθήνα και θεσμοί θα εργαστούν ώστε στις 24 Μαΐου να υπάρξει συμφωνία.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, τόνισε ότι η έγινε συζήτηση σχετικά με το τι μπορεί να γίνει σε βραχυπρόθεσμη βάση, από τη στιγμή που θα κλείσει η συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση, σε μεσοπρόθεσμη βάση, όταν και θα προσδιοριστούν συγκεκριμένα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2018, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα, αλλά και σε μακροπρόθεσμη βάση, για μέτρα που θα αφορούν τις επόμενες δεκαετίες.

To ΕuroWorking Group θα εξετάσει τα τεχνικά ζητήματα όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους στα τρία στάδια, πρόσθεσε ο υπουργός.

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε «πολύ διαφορετική» τη σημερινή απόφαση για το χρέος, σε σχέση με αυτή του 2012, διότι όπως εξήγησε, προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα και τα κριτήρια πάνω στα οποία θα βασιστεί η εφαρμογή των μέτρων είναι αντικειμενικά και δεν εξαρτώνται από τους πιστωτές.

«Πλαίσιο συμφωνίας»

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι η κυβέρνηση είχε βάλει τρεις στόχους για το Eurogroup, τους οποίους και πέτυχε, όπως είπε.

Περιγράφοντας αυτούς τους στόχους, ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για:

  1. Συμφωνία σε ό,τι αφορά το πακέτο δημοσιονομικών μέτρων, που ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
  2. Συζήτηση για τον μηχανισμό προληπτικών μέτρων και όχι για υπό αίρεση μέτρα.
  3. Σοβαρή συζήτηση για το χρέος, σε ό,τι αφορά μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα.

Ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε ότι «το πρώτο κομμάτι έχει τελειώσει» και σημείωσε ότι θα υπάρξουν συζητήσεις στο Euro Working Group για ορισμένες λεπτομέρειες του μηχανισμού.

Παράλληλα, είπε πως θα γίνουν περισσότερες συζητήσεις για το χρέος, ενώ υπογράμμισε ότι όλες οι πλευρές θέλουν να υπάρξει λύση έως τις 24/5.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ποσό της εκταμίευσης, ανέφερε ότι θα προταθεί από το Euro Working Group το ακριβές ποσό, ενώ επεσήμανε ότι ορισμένα κονδύλια θα αφορούν τα ληξιπρόθεσμα «για να μπει ζεστό χρήμα στην αγορά», όπως είπε.

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μειώθηκε η ανεργία τον Μάρτιο στο 10,2%

Peristeri News

Πότε θα κλείσουν οι τράπεζες για το Πάσχα

Peristeri News

Φορολοταρία Μαρτίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

Leave a Comment