PeristeriNews.gr
Πολιτική

Διαψεύδονται τα περί απώλειας μίας επικουρικής σύνταξης λόγω αλλαγής στην πληρωμή


Διέψευσε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος ότι θα χαθεί μία επικουρική σύνταξη τον χρόνο λόγω της αλλαγής του συστήματος πληρωμής.

«Κοινή λογική χρειάζεται» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός στη Βουλή, διαψεύδοντας το σχετικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».

Παράλληλα εξήγησε ότι μειώθηκε η διαφορά ανάμεσα στη σύνταξη και το μισθό, που ήταν ο λόγος για τον οποίο δόθηκε το ΕΚΑΣ το 1996. «Σήμερα ο λόγος για την καταβολή του ΕΚΑΣ δεν υφίσταται πια», είπε αναφερόμενος, όπως διευκρίνισε, στα «τεχνικά χαρακτηριστικά» του ΕΚΑΣ.

«Έπαθαν ένα μεγάλο σοκ οι συνταξιούχοι. Ποια είναι η σκοπιμότητα του διαχωρισμού; Είναι ότι με την αλλαγή της ημερομηνίας θα πάρουν 11 επικουρικές συντάξεις και όχι 12; Ή μήπως σκοπός είναι να συνηθίσουν ότι οι επικουρικές δεν αποτελούν ενιαίο μέρος της σύνταξης;» ρώτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

«Είναι παράδοξο να ακολουθείτε τη συνταγή του «Ελεύθερου Τύπου», που ισχυρίζεται ότι η μεταφορά κατά δύο μέρες της πληρωμής των επικουρικών λόγω αδυναμίας του τραπεζικού συστήματος σημαίνει ότι θα χαθεί μία επικουρική σύνταξη τον χρόνο. Κοινή λογική χρειάζεται» απάντησε ο Τ. Πετρόπουλος και πρόσθεσε: «Αυτούς τους παραλογισμούς με το αντιπολιτευτικό πάθος και το μίσος για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν περίμενα να τους υιοθετήσετε».

«Δεν μπορεί να λέτε ψέματα. Λέγατε ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και σήμερα οι συνταξιούχοι βλέπουν ότι λείπουν χρήματα. Και τώρα λέτε ψέματα ότι θα αναπληρωθούν οι συντάξεις» ισχυρίστηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ. «Καλά το πάτε. Αν πρόκειται να υιοθετείτε όλη την συνθηματολογία της Δεξιάς με την οποία κατά τα άλλα είστε αντίπαλοι, θα δούμε που θα καταλήξει» υπογράμμισε ο Τ. Πετρόπουλος.

Αναφερόμενος στο ΕΚΑΣ, ο Χρ. Κατσώτης είπε ότι, αν ένα ζευγάρι έχει εισόδημα 5.508 έκαστος, χάνει το ΕΚΑΣ, αφού υπερβαίνει το όριο των 11.000 ευρώ.

«Σήμερα ο λόγος για την καταβολή του ΕΚΑΣ δεν υφίσταται πια» επεσήμανε ο υφυπουργός Εργασίας, υπενθυμίζοντας ότι το ΕΚΑΣ θεσπίσθηκε το 1996 για να καλύψει τη μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στο μέσο εισόδημα, που ήταν 5.208 ευρώ και τη μέση σύνταξη, που ήταν 3.900 ευρώ. Σήμερα, πρόσθεσε, το μέσο κατώτατο εισόδημα είναι 7.680 και η μέση κατώτατη σύνταξη 7.667 ευρώ.

Εξήγησε ακόμη ότι με το νέο σύστημα «δίνουμε τους κανόνες και τα κίνητρα ενίσχυσης των χαμηλών εισοδημάτων». Ανέφερε ως παράδειγμα ότι κάποιος με 4.500 ένσημα και 700 ευρώ μέσες αποδοχές έπαιρνε 717 ευρώ σύνταξη (230 ευρώ ΕΚΑΣ και 487 βασική σύνταξη), τηνστιγμή που σύνταξη 717 ευρώ χωρίς ΕΚΑΣ παίρνει κάποιος με 8.700 ένσημα και μέσες αποδοχές 1.400 ευρώ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Δεν πάνε σε εκλογές για νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Νάντια Γιαννακοπούλου: Συμφωνώ με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Peristeri News

Leave a Comment