PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Διπλάσιες οι αιτήσεις από τις θέσεις στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς


Η δραματική οικονομική κατάσταση οδηγεί χιλιαδες νοικοκυριά σε έναν αγώνα δρόμου άνευ προηγουμένου για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν στα μικρά παιδιά τους μια θέση σε έναν δημοτικό παιδικό σταθμό.

Η δραματική οικονομική κατάσταση οδηγεί χιλιαδες νοικοκυριά σε έναν αγώνα δρόμου άνευ προηγουμένου για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν στα μικρά παιδιά τους μια θέση σε έναν δημοτικό παιδικό σταθμό. Ακόμα κι αν τα καταφέρουν όμως, δεν γνωρίζουν αν θα λειτουργήσουν τελικά οι σταθμοί τον Σεπτέμβριο!

Χιλιάδες οικογένειες που δεν μπορούν πλέον να πληρώνουν τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, αφού είδαν τα μηνιαία εισοδήματά τους να εξανεμίζονται από τις μειώσεις μισθών, την αύξηση των φόρων, την ακρίβεια και φυσικά την ανεργία, δίνουν πραγματικά μάχη για να εξασφαλίσουν μια θέση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Την ίδια ώρα οι δήμοι κρούουν καμπανάκι κινδύνου καθώς οι περικοπές στα κρατικά κονδύλια τους αφαιρούν τους πόρους που απαιτούνται για να καλύψουν τις ανάγκες των παιδικών σταθμών και τη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εθνος», αναζητούνται 125 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να μην χαθούν οι 43.000 θέσεις στους δημοτικούς σταθμούς που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι δήμοι προχωρούν σε μείωση των διαθέσιμων θέσεων ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι σταθμοί κινδυνεύουν ακόμα και με κλείσιμο! Η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), έστειλε χτες επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας για να επισημάνει τον κίνδυνο να απορριφθούν πάνω από τις μισές αιτήσεις (55%) οικογενειών αν δεν βρεθούν εδώ και τώρα 125 εκατομμύρια ευρώ από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Ειδικότερα, οι αιτήσεις για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς ανήλθαν φέτος στις 96.000, με αύξηση 43% σε σχέση με πέρσι.

«Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι συνολικά 125 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στην πλήρωση 43.000 θέσεων παιδιών», τονίζεται στην επιστολή της ΚΕΔΕ, η οποία ζητά επιπλέον χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Λουκέτα στους παιδικούς σταθμούς

Την ίδια ώρα, πολλοί δημοτικοί παιδικοί σταθμοί έχουν ήδη κατεβάσει ρολά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δύο νέοι σταθμοί στο Χαλάνδρι που έμειναν κλειστοί αφήνοντας χωρίς άλλη λύση 250 παιδιά. Δραματική είναι η κατάσταση και στο Δήμο Αθηναίων, με 265 από τους 425 συμβασιούχους του Δημοτικού Βρεφοκομείου να απολύονται άμεσα έπειτα από δικαστική απόφαση. Πλέον το προσωπικό δεν επαρκεί για να επανδρώσει τους 82 παιδικούς σταθμούς του Δήμου και κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός τα μισά από τα περίπου 5.500 παιδιά που φιλοξενούν.

Υπάρχουν και θετικά μηνύματα όμως. Εγκρίθηκε η πρόσληψη 4.700 συμβασιούχων, δίνοντας μικρή ανάσα στους παιδικούς σταθμούς αρκεί οι δήμοι να κινηθούν γρήγορα ώστε οι εργαζόμενοι να βρίσκονται στις θέσεις του την 1η Σεπτεμβρίου όταν ξεκινούν την λειτουργία τους οι παιδικοί σταθμοί.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ξεκίνησε και επίσημα η αντιπυρική περίοδος

Peristeri News

Δεν θα πραγματοποιηθεί δρομολόγιο Πειραιάς-Ηράκλειο της ΑΝΕΚ

Peristeri News

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα

Peristeri News

Leave a Comment