PeristeriNews.gr
Περιφέρεια Αττικής

Δήλωση Περιφερειάρχη Αττικής για την Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων


Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων στις 2 Φεβρουαρίου 2012, ο Γιάννης Σγουρός, έκανε δηλώσεις.

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων στις 2 Φεβρουαρίου 2012, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε την κρίσιμη σημασία τους για την προστασία της βιοποικιλότητας και το σημαίνοντα ρόλο τους για τη διατήρηση της ποιότητας ζωής. Κυρίως, όμως, είναι μια αφορμή να δούμε κατάματα τη θλιβερή πραγματικότητα που επικρατεί σήμερα όχι μόνο στους υγροτόπους της Ανατολικής Αττικής αλλά και όλης της χώρας.

Οι υγρότοποι της Αττικής είναι οι πλέον αναγκαίοι βιότοποι για τη ζωή των πουλιών του Αττικού ουρανού, ως τόποι αναπαραγωγής και διαχείμασης, ενώ η σημαντικότητά τους φαίνεται τόσο από τη μεγάλη ποικιλότητα των πτηνών που εδρεύουν εκεί, όσο και από τα άλλα πολυποίκιλα είδη πανίδας και χλωρίδας που απαντώνται σε αυτούς.

Στην Ανατολική Αττική έχουμε την τύχη να υπάρχουν οι 8 από τους 13 σημαντικότερους υγροτόπους όλης της Περιφέρειας αλλά και την ατυχία να μην προστατεύονται αποτελεσματικά και να δέχονται συνεχείς πιέσεις από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, λόγω της απουσίας επαρκών διαχειριστικών μέτρων.

Φαινόμενα, όπως η άναρχη οικιστική ανάπτυξη, η παράνομη εναπόθεση αδρανών υλικών, η λαθροθηρία, η ανεξέλεγκτη διέλευση οχημάτων, οι επιχωματώσεις, τα οποία έχουν διαπιστωθεί τόσο από τις υπηρεσίες, όσο και από τους τοπικούς φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις, ήρθε η ώρα να αντιμετωπιστούν δραστικά, με εφαρμοσμένες πολιτικές, προκειμένου να δώσουμε λύση στα παραπάνω προβλήματα.

Στην Περιφέρεια Αττικής, εκτός από την άσκηση των διοικητικών αρμοδιοτήτων μας σε θέματα ελέγχου και διαπίστωσης παραβάσεων στους υγροτόπους, προχωρήσαμε σε 2 σημαντικές συνεργασίες για την προστασία των υγροτόπων της Ανατολικής Αττικής. Η πρώτη αφορά στην υποστήριξη του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχοινιά – Μαραθώνα για την επικαιροποίηση του κανονισμού λειτουργίας του και η δεύτερη είναι η συμμετοχή στο υπό αξιολόγηση έργο LIFE- Βιοποικιλότητα για τους υγροτόπους και τις παρόχθιες ζώνες ρεμάτων και υγροτόπων της Αττικής σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής και στις 2 προαναφερόμενες δράσεις γίνεται χωρίς δαπάνη, αφού αυτές πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα σχεδιάζουμε και προωθούμε δράσεις για τους υπόλοιπους υδροβιότοπους της Αττικής με προτεραιότητα το σημαντικό υδροβιότοπο της Ψήφτας. Αυτό είναι δείγμα της πεποίθησής μας ότι η προστασία του περιβάλλοντος δε συνδέεται πάντα με την αθρόα δαπάνη χρημάτων, αλλά αρκεί η σθεναρή βούληση για υποστήριξη πρωτοβουλιών με κάθε δυνατό τρόπο.

«Υγρότοποι και τουρισμός» είναι το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας των Υγροτόπων για το 2012 και με τον τρόπο αυτό, δίνεται η ευκαιρία για ανάληψη δράσεων ευαισθητοποίησης στις αξίες των υγροτόπων, αυτή τη φορά εστιάζοντας στην αξία αναψυχής και προβάλλοντας μια σημαντική υπηρεσία τους, τον τουρισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, στόχος μας είναι η διατήρηση και η ορθή διαχείριση των υγροτόπων της Ανατολικής Αττικής, οι οποίοι μέσα σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τουριστικής και πολιτιστικής προβολής, μπορούν να αποτελέσουν σημαντική πηγή εισοδήματος για τις τοπικές κοινωνίες, μέσα από την ανάπτυξη του οικοτουρισμού, της παρατήρησης πουλιών και άλλων δραστηριοτήτων που σέβονται τη φύση.

Ας ελπίσουμε ότι του χρόνου την 2α Φεβρουαρίου θα έχουμε δει θετικές εξελίξεις σε σχέση με την προστασία των υγροτόπων της Αττικής και θα εξετάζουμε ζητήματα περαιτέρω ανάπτυξής τους».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ν. Χαρδαλιάς: Εντατικοποιούμε τους ελέγχους για το πασχαλινό τραπέζι

Peristeri News

Περιφέρεια Αττικής: Απόπειρα τηλεφωνικής εξαπάτησης των πολιτών

Peristeri News

Χρηματοδότηση του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών στον Δήμο Περιστερίου από την Περιφέρεια Αττικής

Peristeri News

Leave a Comment