PeristeriNews.gr
Οικονομία

Ευκλ. Τσακαλώτος: Δεν προκύπτει ότι το ΔΝΤ θέλει τέταρτο μνημόνιο


«Στην ανάπτυξη που θα επιστρέψει θα έχουμε πρώτη μέριμνα τον κόσμο της εργασίας και στις δαπάνες και στη μείωση των φόρων και στις εργασιακές σχέσεις», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2017. Αναφερόμενος στο χρέος ο υπουργός αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ δεν ζητεί νέο μνημόνιο για να συμφωνήσει για την απομείωση του χρέους.

«Δεν είναι προφανές από τις συζητήσεις με το ΔΝΤ ότι θέλει και άλλο πρόγραμμα. Η ερώτηση είναι αν θα συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά.

«Η λύση για το χρέος είναι μία από τις αντισταθμίσεις για τα υφεσιακά μέτρα. Όλοι οι επενδυτές βάζουν το QE ως σημαντικό στοιχείο», τόνισε ο Ευκλ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι «η συζήτηση για το χρέος συνεχίζεται. Πάρα πολύ παίκτες δουλεύουν γι’ αυτή τη λύση. Όλοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει να μην υπάρχει λύση, να μην μπούμε στο QE. Θα είναι σχεδόν αυτοεκπληρούμενη προφητεία ότι δεν θα πάμε τόσο καλά και αυτό κανείς δεν το θέλει».

«Το κλίμα αλλάζει γενικά. Οι προβλέψεις ότι δεν θα τελειώσουμε την αξιολόγηση τα προαπαιτούμενα δεν βγαίνουν. Η κριτική ότι δεν κάνουμε τίποτα ότι σέρνουμε τα πόδια μας δεν είναι αληθινή», πρόσθεσε ο υπουργός.

Αναλύοντας την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ο Ευκλ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι «εμείς δεν έχουμε αφήγημα success story, αλλά αφήγημα πως ενσωματώνονται οι λαϊκές δυνάμεις. Θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρξει μία ηγεμονική στρατηγική που δεν απειλεί τους εργαζόμενους. Έχει μεγάλη σημασία η διαπραγμάτευση για τις εργασιακές σχέσεις. Να μας πείτε αν υποστηρίζετε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

Ο υπουργός Οικονομικών είχε αντιπαράθεση με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη για τις τιμές των φαρμάκων. «Όταν η Ν.Δ. λέει ότι ο ΦΠΑ θα πάει στο 11% και στο 22% θα μας πει που θα πάνε τα φάρμακα που σήμερα είναι στο 6%; Στο 11% ή στο 22%; Θα διπλασιαστούν ή θα τετραπλασιαστούν;», ρώτησε ο Ευκλ. Τσακαλώτος.

«Πράγματι μιλάμε για δύο συντελεστές ΦΠΑ, αλλά η συνολική επιβάρυνση θα είναι λιγότερη συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων», απάντησε ο Κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι «εσείς αυξάνετε συνολικά τους έμμεσους φόρους». «Είστε γλαφυρότατος. 11% ή 22%;», ξαναρώτησε ο υπουργός. «Αυτή είναι η σούπα της κυβέρνησης, είναι άνοστη», σχολίασε ο Κ. Χατζηδάκης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

32,7 εκατ. τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα το 2023

Peristeri News

Η συντονισμένη επιχείρηση της ΑΑΔΕ ανήμερα του Αγ. Βαλεντίνου

Peristeri News

Τα τσουχτερά πρόστιμα αν δεν διασυνδεθούν έγκαιρα ταμειακές με POS

Peristeri News

Leave a Comment