PeristeriNews.gr
Διεθνή

Δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών στην Αργεντινή


Οι Αργεντίνοι καλούνται σήμερα να επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρό τους, σε μια ιστορική εκλογική αναμέτρηση που βάζει τέλος σε 12 χρόνια διακυβέρνησης από τον Νέστορ και την Κριστίνα Κίρχνερ.

Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων εμφάνιζαν τον Ντάνιελ Σκιόλι, που ανήκει στο κεντροαριστερό κόμμα της απερχόμενης προέδρου Κίρχνερ, ως μεγάλο φαβορί πριν από τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Όμως, πλέον δίνουν σαφές προβάδισμα στον Μαουρίτσιο Μάκρι, τον κεντροδεξιό δήμαρχο του Μπουένος Άιρες και πρώην πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπόκα Τζούνιορς.

Συγκεκριμένα, δημοσκόπηση της εταιρείας Management & Fit που διενεργήθηκε από τη Δευτέρα ως την Τετάρτη ανεβάζει το ποσοστό των αναποφάσιστων στο 12%, ενώ το 7% δήλωσε ότι ενδέχεται να αλλάξει την ψήφο του. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, ο Μάκρι φαίνεται να κερδίζει το 55% και ο Σκιόλι το 45%.

Οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών θα ανοίξουν στις 08:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 18:00 (23:00 ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στις 20:00 (02:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας ώρα Ελλάδας).

Είναι η πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια που στην Αργεντινή διεξάγεται δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών.

Ο Μαουρίτσιο Μάκρι, ο υποψήφιος που προτιμούν οι αγορές, προκάλεσε έκπληξη στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 25 Οκτωβρίου. Την ώρα που το κόμμα του θα ήταν ευχαριστημένο με μια διαφορά 7 μονάδων από τον αντίπαλό του Σκιόλι, κάτι που θα σήμαινε ότι θα διεξαγόταν δεύτερος γύρος, το ποσοστό του Μάκρι ήταν πολύ καλύτερο: 34%, έναντι 37% για τον Σκιόλι.

Ο 56χρονος Μάκρι είναι γιος του Ιταλού επιχειρηματία Φράνκο Μάκρι, ο οποίος έκανε περιουσία στην Αργεντινή.

«Θέλω να γνωρίζετε ότι είμαι εδώ για να σας ακούσω. Ας μην καυγαδίζουμε πια», δήλωσε ο Μάκρι στη διάρκεια της τελευταίας του προεκλογικής ομιλίας, καθώς η Αργεντινή είναι βαθιά διχασμένη μεταξύ των οπαδών και των αντιπάλων των Κίρχνερ.

Ο 58χρονος Σκιόλι, ο οποίος προέρχεται από το περονιστικό κίνημα, προειδοποίησε ότι «η χώρα βρίσκεται υπό την απειλή μιας απάτης με τη λέξη “αλλαγή”».

Ο νέος πρόεδρος της χώρας θα αναλάβει καθήκοντα στις 10 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Η σορός του Αλεξέι Ναβάλνι παραδόθηκε στη μητέρα του

Peristeri News

Leave a Comment