Κοινωνία

Δυστυχώς μαίνεται η πυρκαγιά στην Κορινθία, εκκενώνονται οικισμοί

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά, που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης στον Σχίνο Κορινθίας, καθώς οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Λόγω της ραγδαίας αύξησης της έντασης των ανέμων τις τελευταίες ώρες, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με ανακοίνωσή της, κάλεσε τους πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Χάνι Δερβένι, Άνω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα «να απομακρυνθούν άμεσα από την περιοχή με κατεύθυνση προς πόλη των Μεγάρων για προληπτικούς λόγους».

Με μήνυμα που εστάλη μέσω του 112 ενημερώνονται να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους οι κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή των οικισμών Χάνι, Δερβένι, Άνω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα. Όπως διευκρινίστηκε η απομάκρυνση των κατοίκων γίνεται προληπτικά, ύστερα και από αίτημα του δημάρχου Μεγαρέων, καθώς γύρισαν οι άνεμοι σε βορειοδυτικούς, με ραγδαία αύξηση της έντασης  και κατευθύνουν την φωτιά προς τους συγκεκριμένους οικισμούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα αυτή την στιγμή, κυρίως από τον πολύ πυκνό καπνό.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά δεν έχει πλέον ενιαίο μέτωπο, αλλά παρουσιάζει διάσπαρτες εστίες και οι προβλέψεις της ΕΜΥ για περαιτέρω ενίσχυση της έντασης των ανέμων δημιουργούν ανησυχία για αναζωπυρώσεις.

Αναφορές υπάρχουν για ζημιές σε σπίτια της περιοχής, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει επίσημες καταγραφές, ενώ κλιμάκια του ΔΕΔΗΕ εργάζονται για την αποκατάσταση ζημιών που έχουν προκληθεί στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Εν τω μεταξύ, λόγω της έντασης των ανέμων καπνός από την πυρκαγιά έχει μεταφερθεί και γίνεται ορατός μέχρι τα παράλια της Αθήνας, τον Σαρωνικό και ορισμένα νησιά των Κυκλάδων (Μαύρισε ο ουρανός στο Περιστέρι).

SOS από τους επιστήμονες για τους καπνούς

Οι καπνοί από τη φωτιά πνίγουν σήμερα ολόκληρη την Αττική, αυτός είναι και ο λόγος που οι επιστήμονες συνιστούν σε άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Όπως λέει συγκεκριμένα, ο πνευμονολόγος, Παναγιώτης Μπεχράκης, μιλώντας στο Πρώτο Θέμα, άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα καλό θα είναι να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Όπως εξηγεί ο γνωστός πνευμονολόγος, η χρήση της μάσκας σε αυτή την φάση είναι απαραίτητη, καθώς φιλτράρει σε μεγάλο ποσοστό τα σωματίδια αυτά.

«Αν και δεν έχουμε ακόμα αριθμητικά στοιχεία από τις μετρήσεις της ρύπανσης που έχει προκύψει από την πυρκαγιά, ωστόσο είναι προφανές πως υπάρχει μια αυξημένη σωματιδιακή ρύπανση αυτή την στιγμή, που καλύπτει τουλάχιστον την περιοχή της Αττικής. Δεν είναι επικίνδυνο το θέμα που έχει προκύψει, μόνο όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας πνευμονικής ανεπάρκειας, χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας ή άσθματος εκείνοι καλό θα είναι να παραμείνουν μέσα στο σπίτι τους. Αν χρειαστεί όμως να βγουν για οποιοδήποτε λόγο, να προσέξουν να μην κουραστούν» τονίζει.

Μάσκα και εισπνοή από την μύτη είναι το μυστικό, σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη: «Μάσκα φορούν όλοι που φιλτράρει σημαντικά τα σωματίδια αυτά. Η οδηγία είναι να εισπνέουν όλοι από την μύτη γιατί κι αυτή φιλτράρει σε μεγάλο ποσοστό τα σωματίδια αυτά. Όποιος εμφανίσει συμπτώματα δύσπνοιας καλό θα είναι να επικοινωνήσει με τον γιατρό του. Η μάσκα προστατεύει πάρα πολύ, την φοράμε και προσπαθούμε η εισπνοή να γίνεται από την μύτη».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο κ. Στυλιανός Λουκίδης, Καθηγητής Πνευμονολογίας, τονίζοντας πως «οι μάσκες που φοράμε για την προστασία μας από τον κορωνοϊό είναι καλό να φοριούνται και σε αυτές τις περιπτώσεις με το τοξικό νέφος της φωτιάς, ωστόσο τονίζει προς τους πολίτες που έχουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να αποφεύγουν τον καπνό που βρίσκεται πάνω από την Αττική.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Αυτή την στιγμή υπάρχει μια επιβάρυνση της ατμόσφαιρας και θα πρέπει οι ευπαθείς ομάδες και ειδικά οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα των πνευμόνων να έχουν περιορισμένες μετακινήσεις διότι υπάρχει περίπτωση αυτό το τοξικό νέφος να επηρεάσει τις αναπνευστικές τους παθήσεις. Αυτό δεν σημαίνει πως ακόμα και ένας υγιής δεν θα αισθανθεί μια δυσφορία από αυτό το πράγμα. Αυτό το τοξικό νέφος θα επηρεάσει και το ανώτερο και το κατώτερο αναπνευστικό και ειδικά αν αυξηθούν σε ποσοστό τα σωματίδια pm2,5 σε ανάλογο κυβικό μέτρο αέρα, τότε κατά κάποιον τρόπο θα επηρεάσουν σημαντικά είτε υγιείς είτε χρόνιους ασθενείς το αναπνευστικό τους. Αυτό που θα εμφανίσουν όσοι εισπνεύσουν τέτοιο αέρα είναι το αίσθημα ξηρότητας στο λαιμό, ένα τσούξιμο στην μύτη αλλά μπορεί να έχουν και κάποια θωρακική δυσφορία γιατί πραγματικά δεν μπορούν να ανεχτούν αυτή την ποσότητα των σωματιδίων. Φοράμε όμως μάσκες και πιστεύω πως αυτό θα βοηθήσει κάπως την κατάσταση».

Related posts

Τι ισχύει για τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων

Peristeri News

Δεκαπεντάχρονος μαχαίρωσε 16χρονο έξω από σχολείο

Peristeri News

ΕΟΔΥ: 11.332 rapid test – 1.425 θετικά την Τετάρτη 28/9

Peristeri News

Leave a Comment