PeristeriNews.gr
Διεθνή

Διώξεις για εγκλήματα πολέμου κατά αξιωματούχων του Κοσόβου από Ε.Ε.


Το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξουσιοδότησε την αποστολή της Ε.Ε. για την επιβολή του νόμου στο Κόσοβο να στηρίξει και να έχει συμμετοχή σε διώξεις ανώτατων αξιωματούχων του Κοσόβου υπόπτων για εγκλήματα πολέμου και για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων.

Το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξουσιοδότησε την αποστολή της Ε.Ε. για την επιβολή του νόμου στο Κόσοβο (EULEX) να στηρίξει και να έχει συμμετοχή σε διώξεις ανώτατων αξιωματούχων του Κοσόβου υπόπτων για εγκλήματα πολέμου και για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων, καθώς η Ε.Ε. προχωρά στη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου, με έδρα τη Χάγη.

Οι δικαστικές διαδικασίες θα αρχίσουν με βάση τα πορίσματα της ειδικής ομάδας ερευνών (SITF), με επικεφαλής τον Αμερικανό εισαγγελέα Κλιντ Ουίλιαμσον, η οποία συγκροτήθηκε για να εξακριβώσει τις αναφορές του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων το 1999 στο Κόσοβο και στην Αλβανία.

Ο Ελβετός γερουσιαστής Ντικ Μάρτι, σε έκθεσή του το 2011, η οποία υιοθετήθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, συνδέει τον νυν πρωθυπουργό του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, το ισχυρό στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματός του, Κάντρι Βασέλι και άλλους τέσσερις στενούς συνεργάτες τους, με τους θανάτους άμαχων Σέρβων και Αλβανών του Κοσόβου και το οργανωμένο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων.

Η έκθεση ήταν η βάση για την έρευνα που άρχισε πριν από δύο χρόνια ο Αμερικανός εισαγγελέας με την ομάδα του.

Ο κ. Ουίλιαμσον, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό επιβεβαίωσε αναφορές της έκθεσης του Ντικ Μάρτι ανήγγειλε ότι οι δίκες θα αρχίσουν το καλοκαίρι του 2015.

Η θητεία του Κλιντ Ουίλιαμσον έχει λήξει και η Ε.Ε. θα ορίσει τον αντικαταστάτη του.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment